Dziękuję za nazwy paproci
U Przemka w ogródku.
Re: U Przemka w ogródku.
Ten przyjazd to był zupełny "spontan". Jak pisałem - wracałem z Warszawy i jak przejeżdżałem przez Płońsk zobaczyłem drogowskaz na Ciechanów. Krótki rzut oka na zegarek, mapę i skręciłem
A z Pęchcina wracałem przez Ciechanów i obok tej wielkiej wieży telekomunikacyjnej w Mławie dojechałem do DK7. Szkoda, że wcześniej nie spytałem się Ciebie o numer telefonu
Moje tradycyjnie kupione na jesieni na jakiejś wyprzedaży bez żadnych oznaczeń 
Tak mnie natchnąłeś do szukania tych nazw paproci, że przy jednej odgrzebałem etykietkę
Onoclea Sensibilis jest identyczna jak Twoja,a ta druga z odnalezioną etykietką to cyrtomium fortunei var. clivicola
Jak tak na nią patrzę to bardzo podobna do tej Twojej Adiontum Pedatum 
- przemekg
- 1000p

- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paweł no to już teraz będzie łatwiej z kontaktem, dobrze że jest to pw
a nazwy paprotek spisałem z etykietek na rabatce tak miałem oznaczone przez sprzedawcę
aż ponownie poszedłem na rabatkę upewnić się czy dobrze widziałem i tak jest podpisana jak podałem a czy właściwie to juz sam nie wiem
Kilka obrazków z ogródka w sobotni wieczór

Uploaded with ImageShack.us

Zaczyna się robić gąszcz

Nudziłem się dziś i miałem wizję
szybko ją naniosłem w terenie aby mi nie uciekła poczekam z tydzień jak nie wymyślę nic lepszego będę kopał

Quercus robur "Concordia" i róże

Mam też trawkę
Miscanthus giganteus ma już ze dwa metry, ciekawe ile jeszcze urośnie

Acer platanoides "Royal Red" i róże Nostalgie

Lilia znów wychodzi z oczka

Abies procea "Glauca"

Kala dwa w jednym

mój sposób na nieco inny krawężnik
- ile to dodatkowego miejsca

kolejna trawka Arundo donax "Variegata" Piekna liście bardzo szerokie prawie jak kukurydza tylko podobno słabo zimuje moja w doniczce zimowała w piwnicy , czy ma ktoś może jakieś doświadczenie z zimowaniem tej trawki

widoczek z drzwi wejściowych do domu
Kilka obrazków z ogródka w sobotni wieczór

Uploaded with ImageShack.us

Zaczyna się robić gąszcz

Nudziłem się dziś i miałem wizję

Quercus robur "Concordia" i róże

Mam też trawkę

Acer platanoides "Royal Red" i róże Nostalgie

Lilia znów wychodzi z oczka

Abies procea "Glauca"

Kala dwa w jednym

mój sposób na nieco inny krawężnik

kolejna trawka Arundo donax "Variegata" Piekna liście bardzo szerokie prawie jak kukurydza tylko podobno słabo zimuje moja w doniczce zimowała w piwnicy , czy ma ktoś może jakieś doświadczenie z zimowaniem tej trawki

widoczek z drzwi wejściowych do domu
Witaj Przemku, nieźle Ci idzie zagospodarowywanie działki. Jestem pełen podziwu
A jeśli chodzi o Arundo donax "Variegata",to oglądałem program "Rok w ogrodzie" to ta trawa pod okryciem zimuje bardzo dobrze. Ja ją kupiłem dopiero w tym roku i jak u mie przezimuje bez problemu,to czyli nikt nie będzie miał z nią problemów 
- karina1
- 1000p

- Od: 19 sty 2010, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Sporo tych paproci u Ciebie 
- przemekg
- 1000p

Witaj Marcin
widzę że długo nie wytrzymałeś bez forum
zapraszam częściej , dzięki za pochwały , inspiracji nie brakuje to staram się jak mogę.A Arundo jeszcze raz przezimuję w piwnicy i na wiosnę oddzielę kawałek, posadzę w ogrodzie i będę eksperymentował. Już nie narzekaj na swój mikroklimat, u mnie też nie lepiej.
Karino - kana ciekawa , barwne duże liście ładnie sie prezentują :P tylko będę musiał ją sadziść w bardziej cienistym miejscu , bo słońce przypala liście. Wiem doskonale że jest lilii za dużo w oczku
, ale co zrobić dzielę i dzielę a jej szybko przybywa , staw by się przydał, albo zorganizuje jakieś spotkanie forumowiczów to może obskubią ją trochę
Sylwek paprotki zawitały do mojego ogródka dzięki uprzejmości Piterka , u którego dostrzegłem ich piękno i bogactwo form
, przesłał mi ciekawą stronkę z ofertą sprzedaży , więc skorzystałem 
Karino - kana ciekawa , barwne duże liście ładnie sie prezentują :P tylko będę musiał ją sadziść w bardziej cienistym miejscu , bo słońce przypala liście. Wiem doskonale że jest lilii za dużo w oczku
Sylwek paprotki zawitały do mojego ogródka dzięki uprzejmości Piterka , u którego dostrzegłem ich piękno i bogactwo form
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mogę prosić o ten adresprzemekg pisze: przesłał mi ciekawą stronkę z ofertą sprzedaży , więc skorzystałem
Ależ Ty masz miejsca w ogrodzie i pracy też pewnie wymaga ogromu.
Ładne i ciekawe roślinki, no i jeszcze wizje
Fajnie, że dzisiaj pospacerowałam, bo znalazła trochę cienia, u nas upał +30
- przemekg
- 1000p

Witaj Jolu
, oczywiście już wysyłam na PW , pracy sporo a z czasem bywa różnie, najgożej teraz ale jesienią nadrobię wszelkie zaniedbania
faktycznie słabe te moje zdjęcia że widzicie jeszcze dużo miejsca
ja aż tak dużo między roślinami go nie widzę. Cień na zdjęciach był wczorajszy po burzy, a dziś u mnie tak samo 29,4stopnia w cieniu, parno i gorąco, nawet do ogrodu nie chce się wyjść 
Mówiłeś ostatnio o żniwach, a obok mnie sąsiad-rolnik właśnie wjechał Claasem na pole i kosi zboże 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Cudna trawka, niestety nie mam takiej.
Wizja całkiem ciekawa a co będzie w środku zaznaczonych klombów ?
Wizja całkiem ciekawa a co będzie w środku zaznaczonych klombów ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A u mnie burza i chwilowo spadło do 19,5 ale za to jak podlałoprzemekg pisze:Witaj Jolu, oczywiście już wysyłam na PW , pracy sporo a z czasem bywa różnie, najgożej teraz ale jesienią nadrobię wszelkie zaniedbania
faktycznie słabe te moje zdjęcia że widzicie jeszcze dużo miejsca
ja aż tak dużo między roślinami go nie widzę. Cień na zdjęciach był wczorajszy po burzy, a dziś u mnie tak samo 29,4stopnia w cieniu, parno i gorąco, nawet do ogrodu nie chce się wyjść
To miał być komplement, że dużo miejsca, bo my tak widzimy ile miniaturowych iglaków, funkii i żurawek by się zmieściło
Ja też mogę prosić?przemekg pisze: paprotki zawitały do mojego ogródka dzięki uprzejmości Piterka , u którego dostrzegłem ich piękno i bogactwo form, przesłał mi ciekawą stronkę z ofertą sprzedaży , więc skorzystałem
Przemku Dzięki za odpowiedź
, idę na paprotkowe zakupy