Kilka moich zielonych :) agaM

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kilka moich zielonych :) agaM

Post »

Iwonko u mnie był czas że bez paprotek nie umiałam sobie wyobrazić mieszkania, rosły ładnie i cieszyły oczka.Potem cięższe warunki sprawiły że mimo mych starań marniały jedna po drugiej :( poddałam się i porozdawałam je 'w lepsze ręce' (a raczej to co się z nich zostało).
Teraz znowu zaczynam od początku. Od dwóch tygodni mam na stanie ;) jedną paprotkę, która ma dosłownie 4 młode liście, ale za to takie duże :D
Może na nowym miejscu znowu będę mogła cieszyć się paprotkami i porosną tak jak piszesz od sufitu do ziemi :D

ja kiedyś też podlewałam rozcieńczonym mlekiem, albo też odstałą wodą ze skorupkami z jaj/herbaty i cytryny nie próbowałam/, i spryskiwałam je często odstałą wodą
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamówiłam nasionka pomidorków od Kozuli i Przyjaciół z forum,
Postanowiłam, że i ja się czymś podzielę. Mam ładnie ukorzenione szczepki koleusów, jedno nadprogramowe drzewko szczęścia, które dostałam od Fiołka i standardowo smużyna, bo rozrasta się niesamowicie.
Może ktoś ma ochotę na taki zestawik ? :)
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

a masz jeszcze ginurkę?? bo niestety listek mi padł :/ i ta żyworódka też :( a jutro wstawię fotki roślinek od Ciebie :) ale koleusiki też coś cienko wyglądają.. mam pytanko- czy one byływ 3 rodzajach liści?? bo nie wszystkie przetrwały, te co były same patyczki to niestety zgniły chyba...

a beniaminek łaciaty ... nie wiem czy coś z niego będzie...na razie został mi sam patyk... ale jeszcze ma nadzieję...

a jak tam szczepki pelargonek??
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie Fiołeczku wyślę je do Ciebie, i koleusy normalną już szczepkę ginury. Żyworódką też na stanie, widocznie taka mała podrośnieta jest mniej wytrzymała niż taka tyci prosto z liścia, widziałam ze dwie małe to tez dorzucę :)
Te koleusy były różne, ten patyczek to podejrzewam że własnie żółto zielony z pofalowanymi listkami. U benka to normalne, on z samego przestwaienia doniczki potrafi liście zgubić, ale potem ładnie odbija. Aby korzonki były ok (nieprzegniłe, przelane) to da radę. Zresztą one właśnie na jesieni/zimę lubią zgubić część liści (na forum gdzieś o tym czytałam) Widocznie przeżywają ;) jesień
Mam nadzieję ze mrozów nie będzie, to w poniedziałek wyślę, ok?
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p

Post »

ok :) byłoby super:) a jak tam szczepki ode mnie ??
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:14 z pośpiechu zapomniałam napisać ;:14 Gruboszki pięknie popuszczały korzonki, sobie zostawiłam 4 (ale zostawię tylko 3, dlatego jeszcze tego jednego chciałam komuś dać :)) a pozostałe oddałam w dobre ręce. Stefek twardy jest i nadal się trzyma w kieliszku - czekam na korzonka, a cissus pstry już w ziemi, na razie 'stoi' i nie ma nowych listków.
Jeśli chodzi o pelargonie to przyjęło mi się tylko 5 szczepek :( ale wystarczy bo one ślicznie się rozrastają :) nie wiem dlaczego ale resztę chyba wzięła je jakaś choroba pleśniowa (nad podłożem było ok a w ziemi pogniły) Ale i tak się ciesze że pozostałe uratowały się :)
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p

