Ogród Danusi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Danusi

Post »

Danusiu ja pigwę pamiętam z czasów mojego dzieciństwa, mój dziadek miał w ogrodzie dwie. Pamiętam meszek na skórce i jej cierpkawy smak. W sumie nie za często jadało się pigwe, zazwyczaj dziadek robił z niej nalewkę, ale tej oczywiście nigdy nie spróbowałam ... :( Masz super pomysły na ogód, jedną chętnie bym wykorzystała, to ta z dziurawym pieńkiem do którego włożyłaś rośliny, tylko gdzie ja znajdę taki pieniek... :roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
kajbar
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Danusiu byłam z rewizytą ogród masz piękny,piękne oczko i wszystko wypieszczone.Bardzo mi się podobało.Zaciekawiła mnie również twoja wędzarnia.Ja mam ale taką zwykłą metalowa beczkę zdaje egzamin ale nie jest estetyczna.Natomiast twoja jest bardzo ładna.Jak będziesz miała chwilę czasu to poproszę cie o przepis na kiełbaskę.Już dwa razy robiłam.Twoja wygląda zjawiskowo.Jestem w chwili obecnej na diecie{muszę zgubić 2 kg.}ale jak patrzyłam na twoje kiełbaski to ślinka mi ciekła.Nie odpuszczę ci będę tu bywać .Pozdrawiam Hania
Moj Ogrod
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Haniu , miło że zajrzałaś do mnie , jak jesteś na diecie to nie wiem czy powinnam Cię karmić przepisami kiełbasianymi,. Wstrzymaj sie kilka dni a podzielę się wiedzą na temat wędzenia ryb , tylko sama najpierw wszystko przetestuję.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wreszcie, u mnie jest słoneczko.
Wiosna w ogrodzie Obrazek

Wiosna na parapecie Obrazek

Obrazek

Przyjemność w kuchni

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, wędziłaś już rybki?
A u mnie pada śnieg... ;:223
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ale fajnie , że masz słoneczko , bo u mnie tylko chmurki ;:14
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu czekam na dostawę, coś rybacy mnie zaniedbali, przypomnę się w tym tygodniu, i było tak zimno że trochę zapomniałam . Jak będę wędziła zrobię sesje zdjęciową i pochwalę się.
Agatko dzisiaj jestem optymistką , na pewno i do Ciebie zajrzy słonko , troszkę cierpliwości.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spacer zaliczony, chlebek upieczony, słoneczko świeci, piękny dzień.

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Danusiu,czy możesz podać przepis na ten chlebek? Ciekawe czy można upiec go w automacie do chleba?
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Dołączam się do prośby Małgosi o przepis na chlebek ;:36
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu piękny kaktusiczek i ładny ma różowiutki wianuszek. MNie także właśnie uraczył kwiatkiem kaktus, który nigdy u mnie nie kwitł. To chyba dobry rok dla kłujaków :D
Miłego weekendu życzę :wit
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Danusiu,ale narobiłaś apetytu tym chlebkiem.
Ja też się przyłącze po przepis.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wandziu kaktusik kwitł do jesieni , potem stał na zimnym ganku , jak przyszły przymrozki wylądował w domu . Stał taki zapomniany dopóki były mrozy, pod koniec lutego podlałam i od tygodnia kwitnie.Teraz postoi trochę w domu a potem na ogród. Do tej pory kwitł od czerwca do jesieni a teraz coś mu się pozmieniało.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu, ja nie dysponuję urządzeniem do pieczenia chleba , moje wypieki robię w zwykłym piekarniku, pod blachę wstawiam płaski garnek z wodą , żeby chlebek nie wysychał.
Ewa i Aga też prosiły o przepis więc odpowiadam hurtem.
oto przepisy na chlebki:

BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE

500g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu

Wszystkie składniki łączymy, ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 2 godziny. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (poj. ok. 1 kg) lub formujemy bochenek lub bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C i pieczemy ok. 40 minut (bułki ok. 20 min.)

MIESZANY CHLEB NA ZAKWASIE

500 g zakwasu
250 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
200-250 g wody
1 łyżka soli

Do zakwasu dodajemy mąkę. Mieszając stopniowo wlewać wodę o temp. pokojowej. Jeżeli doda się więcej mąki pszennej, będzie można formować bochenek, jeżeli jest więcej razowej, lepiej dodać więcej wody, żeby ciasto dało się mieszać łyżką. Wtedy bochenka nie formujemy.
Ciasto mieszać łyżką lub mikserem. Na koniec dodać sól rozpuszczoną w odrobinie wody i dokładnie wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 40 minut.
Formę keksową posmarować olejem i posypać mąką lub otrębami. Wypełnić formę ciastem do połowy jej wysokości, lekko ugnieść, wierzch wyrównać mokrą łyżką. Formę szczelnie przykryć, odstawić na 4-5 godz. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230 st. C i naparować go (daję kostki lodu na blasze pod chleb). Wyrośnięty chleb naciąć i szybko włożyć do piekarnika. Po 15 min. temp. - 200 i piec dalej przez 20-30 minut.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odnośnie chleba
Przepisy podesłała mi Córka , ona jest z natury dokładna , u niej musi być jak w aptece, pieczywo wychodzi super.
Ja z dokładnością w przepisach jestem trochę na bakier .Więc tak , odmierzam zakwas 3/4 porcji,
wlewam 1 kubek ciepłej wody , dodaję 5 dkg drożdży, ( lubię drożdże , mają dużo witamin , więc dodaję zawsze do pieczywa) , dodaję 1 kubek mąki żytniej i 1 pszennej , 1 ł. soli, wyrabiam łyżką , przekładam na stolnicę wysypana grubo mąką , chwilę wyrabiam na stolnicy, resztę jak w powyższych przepisach.Czasem dodaję świeżych ziół.
Życzę smacznego
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”