Dalie wymagania,problemy - cz.1
-
morellette
- 100p

- Od: 5 mar 2010, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie
Mam suchą i ciepłą piwnicę.Dalie przechowywałam w dużej drewnianej skrzyni i kiedy wiosną zajrzałam do nich to myślałam,że ktoś buchną moje skarby, bo optycznie było ich o wiele mniej.Po głębszej analizie okazało się,że wyschły.Wyglądały naprawdę mizernie,ale posadziłam je (nie moczyłam wcześniej) i choć wschodziły dłużej to kwitły przepięknie
.Teraz żeby zaoszczędzić sobie i karpom stresu-zasypuję je trocinami
Dalie to wytrwale zawodniczki.
Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że jak namoczysz i posadzisz do doniczki powinno być dodrze.
Masz racje na pewno twardsze i mniej kapryśne jak canny.
morellette pisze:: Dalie to wytrwale zawodniczki.
Masz racje na pewno twardsze i mniej kapryśne jak canny.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi udało się uratować takie ususzone, pozostałości zapasów w sklepie w kapersach, w lipcu wysadzane.Wcześniej moczyłam je kilka godzin, co prawda nie kwitły prawie wcale bo tylko po jednym kwiatku, szkoda że nie udało mi dostatecznie zabezpieczyć je na zimę, były w altanie i niestety zmarzły .takasobie pisze:Dziś przejrzałam karpy dalii. Przezimowały, ale mam watpliwość, czy dwie z nich nie za bardzo wyschły. Póki co jedną z nich zamoczyłam w wodzie i mam zamiar posadzic do doniczki, bo wygląda, jakby wymagała natychmiastowej pomocy
Udało Wam się kiedyś uratować suchola?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Szlachcianka
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 24 lut 2010, o 10:26
Ja właśnie zakupiłam karpy dalii w biedronce i wsadziłam do donic na balkonie. Nigdy wcześniej do donic nie wsadzała, tylko do gruntu i się zastanawiam czy coś z tego będzie. Gruntu juz niestety nie mam
, więc zostają mi tylko donice na balkonie na kwiatki ;/ Może macie jakiś pomysł na kwiatki w donicach na południowym balkonie... 
-
Agapa

- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zobacz, dwa posty wcześniej już elik_49 odpowiedziałaNastka55 pisze:a ile najmniej trzeba moczyc w wodzie takie suche karpy dalii?
elik_49 pisze:Mi udało się uratować takie ususzone, pozostałości zapasów w sklepie w kapersach, w lipcu wysadzane.Wcześniej moczyłam je kilka godzin, co prawda nie kwitły prawie wcale bo tylko po jednym kwiatku....takasobie pisze: ...Udało Wam się kiedyś uratować suchola?
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
-
morellette
- 100p

- Od: 5 mar 2010, o 07:34
Zauważyłam, że uszczykiwanie Dalii ma swoich zwolenników i przeciwników.Ja zawsze miałam pięknie rozkrzewione krzaczki tych kwiatów i nigdy ich nie uszczykiwałam.Rozmawiałam z zaprzyjaźnionym hodowcą,mówił, że odmian wysokich i średnich nie trzeba "skubać" a wyjątek stanowią odmiany karłowe.Myślę, że najlepiej samemu sprawdzić-np.jeden krzaczek skubnąć a kolejny nie i obserwować jakie to daje efekty 
Mój wątek
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja nigdy nie uszczykiwałam i zawsze miałam rozrośnięte krzaczory! Może to od gatunku zależy?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ja tak samo, w tamtym roku bez skubania ;) mialam piekne dalie, tak sie rozkrzewily, a kwitly przepieknie, ciekawe jak bedzie w tym roku. w tamtym roku posialam dalie z nasionek, w tym roku mam zeszloroczne karpy i zobaczymy jak urosna w tym roku ;)
Witam,
ja w zeszłym roku pierwszy raz miałam dalie i to co wyrosło było zupełnie inne niż na obrazku. Jedna okazała się być z tych dużych. Uszczykiwałam ją, bo tak przeczytałam na forum (wszystkie gałązki uszczknęłam). Okazało się, że niesamowicie sie rozkrzewiła. Była pięknym krzakiem szerokim na 1,5 metra z mnóstwem kwiatów, podczas gdy sąsiadka miała również wysokie, ale niezbyt atrakcyjne w wyglądzie okazy. Jej były wyższe, ale sterczało im kilka dwumetrowych badylków z kilkoma kwiatkami, a u mnie to był prawdziwy krzak porównywalny w pokroju do już całkiem sporej hortensji krzaczastej. Chyba warto, jeżeli komuś się taki pokrój podoba i ma tyle miejsca na roślinę.
Pozdrawiam,
Kasia
ja w zeszłym roku pierwszy raz miałam dalie i to co wyrosło było zupełnie inne niż na obrazku. Jedna okazała się być z tych dużych. Uszczykiwałam ją, bo tak przeczytałam na forum (wszystkie gałązki uszczknęłam). Okazało się, że niesamowicie sie rozkrzewiła. Była pięknym krzakiem szerokim na 1,5 metra z mnóstwem kwiatów, podczas gdy sąsiadka miała również wysokie, ale niezbyt atrakcyjne w wyglądzie okazy. Jej były wyższe, ale sterczało im kilka dwumetrowych badylków z kilkoma kwiatkami, a u mnie to był prawdziwy krzak porównywalny w pokroju do już całkiem sporej hortensji krzaczastej. Chyba warto, jeżeli komuś się taki pokrój podoba i ma tyle miejsca na roślinę.
Pozdrawiam,
Kasia
- izabelka34
- 100p

- Od: 15 lip 2009, o 16:54
Witam
Mam pytanko do Was drogie forumowiczki:)Czy mogę już posadzić karpy Dalii?Mieszkam w Irlandi i w tej chwili jest wiosna całą parą,świeci słonko a temperatura wynosi od 17 do 20 juz tak pare dni...czy mam jeszcze poczekać...tylko jak długo?Mróz raczej nie grozi
pozdrawiam Iza
- man211

- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Jeżeli nie głoszą tam mrozów możesz śmiało sadzic . Klimat przecież mają tam cieplejszy.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- izabelka34
- 100p

Dzięki za odpowiedz.w takim razie biore się do robotyman211 pisze:Jeżeli nie głoszą tam mrozów możesz śmiało sadzic . Klimat przecież mają tam cieplejszy.
pozdrawiam Iza
- izabelka34
- 100p

Jeszcze się nie zabieram do sadzenia,ponieważ nie wiem na jaką głębokość mam sadzić kłącza
mam pare dali wysokich i pare niskich..sadzić na tą samą głębokość???Prosze o pomoc
Tak sobie myślę że mogłam kupić niższe odmiany,a ja mam prawie same wysokie,a u mnie tak nie raz wiatr wieje 
pozdrawiam Iza