nawożę ją jak tylko zaczęła wypuszczać łodygę z pąkiem. Dziś obejrzałam ją dokładnie i ona w ogóle się nie ukorzeniłanusia pisze:Ciotka-przeurocze są te Twoje okazy![]()
Wiolinka-to że cebula zmniejsza objętość ,robi się mięka w czasie kwitnienia to zdarza się często po prostu zacznij ją nawozić regularnie i wróci do normy
Hippeastrum(zwartnica) cz.1
- WioLinKa
- 200p

- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja, mimo że uważacie mnie za fachowca jeszcze we wrześniu nie miałam zielonego pojecia co to są hipki. Dzięki swoim próbom, oczywiscie z błędami i oczywiście fachowej pomocy jednego forumowicza/nie wymieniam z imienia bo juz tyle razy wspominałam, że wszyscy wiedzą o kogo chodzi/ doszłam do takich efektów jakie widać. W ramach błędów wszystki cebule przed wsadzeniem do doniczki ukorzeniałam w wodzie . Brałam słoik wlewałam wodę i wkładałam cebulę . Śednica słoika była taka, żeby cebula się nie utopiła tylko piętką dotykała wody. Wszystkie cebule szybko sie ukrzeniły. Podobno tak nie należy robić ale ja zrobiłam z wiadomym skutkiem. Cebula ,która korzystała z nasiadówki najdłużej - wydała
najpiękniejsze kwiaty. Spróbuj. Co masz do stracenia ?
A teraz przy okazji jeszcze kilka hipków. W kolejności : Red Lyon, Christmas Gift, Aphrodite

A teraz przy okazji jeszcze kilka hipków. W kolejności : Red Lyon, Christmas Gift, Aphrodite

Teraz to już ostatnie moje hipki. W kolejności : Susan, White Christmas i jeszcze raz mój ukochany Royal Velvet tylko w innych ujęciach. Kilka stadiów pąka i przekwitający. Spójrzcie - czyż pąk nie jest cudowny ? Na tym kończę pokazywanie swoich hipków, chyba że rozwinie mi się Papilon. Wówczas jeszcze go pokażę. Teraz będę oglądać tylko Wasze pięknoty.

Marysiu,
śliczności masz na tych parapetach, aż nie chce się uwierzyć, że dopiero ich sie uczyłaś. Widać jesteś pilną uczennicą, bo wyniki są rewelacyjne ;) Ja w następnym sezonie też ruszę z nowymi odmianami. W tej chwili czekam na kwitnienie Aphrodite, Mount Blanc, Red Lion i jeszcze jest jedna cebula w piwnicy, lecz nie pamiętam nazwy.
. W doniczce siedzi jeszcze Elvas, ale z tej cebuli kwiatów raczej nie będzie. Przyniosłam ją z piwnicy (ok. 1,5 mieisąca temu) i zobaczyłam, że jedna warstwa wewnętrzna podgniwa, do tego czubek wzrostu też w nienajlepszym stanie. Chciałam wyrzucić, ale powycinałam wszystko, zdezynfekowałam i do ziemi. Co będzie to będzie - pomyślałam .. ale nie wierzyłam, że ją uratuję, gdyż w środku była jedna wielka dziura, niczym lej po bombie.
A dziś cebula wypuściła liście, dziura się zasklepiła i wygląda calkiem dobrze, może w przyszłym roku będę mogła liczyć na kwitnienie. Czasem nawet beznadziejne sprawy nie są aż tak beznadziejne jak myślimy ;)
śliczności masz na tych parapetach, aż nie chce się uwierzyć, że dopiero ich sie uczyłaś. Widać jesteś pilną uczennicą, bo wyniki są rewelacyjne ;) Ja w następnym sezonie też ruszę z nowymi odmianami. W tej chwili czekam na kwitnienie Aphrodite, Mount Blanc, Red Lion i jeszcze jest jedna cebula w piwnicy, lecz nie pamiętam nazwy.
A dziś cebula wypuściła liście, dziura się zasklepiła i wygląda calkiem dobrze, może w przyszłym roku będę mogła liczyć na kwitnienie. Czasem nawet beznadziejne sprawy nie są aż tak beznadziejne jak myślimy ;)
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczne macie hipki
Muszę i ja przygotować "prezentację" moich - jedna już przekwitły a kwitną aktualnie 3 i chyba więcej na razie nie będzie. Sle ja nie o tym, to później.
Teraz mam pytanie- chyba "techniczne". Moje cebule - wszystkie - te podlewane więcej i te prawie wcale nie podlewane, są miękkie !!! Zgnilizny raczej nie mają, poza 3-ma, które ratowałam po zakupie - też są miękkie. A może to taka ich uroda, chociaż te, które nie kwitły a mają same liście - też są miękkie.
Czy to normalny objaw, czy jakaś choroba ?
Teraz mam pytanie- chyba "techniczne". Moje cebule - wszystkie - te podlewane więcej i te prawie wcale nie podlewane, są miękkie !!! Zgnilizny raczej nie mają, poza 3-ma, które ratowałam po zakupie - też są miękkie. A może to taka ich uroda, chociaż te, które nie kwitły a mają same liście - też są miękkie.
Czy to normalny objaw, czy jakaś choroba ?
Pozdrawiam Krystyna
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja nie wiem, a ja nie wiem ;:26ciotka pisze: Dzięki swoim próbom, oczywiscie z błędami i oczywiście fachowej pomocy jednego forumowicza/nie wymieniam z imienia bo już tyle razy wspominałam, że wszyscy wiedzą o kogo chodzi/ doszłam do takich efektów jakie widać.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- iwika
- 500p

- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jakie one są piękne
musze kupić jeszcze kilka cebul odmian pełnych. po prostu bajka 
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika

A te zawijaski w środku rozkoszne.