Dobrego tygodnia, Iguś.
Kontrolowana dzikość
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kontrolowana dzikość
Mnie się też marzy biało kwitnący grudnik, ale nikt mi takiego nie sprawił
, muszę sobie sama zafundować.
Widziałam w Biedronce, może jeszcze będą...
Problem polega na tym, że jeśli grudnikowi zmieni się miejsce pobytu, to podobno może zrzucić wszystkie pąki, czyli w tym roku ich nie rozwinąć.
Tak więc mam dylemat: wydać kasę, czy nie wydawać, może zachęcić kogoś z rodzinki...
Dobrego tygodnia, Iguś.

Dobrego tygodnia, Iguś.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też uważam Iguś ,że głośne narzekanie na jakąś roślinkę pomaga sama sie o tym przekonałam. Mój biały grudnik juz przekwitł to samo różowy zbytnio się pospieszyli a jeden siedział calutki czas w domu ,a drugi od wiosny był w ogródku a tak oba się zgodziły co do kwitnienia.Z pewnością zakończyłaś już sezon ogrodowy a o tej porze tylko berberysy zdobią ogród wraz z koralikami ,to samo zimozielone
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
O Jadziu, i to jest dobry pomysł, żeby wynieść grudnika w sezonie na dwór. Że też ja na to nie wpadłam, bo mój tylko rośnie w liście, a kwitnienie ma beznadziejne. Ja mam taki zwykły różowy, lecze skoro już go mam, to jednak po to, żeby kwitł, a nie był wyłącznie sałatą na parapecie.
- Igala

- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
iwona0042 oby! Troche się obawiałam czy nie zrzuci pąków ale widze że one są już wieksze więc chyba wszystko ok
plocczanka na razie z grudnikiem wszystko dobrze,bo pąki się powiększają. A to maleństwo dalej siedzi w wodzie i tez z pąkami i to wcale nie takimi malutkimi. Dzisiaj dojrzałam 2 maleńkie pączki na różowym, więc coś się zaczyna dziać
JAKUCH to faktycznie "umówili sie" na kwitnienie
a może znów zakwitną ci w kwietniu bo teraz mają czas na odpoczynek . Mnie kwitł 2 razy w tamtym sezonie.
wanda7 to powiedz mu coś miłego to ci zakwitnie
. Mój własnie ma 2 maleńkie pączusie ale licze na więcej. Muszę mu to powiedzieć
Katiushaja dla takiego monster grudnik jak go nazwałas to nie miałabym nawet miejsca; ale cudny jest.
Podejrzewam że w wazonie jest kilka jego sadzonek.
Dzisiaj mam totalnego lenia, reakcja po intensywnym weekendzie chyba. Dzień był cudny, słoneczny i wyniosłam moje parapetowce na kapiel słoneczną. Papryka ładnie sie wybarwia i juz ją podjadam; jest umiarkowanie pikantna i ja lubię bardzo.

Po południu juz przyszły "baranki" a potem niestety ciemne chmurzyska od zach.

dzień ogromnie krótki i znów wieczór i ciemnosci (ale oswietlone więc mozna spacerować)

plocczanka na razie z grudnikiem wszystko dobrze,bo pąki się powiększają. A to maleństwo dalej siedzi w wodzie i tez z pąkami i to wcale nie takimi malutkimi. Dzisiaj dojrzałam 2 maleńkie pączki na różowym, więc coś się zaczyna dziać
JAKUCH to faktycznie "umówili sie" na kwitnienie
wanda7 to powiedz mu coś miłego to ci zakwitnie
Katiushaja dla takiego monster grudnik jak go nazwałas to nie miałabym nawet miejsca; ale cudny jest.
Podejrzewam że w wazonie jest kilka jego sadzonek.
Dzisiaj mam totalnego lenia, reakcja po intensywnym weekendzie chyba. Dzień był cudny, słoneczny i wyniosłam moje parapetowce na kapiel słoneczną. Papryka ładnie sie wybarwia i juz ją podjadam; jest umiarkowanie pikantna i ja lubię bardzo.

