Ogrodowy "niemowlak" Miiriam 2009r cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przez 3-4 lata cebule Psizęba zostaw w tym samym miejscu bez wykopywania. Wytworzą w tym czasie cebule potomne. Potem możesz w VII-VIII (gdy liście już zżółkną ) wykopać je , rozdzielić cebule i posadzić na nowo jako dwie lub trzy oddzielne kępy:)Miiriam pisze: 2376. Mój pierwszy psiząb.. czy mam go wykopać na zimę ?
Decumbens ładniutki. Teraz go przytnij , żeby do przyszłego roku się zagęścił.
JANUSZ - nie pH lecz pH ( odczyn gleby) , ale Miiriam mówiła o Rh czyli Rhododendronachdrozd pisze:Chyba chodzi Ci o pH. Jeżeli masz tak urządzoną rabatę to nic innego Ci nie pozostaje jak rozsypać wokół rośliny nawóz i podlać. Pamiętaj,że tym sposobem lepiej częściej a w mniejszych dawkach.
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Ewelinko
Dziękuję za rady - dostosuję się
Dziś robiłam dla Ciebie fotki orlików, które jeszcze kwitną.. niestety Fotosik zastrajkował i nie mogę nic wgrać. A ponieważ przede mną bardzo zabiegany tydzień - to mogę obiecać tylko , że pokaże je najszybiej jak będę mogła
A może Ty masz jakiś pomysł na fajne wykorzystanie tego długiego pasa pod tujami ?
Dziękuję za rady - dostosuję się
Dziś robiłam dla Ciebie fotki orlików, które jeszcze kwitną.. niestety Fotosik zastrajkował i nie mogę nic wgrać. A ponieważ przede mną bardzo zabiegany tydzień - to mogę obiecać tylko , że pokaże je najszybiej jak będę mogła
A może Ty masz jakiś pomysł na fajne wykorzystanie tego długiego pasa pod tujami ?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przytnij oba. Warto to robić , zwłaszcza w pierwszym, drugim roku po posadzeniu, by krzewy się zagęściły i obficie zakwitły następnej wiosny. Ja przycięłam miotlastego "Boskoop Ruby" o połowę wysokości, półkuliście, a decumbens-a o 1/3. Zrobię mu zdjęcie , to za jakiś czas porównasz jak wpłynęło na niego ciecie.Miiriam pisze:I jeszcze - jak mam przyciąć tego żarnowca ?
Czy tego drugiego też ?
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Krysiu - Takie słowa z ust - Takiej Ogrodniczki sprawiają , że cieplej na duszy i jakoś jaśniej
Skalniak ma już 3 roczek i trachę mi zarósł już..
Skarpa natomiast powstaje od jesieni ubiegłego roku i na razie są tam przypadkowe , w dużej części, rośliny ..
Na skarpę prowadzą schody , które widać na ostatnich fotkach .. Na górę skalniaka też prowadzą kamienne schody ( wykonane niedawno i jeszcze ich nie ma w wątku ) i ponieważ jest ona ( góra skalniaka ) bardzo szeroka to planuję tamtędy zrobić ścieżkę z kamieni i żwirku. Ścieżka ta miałaby prowadzić, między roślinami, przez drugą część skalniaka i łączyć się ze skarpą.
Druga część skalniaka powstanie, kiedy wykopiemy oczko, wykorzystamy ziemię z wykopów, a kamienie już mamy . W ten sposób skalniak i skarpa będą okalać oczko prawie z 3 stron a górą będzie prowadziła ścieżka.. taki mamy pomysł. Ale czy to wyjdzie ładnie ?
Woda do skarpy ( ze szczytu skarpy chcemy zrobić taki wodospadzik do oczka ) już doprowadzona.. ale ponieważ jeszcze trwają prace budowlane - to duże inwestycje w ogród musieliśmy przełożyć - prawdopodobnie do przyszłego roku.
Skalniak ma już 3 roczek i trachę mi zarósł już..
Skarpa natomiast powstaje od jesieni ubiegłego roku i na razie są tam przypadkowe , w dużej części, rośliny ..
Na skarpę prowadzą schody , które widać na ostatnich fotkach .. Na górę skalniaka też prowadzą kamienne schody ( wykonane niedawno i jeszcze ich nie ma w wątku ) i ponieważ jest ona ( góra skalniaka ) bardzo szeroka to planuję tamtędy zrobić ścieżkę z kamieni i żwirku. Ścieżka ta miałaby prowadzić, między roślinami, przez drugą część skalniaka i łączyć się ze skarpą.
Druga część skalniaka powstanie, kiedy wykopiemy oczko, wykorzystamy ziemię z wykopów, a kamienie już mamy . W ten sposób skalniak i skarpa będą okalać oczko prawie z 3 stron a górą będzie prowadziła ścieżka.. taki mamy pomysł. Ale czy to wyjdzie ładnie ?
Woda do skarpy ( ze szczytu skarpy chcemy zrobić taki wodospadzik do oczka ) już doprowadzona.. ale ponieważ jeszcze trwają prace budowlane - to duże inwestycje w ogród musieliśmy przełożyć - prawdopodobnie do przyszłego roku.