Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Aniu, ja kupiłam wiosną ubiegłego roku w brico dwie magnoliw i też ich nie okryłam.Były takiej wysokości jak ty pisałaś, maks.20 cm.Dajmy na to,że przeżyły, to twoje z takiej wysokości po ilu latach miały pierwszego kwiatka?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, jak widać polecenie wykonałam :;230 .
A z tym pisaniem... tak jakoś wychodzi... pomimo i bez przyczyny.
U mnie jeszcze nigdy mróz nie uszkodził kwiatów ale widziałam takie "bidy" w ogrodniczym.
Żal było na to patrzeć. No i musieli je potem mocno przecenić bo nikt takich zmarnowanych nie chciał kupić a i to niewiele pomogło :lol: .
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Jagódko, ja też lubię rośliny, których nie trzeba wykopywać na zimę.Często nie pamiętam,że trzeba zabrać je do domu, a później już za późno....Szkoda roślinek...
Też szukam wolną chwilą w necie różnych roślinek...zastanawiam sie, jak kiedyś ludzie tworzyli ogrody nie mając internetu? Wiadomo- książki, gazety... Bardzo lubię współczesne czasy :;230 :;230 :;230 I fajnych, ciekawych ludzi poznaje sie przez internet ;:108

Małgosiu - po 7 latach doczekałam sie na pierwsze kwiaty. Człowiek niedoświadczony nie wie gdzie szukać,gdzie kupować.... moja teściowa namiętnie kupowała w firmie wysyłkowej Florexpol i namówiła mnie... 30 czy 40 zł kosztowały pierwsze magnolie o wys. 20 cm :;230 A kilka lat później kupiłam w szkółce magnolię za 26 zł-wysokość70-80 cm i kwitła już na drugi rok.
Mam nadzieję,że Twoje magnolie szybciej zakwitną.

Asiu- grzeczna dziewczynka z Ciebie.
U mnie w zasadzie co roku mróz na Ogrodników uszkadza kwiaty magnolii, jak nie na początku kwitnienia, to pod koniec... Raz tylko pamiętam,że nie było ok. 15 maja przymrozków.Może i w tym roku nie będzie?

Dzisiaj miałam pracowity dzień, zagrabiłam tak dokładnie trawnik przed domem- a to dopiero 1/3 wszystkiego, a już czuję w plecach, rękach i na brzuchu takie pobolewanie...jutro zakwasy będą że ho..ho..!!! Ale jest fajnie, lubię ten stan zmęczenia. Miło spędziłam ten dzień.
Niestety martwi mnie tylko jedno-że teściową już znowu chyba coś bierze- dzisiaj chodziła po swoich włościach z miną, która mi sie zupełnie nie podobała... :( Oj ,znowu chyba będzie sie działo... ;:223 ;:223 Max 2 tygodnie i wybuchnie...Kiedy zakwitną pierwsze tulipany....

Pozdrawiam. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Nadal buszujesz po FORUM ??? Ale z Ciebie nocny marek...

Gdy byłam dziś w ogrodzie w sercu grał mi sam Antonio Vivaldi :

"WIOSNA" : http://www.youtube.com/watch?v=Z_tk-Ahl ... ure=fvwrel

Co niezwłocznie wklejam na dobranoc :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Współczuję teściowej,nie wiem czy kiedykolwiek nią będę,bo moje byczysko nie garnie się do niczego,ale nie chciałąbym być taka jak twoja, ani taka jak była moja.
Codziennie podglądam te swoje miniaturowe magnolie,ale one jeszcze nie dają żadnych oznak życia.
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Masz Aniu piękny ogród hortensje , rododendrony ,azalie ,róże to też moje ulubione ;:138 a magnolie to już mojej synowej ona za nimi przepada i takim sposobem mamy już cztery ale jeszcze nieduże gdzie im do twoich ;:7 ciekawa jestem czy je czymś podsypujesz żeby szybciej rosły :?:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Miłe jest takie zmęczenie w mięśniach po pierwszym pozimowym grabieniu trawnika :lol: człowiek z radością wita taki stan :lol:

Ja też preferuję rośliny których nie muszę wykopywać na zimę.... :roll: niby ogród mały, więc teoretycznie nie problemu - ale jest tyle pięknych roślin które rosną na stałe i nie wymagają aż tyle uwagi :uszy
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witam Wszystkich moich miłych Gości ;:196
Dzisiaj znowu powtórka z wczorajszego dnia- czyli zagrabianie trawnika, wydłubywanie suchych liści z kory na rabatach :wink: , zabawa w piaskownicy-to już nie ja, tylko najmłodsza pociecha :;230 Ale nie ruszył się przez bardzo dłuuuugi czas z piaskownicy.... i to mnie bardzo cieszy, bo jest nadzieja, że już nie będzie biegał jak w ubiegłym roku dookoła domu, a ja za nim.... nic nie mogłam zrobić w ogrodzie. Dopiero basen przystopował go trochę- podlewał mi kwiatki i trawnik przez pół dnia.Nie wiem ile mógł zrobić w tym czasie km :D :D

Ewelino -Dziękuję za link, dawno nie słuchałam tego typu muzyki, przyjemnie się słuchało pijąc zieloną herbatkę z kawałkami jabłek. A nocnym markiem to jestem, w ciągu dnia często nie mam możliwości spokojnie pobiegać po necie, czasami wpadnę na chwilę , czasami na dłużej....