Po południu juz przyszły "baranki" a potem niestety ciemne chmurzyska od zach.

dzień ogromnie krótki i znów wieczór i ciemnosci (ale oswietlone więc mozna spacerować)

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Igo dzisiaj przez chwilę rodziła się nadzieja na przejaśnienia, ale nic z tego. Dobijają mnie te szare mgliste dni
Grudnik trafił Ci się uroczy i jaki płodny od razu korzonki i pączki! Z tamtego też będzie pożytek i dobrze jak byłby inny kolor.
Robi się łyso, ale jeszcze masz kolorowo... berberysy... a tu widać za oknem https://www.fotosik.pl/zdjecie/764c920b402ebc65 wcale nie jest łyso
Grudnik trafił Ci się uroczy i jaki płodny od razu korzonki i pączki! Z tamtego też będzie pożytek i dobrze jak byłby inny kolor.Robi się łyso, ale jeszcze masz kolorowo... berberysy... a tu widać za oknem https://www.fotosik.pl/zdjecie/764c920b402ebc65 wcale nie jest łyso
- ewita44

- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Witaj Iga
Przyszłam z rewizytą , mam pytanie bo zobaczyłam u Ciebie chryzantemki w doniczce.
Jak je przechowujesz ( w jakich warunkach?) i czy kwitną Ci na wiosnę.
Bo ja w tym roku zobaczyłam i kupiłam takie różowo-żółte i chciałabym je przechować i rozmnożyć.
Toteż chętnie skorzystam z rad doświadczonych osób bo mam je ( chryzantemy jednoroczne) po raz pierwszy .
Grudnik fajny
, ja mam ciemnoróżowego a białego dotychczas nie widziałam.
Pozwolę sobie "wpadać " do Ciebie jak pozwoli mi na to czas.
Pozdrawiam Ewa
Przyszłam z rewizytą , mam pytanie bo zobaczyłam u Ciebie chryzantemki w doniczce.
Jak je przechowujesz ( w jakich warunkach?) i czy kwitną Ci na wiosnę.
Bo ja w tym roku zobaczyłam i kupiłam takie różowo-żółte i chciałabym je przechować i rozmnożyć.
Toteż chętnie skorzystam z rad doświadczonych osób bo mam je ( chryzantemy jednoroczne) po raz pierwszy .
Grudnik fajny
Pozwolę sobie "wpadać " do Ciebie jak pozwoli mi na to czas.
Pozdrawiam Ewa
-
GrazynaW

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Papryczka owocująca robi wrażenie o tej porze roku, u mnie nawet śladu nie ma po nich.
Nastrojowe zdjęcia chmur.
Nastrojowe zdjęcia chmur.
-
plocczanka

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Niesamowite!
Iguś! Papryka teraz?
W domu?!
Do głowy by mi nie przyszło, że można taki plon uzyskać poprzez domową hodowlę.
W przyszłym sezonie muszę uprawiać papryczki w donicach, dzięki czemu spokojnie będzie je można na balkon przewieźć, a nawet na parapet.
Mam nadzieję, że Misi nie posmakuje.
U mnie cały dzień ciemny i mglisty, zimny i nieprzyjemny.
Czekam na słoneczko, a gadają o deszczu, a nawet śniegu.
Pozdrawiam słonecznie
Może zaświeci chociaż Tobie. 
Do głowy by mi nie przyszło, że można taki plon uzyskać poprzez domową hodowlę.
W przyszłym sezonie muszę uprawiać papryczki w donicach, dzięki czemu spokojnie będzie je można na balkon przewieźć, a nawet na parapet.
U mnie cały dzień ciemny i mglisty, zimny i nieprzyjemny.
Pozdrawiam słonecznie
Papryczki w hodowli pozostawiam mamie
Co roku hojnie jestem obdarowana zarówno świeżymi, jak i przetworami
Ale podziwiam Twoje
Ale podziwiam Twoje
Igo te papryczki są świetne.Wyglądają jak oryginalne kwiaty.
Widoki nieba też bardzo fajne.
Grudnik jak zakwitnie ,będzie piękny.To kolorowe zdjęcie jesienią też mi si spodobało.

