Moje storczyki - Anna

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

GRATULUJĘ :D i jak zawsze trzymam kciuki za każdego chorowitego biedaczka :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fajnie, że Liodoro puścił ci pędzik. a jakie miał przejścia?
taka kratka na ścianę na której można wieszać doniczki byłaby też dobra, ale niestety nie mam wolnych ścian. ale namówię T. na tą półeczkę. kilka Phal. by tam weszło.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu ja mam teraz skrzynkę, w której mieści się dość sporo, bo aż 15-17 storczyków w zależności od wielkości doniczki. Moje Liodoro miało chorobę wirusową, ale 3 nowe liście są już zdrowe, więc myślę, że opanowana. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Aniu gratuluję cierpliwości i wytrwałości...A teraz Ci się odwdzięczył za Twoją troskę ;:31
Czekamy na kwiaty oczywiście.. ;:80
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też czekam , jak się pojawią kwiatki wstawię, ale przede wszystkim czekam na ten zapach. ;:87 Uwielbiam je wtedy wąchać. ;:31
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

No,zapach mają niesamowity...A jak często kwitnie Liodoro?? Tak samo jak zwykłe? Mój jeden wciąż kwitnie ale to nie moja zasługa a drugi zamiast pędzika wypuszcza mi kolejny liść..Cieszę się ale mógłby już zakwitnąć.. ;:32
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Liodoro kwitnie raz do roku, więc chyba standardowo tak jak inne. Myślę, że jak urośnie listek to pokaże się pędzik. Bądżmy dobrej myśli. ;:6
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Dusiu ja mam teraz skrzynkę, w której mieści się dość sporo, bo aż 15-17 storczyków w zależności od wielkości doniczki. Moje Liodoro miało chorobę wirusową, ale 3 nowe liście są już zdrowe, więc myślę, że opanowana. :lol:
moje niektóre storczyki mają plamy, ale na storczyki i orchidarium mi pisali, że to od braku magnezu. w każdym razie kwiaty i liście tych storczyków nie są zdeformowane, a przy chorobie podobno by były. nie wiem, czy choroby mijają, ale mam nadzieję, że twoje liodoro przeżyje i zakwitnie. miało jakieś plamy?
a moja skrzynka nie może mieć więcej niż 1 m, bo musi się zmieścić w oknie, będzie wisieć nad innymi Phal. twoja chyba wisi na suficie, a tak przynajmniej wygląda na zdj.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Dusiu moja wisi zawieszona pod sufitem, bardzo blisko okna i zwisa naokoło 120cm. Od okna dzieli ją tylko firanka. Co do Liodoro miał plamy jaśniejsze na liściach, nie pamiętam gdzie przeczytałam ale zastosowałam się do wskazówek i chyba się udało. Skoro 3 liście są już zdrowe, nie ma na nch żadnych plam i wypuszcza pęd kwiatowy. ;:113
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a masz może zdjęcia tych plam? mam nadzieje, że te na moich storczykach to nie choroba. ich plamy są żółtawe, takie smugowate, raczej nie powiększają się, nie są rozciapciane.mój liodoro też puszcza pędzik.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęć tych plam nie mam, syna w tej chwili też nie ma w domu, bo by zrobił. Może jutro uda mi się to pokaże, byś mogła ocenić . Pozdrawiam
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam nadzieję, że te moje plamy to nie to samo. nie chciałabym, by moje storczyki były chore. a jak udało ci się zrobić, by plamy znikły?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na starszych liściach plamy zatrzymały się i nie rozeszły dalej. 3 najmłodsze listki są już ich pozbawione, zdrowe. Ale postaram się zrbić zdjęcie tych z plamkami, byś mogła zobaczyć. :D
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ok. plamy na moich wyglądają mniej więcej tak:
Obrazek
ten na zdj. ma już je od kilku miesięcy. niedawno kwitł, jego kwiaty wyglądały tak, jak powinny, liście są sztywne, korzenie zdrowe. kilka storczyków ma bardzo podobne plamy.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moim są odrobinę inne, jutro wstawię zdjęcie to zobaczysz.

Dziś też zauważyłam przy podlewaniu storczyków, że mój phal. żółty w bordowe kropki rozwinął drugi kwiat i ma inny kształt niż poprzedni. Poprzedni ma bardziej wyostrzone płatki i takie wygięte a ten ma proste i zaokrąglone. Co to może być- jakaś anomalia czy choroba :?:
Początek mojej przygody.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”