Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłam jej przed chwilą fotkę. Niestety całej nie dałam rady objąć. Z doniczką ma ok. 170 cm i jest równa ze mną wzrostem
choć ją pocięłam. Widać na fotce jej kanciaste pędy. Zakupiłam ją jako małą sadzonkę na Allegro i od wiosny bardzo urosła. Stoi nadal na balkonie loggii południowo zachodniej. Może w przyszłym roku zakwitnie? Po cięciach mam sadzonki, które w kulkach żelowych ukorzeniły się bez problemu. 

Witajcie
Jeśli chodzi o kwestię alata czy quandragularis to polecam poczytanie tego artykułu http://www.ib-pan.krakow.pl/pubs-pdf/Bi ... _67-73.pdf
Jeśli chodzi o alatę to jeśli nasiona lub sadzonki są tak podpisane to najczęsciej faktycznie jest to alata jeśli chodzi natomiast o quandragularis to tu Was zasmucę prawdopodobnie nikt jej tak na prawdę nie posiada bo zazwyczaj jest ona sprzedawana jako krzyżówka quandragularis z alatą co daje nam passi decaisneana. W tym artykule macie rozpisane co i jak
z fotkami jak na prawdę wyglada quandragularis 

Jeśli chodzi o kwestię alata czy quandragularis to polecam poczytanie tego artykułu http://www.ib-pan.krakow.pl/pubs-pdf/Bi ... _67-73.pdf
Jeśli chodzi o alatę to jeśli nasiona lub sadzonki są tak podpisane to najczęsciej faktycznie jest to alata jeśli chodzi natomiast o quandragularis to tu Was zasmucę prawdopodobnie nikt jej tak na prawdę nie posiada bo zazwyczaj jest ona sprzedawana jako krzyżówka quandragularis z alatą co daje nam passi decaisneana. W tym artykule macie rozpisane co i jak

pozdrawiam, Gosiek
- Taccanivea
- 1000p
Witam wszystkich miłośników passsiflory ! 
Jestem w tym temacie początkujący - to mój pierwszy sezon uprawy tych pięknych roślin.
Posiadam kilka sztuk wysianych z nasion (nawet nie wiem jakie to odmiany...)
Prosiłbym Was o pomoc w identyfikacji i ew. wskazówki odnośnie uprawiania.
Na pierwszy rzut dwa zdjęcia:

Jestem w tym temacie początkujący - to mój pierwszy sezon uprawy tych pięknych roślin.
Posiadam kilka sztuk wysianych z nasion (nawet nie wiem jakie to odmiany...)
Prosiłbym Was o pomoc w identyfikacji i ew. wskazówki odnośnie uprawiania.
Na pierwszy rzut dwa zdjęcia:

- Taccanivea
- 1000p