Widoki nieba też bardzo fajne.
Grudnik jak zakwitnie ,będzie piękny.To kolorowe zdjęcie jesienią też mi si spodobało.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Twoja papryczka Igo wytrzymała i coraz bardziej kolorowa można na bieżąco konsumować .Chmury nie bardzo wesołe, raczej groźne ,ale cóż do zimy jeden krok nam pozostał .Sezon i tak się przeciągnął nic tylko sie cieszyć szkoda tylko dalii ,że tak szybko je ścięło
- Igala

- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Maska cudownie kolorowo to jest u ciebie Mario
u mnie tylko symboliczne suche wrzosy bo je jak zwykle zasuszyłam
a grudnik stary jest różowy. Mam nadzieje że zdecyduje sie zakwitnąć pożniej.
ewita44 dziękuje za wizyte i zapraszam
Ja mam chryzantemę 1-szy raz i zamierzam ją przetrzymać w temp ok 15C o ile jej nie zasuszę
GrazynaW papryczka była wsadzona do gruntu dopiero w czerwcu i musiałam ją wykopac na początku pazdziernika aby uniknąć zmrożenia. Tak więc ona jest opózniona w rozwoju. Ale to fajnie mieć tak póżno
plocczanka tak fajnie mieć teraz trochę papryczki ale to tylko przez przypadek. Chcę ją przezimować w ciepełku i jak chce a chce ona i pozostałe scięte rosnąć to prosze bardzo bo to są drzewiaste. Na rosyjskch blogach piszą że może miec wys do ponad 2m, i owocować na okrągło; takie paprykowe perpetum mobile według ich opisów.
Zobaczymy
Katiusha ale masz kochaną mamę
tyle dobroci ci przesyła
danuta z Tak, fajnie mieć opózniona papryczke, tworzy taki mały klimat ogrodowy.
No i fajna w smaku bo srednio pikantna.
JAKUCH Gdyby nie te wczesne przymrozki to dalie byłyby piękną ozdobą dużo dłużej. W ogóle cały ten sezon miał taka krańcowa aurę. Jak fajnie że już teraz można o tym zapomniec i odpoczywać. Jak ja mówię żartobliwie "herbatka, kominek i odpoczynek"
póki co, bo zaraz zacznie sie galop świąteczny
Ostatnio nie było tak żle bo
jednak sie przebijało i słaby wiatr,przynajmniej u mnie; dosyć ciepło jak na ta porę.
Hiacyncik jednak ruszyl i ładnie urósł; zapach niebiański
. I do tego jeszcze ma maleńkiego
Cos ostatnie 2 lata ciągle mam właśnie takie bliizniaczki chociaz na cebulce ich wcale nie widać.

Adwentowy akcencik

ewita44 dziękuje za wizyte i zapraszam
GrazynaW papryczka była wsadzona do gruntu dopiero w czerwcu i musiałam ją wykopac na początku pazdziernika aby uniknąć zmrożenia. Tak więc ona jest opózniona w rozwoju. Ale to fajnie mieć tak póżno
plocczanka tak fajnie mieć teraz trochę papryczki ale to tylko przez przypadek. Chcę ją przezimować w ciepełku i jak chce a chce ona i pozostałe scięte rosnąć to prosze bardzo bo to są drzewiaste. Na rosyjskch blogach piszą że może miec wys do ponad 2m, i owocować na okrągło; takie paprykowe perpetum mobile według ich opisów.
Katiusha ale masz kochaną mamę
danuta z Tak, fajnie mieć opózniona papryczke, tworzy taki mały klimat ogrodowy.
JAKUCH Gdyby nie te wczesne przymrozki to dalie byłyby piękną ozdobą dużo dłużej. W ogóle cały ten sezon miał taka krańcowa aurę. Jak fajnie że już teraz można o tym zapomniec i odpoczywać. Jak ja mówię żartobliwie "herbatka, kominek i odpoczynek"
Ostatnio nie było tak żle bo
Hiacyncik jednak ruszyl i ładnie urósł; zapach niebiański

Adwentowy akcencik

Zapraszam serdecznie! Iga
Mama jest BEZCENNA
Hiacynty, to nie moja bajka, ale podziwiam posiadających
Piękny!
Adwentowt akcencik przepiękny
Hiacynty, to nie moja bajka, ale podziwiam posiadających