Lubelski-zawsze możesz przyjść, kiedy przyjdzie chęć na odwiedziny. Jest mi niezmiernie miło, za ciepłe słowa.

Małgosiu - spokojnie, będziesz dobrą teściową :) takie wyjątki jak moja t. zdarzają się raz na 100 000 :D Magnolie obudzą się, ale dopiero kilka cieplejszych dni było i jest jeszcze czas. Moje też śpią. Jeśli czubki gałązek nie są brązowe-suche, to żyją. A możesz wstawić zdjęcie,żeby je pokazać jak wyglądają na dzień dzisiejszy? Może będzie widać....

Mario- bo te roślinki są w sumie najfajniejsze.Inne także, ale niektóre są na pierwszym miejscu, a inne troszkę dalej... Mario, jako nawozu używałam zazwyczaj wiosną i latem czegoś do kwasolubnych roślin, tym samym nawozem podsypuję rh i azalie. Był czas,że sypałam siarczan amonu, a w ubiegłym roku nawoziłam dolistnie wszystkie kwasolubne nawozem Substral. I chyba na dolistnym najbardziej skorzystały róże(bo pryskałam wszystko-jak leciało po kolei :;230 ), moze też i reszta troszkę lepiej wyglądała :)

AgaNet - obawiałam się,że dzisiaj nie będę w stanie poruszać się, ale widocznie za mało wczoraj sie napracowałam, nic nie bolało :tan :tan :tan
Takie najmniej wymagające roślinki są najlepsze :D

Pozdrawiam Wszystkich. ;:196
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Aniu ja podobną pracę wykonałam i cieszyłam się że nawet zbytnio tego nie odczułam...no do dziś :roll: poszło mi w ręce ale to od grabienia :wink: Jednak serducho się cieszy jak się spojrzy na wyczesany trawniczek :lol: Aniu a na spotkanie lubelakó się wybierasz?
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, ja dzisiaj dokończyłam resztę trawnika i już jest czyściutko. Moze to nie jest odpowiednia pora, ale poprzycinałam też wiśnie- bo gałęzi duzo a owoców było mało i wysoko, wiśnie są prawie łyse, ale co tam, za rok się unormuje. Gruszę też obgoliłam dołem, bo jak szłam do kompostownika to wracałam rozczochrana z patykami i jakimiś paprochami we włosach, jak czarownica :;230 :;230 Przycięłam też winogron, część róż, powojniki...
Nie wiem czy można naostrzyć sekator Fiskarsa(mam go już jakieś 6 lat- dostałam od gazety "Mój Piękny Ogród" za prenumeratę :) i nie wyobrażam sobie bez niego pracy w ogrodzie ), a dzisiaj wiele przeszedł i zrobił sie trochę tępy....
No i czuję już dzisiaj,że zmęczenie mnie ogarnia... ostatnie dni przepracowałam uczciwie, dzisiaj pójdę spać jak dzidziuś. :)

Agnieszko, nie wiedziałam ,ze cos takiego jest organizowane. Bardzo chętnie, zależy jeszcze jaki dzień. A gdzie to ma być? Bo jak w Lublinie, to sama nie pojadę...miałam stłuczkę i od tamtej pory boję sie dalszych tras. Mąż całymi dniami zajęty, nie ma szans,żeby mnie zawiózł. Nigdy nie byłam na takim spotkaniu. :oops:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Agnieszko spotkanie jest za Lublinem w stronę Puław w gospodzie "Biesiada" 26marca
poszukaj wątek lubelski...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Oj, Misiu, nie wiedziałam ,że to już w tą sobotę...Nawet psychicznie nie zdążyłabym sie przygotować. :D
Innym razem może mi się uda dojechać.
Życzę Wam miłej zabawy. :tan :tan
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Aniu, Ty już różyczki ciachałaś :roll: ja nawet jeszcze kopców nie rozgarnęłam :?
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Pamelko, ja nie miałam kopców i miałam natchnienie, wiec się rozpędziłam trochę. Nie wszystkie róze przycięłam, jakąś połowę. 2 róże pnące to w ogóle przy samej ziemi ciachnęłam,żeby sie rozkrzewiły, bo jedna to miała 2 pędy a druga miała brzydki pokrój.
Może i trochę za wcześnie, ale była taka ładna pogoda :)
Zauważyłam,że róże, które rosły w miejscu bardziej cienistym, miały pędy całe zielone, a te na słońcu prawie do samej ziemi brązowe.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, u mnie to samo z pnącymi.Jedna, która rośnie w cieniu jest zielona i ładna, a te słoneczne są prawie do samej ziemi brązowe. Boję się tylko,że jak je ciachnę to nie będą się pięły. Gdzieś to czytałam tu na forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”