Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Perukowiec podolski
Aniu- kup inna odmianę, ta nie zawiązuje takich puszystych peruk - niestety
pięknie i obficie kwitnie i na tym koniec 
Pozdrawiam, Iwona.
- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Perukowiec Podolski
Dzięki Ewo za pocieszenie. Moje sadzonki wciąż żyją, ale coś liście im lekko klapnęły ostatnio. Mama ulitowała się nad biedakami uwięzionymi w workach i podczas mojej pięciodniowej nieobecności trzymała je bez foli i bez zraszania
Pączki mają nabrzmiałe, ale ja Ofiara nie zwróciłam uwagi na ich wygląd gdy pobierałam sadzonki
Cóż robię to, co mogę - czekam
Czytając ten wątek sama się zaciekawiłam, jaka to odmiana (podobno miał peruczki, ale czy dorodne, czy takie wyliniałe nie wypadało mi pytać
), ale chyba odłożę te rozważania do czasu, gdy coś już będzie z tych sadzonek (oby nie kompost
).
Czytając ten wątek sama się zaciekawiłam, jaka to odmiana (podobno miał peruczki, ale czy dorodne, czy takie wyliniałe nie wypadało mi pytać
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
-
retro92
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 7 lip 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i udało się komuś ukorzenić perukowca z gałązki? Czekam z niecierpliwością na odpowiedź...
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Perukowiec bardzo trudno się ukorzenia, przynajmniej mi się nie udało .
Jednak znalazłam na niego sposób, jest już wielkim krzewem, i ma gałęzie które leżą na ziemi , nie obcinam ich, pozostawiam i po pewnym czasie podglądam a one ukorzeniają się w ściółce.
Obcinam taką gałąź z korzonkami, krótko przycinam i do donicy .
Stoi tak kilka miesięcy, np przez lato , i jesienią sadzę na miejsce .
Udało mi się zrobić już kilka sadzonek.
Jednak znalazłam na niego sposób, jest już wielkim krzewem, i ma gałęzie które leżą na ziemi , nie obcinam ich, pozostawiam i po pewnym czasie podglądam a one ukorzeniają się w ściółce.
Obcinam taką gałąź z korzonkami, krótko przycinam i do donicy .
Stoi tak kilka miesięcy, np przez lato , i jesienią sadzę na miejsce .
Udało mi się zrobić już kilka sadzonek.
-
halina522

- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Nie wiem co będzie dalej,ale mój złocisty perukowiec chyba się ukorzenił z sadzonki zielnej,bo ma zielone listki pod słoikiem,a jest już ok.2ch miesięcy.Inne uschły,posadzone w ten sposób.
Halina
- lizbonka
- 50p

- Od: 28 maja 2011, o 21:12
Bartosz pisze:U mnie od 9 lat rośnie identyczny jak u Lizbonki i mimo,że jest ozdobny z liści to nie jestem z niego w pełni zadowolony bo nigdy nie miał peruki.
W tym roku przypilnowałam i wyskoczył na ponad 180cm i miał 5 peruk
-- 10 wrz 2013, o 18:17 --
Bartosz pisze:U mnie od 9 lat rośnie identyczny jak u Lizbonki i mimo,że jest ozdobny z liści to nie jestem z niego w pełni zadowolony bo nigdy nie miał peruki.
W tym roku przypilnowałam i wyskoczył na ponad 180cm i miał 5 peruk
Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
-
butterfly0608
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 30 wrz 2013, o 10:20
Witam, mam perukowca od roku (nie znam odmiany, ale ma jasno zielone liście). Gdzieś w połowie sierpnia zaczęły stopniowo schnąć listki, teraz zrobił się już cały żółty i nadal usycha, martwi mnie to bo wiem, że w zeszłym roku .we wrześniu jeszcze miał zielony kolor. Proszę o poradę
- Ivona44

- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Pozdrawiam, Iwona.
Jest jesień więc można zbierać grzyby... Ostatnio znalazłem wyrastającego z pnia mojego perukowca... Nie bardzo mi się to podoba. Mój perukowiec był sadzony ok 10 lat temu więc jest już całkiem dużym egzemplarzem. Uparcie prowadzonym w formie drzewa. ( małego bo ma raptem 4 metry ale to normalne ) Czym to zwalczyć ?? Miał ktoś takie problemy z tą rośliną
-
Stachu 1956
,,mój perukowiec jakby osiwiał tej jesieni,,,,nigdy takiego jesiennego koloru nie miał. ,,,...
Peruki jakoś mało opadły tego roku,większość jeszcze się utrzymuje,,,,
Peruki jakoś mało opadły tego roku,większość jeszcze się utrzymuje,,,,
Stachu, obawiam się, że on niestety zasycha, po 15 latach to bardzo możliwe.Na zasychających gałęziach liście nie przebarwiają się tylko tak własnie 'siwieją', a potem brązowieją.Kwiatostany powinny opaść, a gdy zasychają na pędach to jest to objaw zasuszenia na martwiejących gałęziach. No ale wszystko 'wyjdzie' wiosną.
Ja mam dwa perukowce, jeden ponad 20 letni( miał ok.5x5 m) i ten został obcięty do ziemi, ponieważ takie same objawy miał jak opisujesz, z ta różnicą, że zasychał stopniowo, po kilka grubszych gałęzi co roku.W tym roku wiosną zostały usunięte 3 ostatnie konary, ale pięknie odbił od ziemi i w tej chwili ma ok.1,5 m.może w przyszłym roku znów zakwitnie.Perukowce nie są niestety zbyt długowieczne i podatne na choroby korzeni.
Tu jest zdjęcie tego odrośniętego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
Ja mam dwa perukowce, jeden ponad 20 letni( miał ok.5x5 m) i ten został obcięty do ziemi, ponieważ takie same objawy miał jak opisujesz, z ta różnicą, że zasychał stopniowo, po kilka grubszych gałęzi co roku.W tym roku wiosną zostały usunięte 3 ostatnie konary, ale pięknie odbił od ziemi i w tej chwili ma ok.1,5 m.może w przyszłym roku znów zakwitnie.Perukowce nie są niestety zbyt długowieczne i podatne na choroby korzeni.
Tu jest zdjęcie tego odrośniętego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252