Post »

a pelargonki ukorzeniałaś w ziemi czyw wodzie??
ja z 8śmiu szczepek miałam po 4 w dwóch szklankach, z tego tylko 3 szczepki przetrwały i wypuściły korzonki :)
(w jednej szklance 2 w drugiej jedna, a reszta też pogniła...chyba) i tak sobie stały, a że w ostatnich dniach miałam mało czasu dla roślinek niezauważyłam jak w tej jednej szklance co były 2 szczepki zabrakło wody :/ ...(szklanka stała na parapecie nad kaloryferem...)
no i też się niby wysuszyły, a niby zgniły...
a ta jedna co mi została zostanie chyba dosadzona do "starych" pelargonii bo obecnie brak mi miejsca na parapetach :D
zawsze mogę Ci jeszcze na wiosnę dosłać nowe szczepki tych samych pelargonii bo się trochę "wyciągnęły" jak stały parę tygodniw ciemnym przedpokoju :) więc na wiosnę trzeba będzie przyciąć :)

ciekawa jestem co będzie z tego Stefana :)
a cissusy od Ciebie też puściły korzonki w szklance :) muszę niedługo je zasadzić jak ziemię kupię nową :)
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelargonki od razu w ziemię wsadziłam.. i myślałam ze to przez to ale skoro Tobie w szklankach się też podobnie porobiło tzn. że to musiało być coś innego.. Trzeba by fachowca się zapytać. A myślałam, że łatwo się je ukorzenia a tu taki klops :( Na razie starczą mi te co są także nie dosyłaj. Może sprawdź kiedy się z nich szczepki robi bo może to właśnie na wiosnę?
Stefek się nie da zobaczysz ;) twardy jest 'szkubaniec' :D
jak chcesz to mam te inne cissusy (rombolistne) to ci dorzucę..
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p

Post »

oo fajnie:) to dołóż jeszcze te cissusy jeśli możesz:)

a z pelargonii się właśnie jesienią i na wiosnę robi sadzonki :) także jakby co to na wiosnę mogę dosłać, a jakby Stefan jednak nie przeżył to na wiosnę też go utnę najwyżej ;) ja jeszcze nigdy Stefana nie rozmnażałam, sama jestem ciekawa.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w takim razie w poniedziałek wyślę.. będę musiała zabezpieczyć jakoś przed mrozem bo jednak ma być na minusie.. może się uda..
ja za Stefka też trzymam kciuki
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) fonem świeżych fotek parę:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

cdn
pozdrawiam
:D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

NIe ważne że fonem są fantastyczne :) i kwitnie ci parę :) fajnie czekam na więcej :D
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Świetne roślinki :uszy
Ciekawe kiedy ja się dorobie takiej kolekcji ;:224
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

A ci się zazieleniło Aga, wodę bierz z piwnicy i podlewaj. I odstana i oszczędniej :wink: . Wybacz, plusów szukam w każdej sytuacji. Dałaś radę z tą piwnicą?
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzynasteczko tak kwitną i rozweselają mi zimowo/jesienny zaokienny 'klimat' ;) a ten storczykowy kwiatuszek to mój pierwszy który od pędzika rósł :D
foteczki kochana proszę :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

alunia jesteś na forum, na którym kwiatofobia w najprzeróżniejszym wydaniu szerzy się jak zaraza ;) wiosna idzie a z wiosną moment parapety można zastawić.
tera to już szczątki mojej kolekcji. Po przeprowadzce, nowe miejsce. Niedużo i młode te moje zielone

Piotrek dzięki za te słowa, ja też szukam dobrych stron, już nawet o hodowli karpia myślałam ;)
ta woda to kwiatkom tylko zaszkodzić by mogła, tyle w niej dodatków ;)
Niestety nic nie wymyśliliśmy i nie zrobiliśmy :( ciężko myśleć i nie do śmiechu jak widze podnoszący się poziom wody w piwnicy. Trudna sprawa jest bo wody wydrenowanej nie ma gdzie odprowadzić. Pokazywałam na innych moich wątkach, ale tu też, skoro pytasz: Sytuacja wodna stan dzisiaj około południa:

woda w piwnicy i na zewnątrz :(
Obrazek Obrazek

mój warzywnik, widać truskawki na górkach
Obrazek
drzewka w wodzie przy garażu :(
Obrazek

widok z okna na pole sąsiada. Nocą księżyc odbija się w tafli jak w jeziorze. Także nocą widok z okna romantic ;)
Obrazek

8.02.2011 mój warzywnik, widać truskawki na górkach które specjalnie zrobiłam jesienią. W zeszłą wionę rosły normalnie i połowę straciłam. Zobaczymy jak z tymi będzie..
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”