Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.3
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.3
Stężenie takie samo jak przy zaprawianiu: 0,02 %, czyli 2 gramy na litr wody - ciepłej wody.
W czasie wegetacji też można takie profilaktyczne polewania ziemi wykonywać, naprzemiennie z polewaniem roztworem siarczanu miedzi.
Co do popiołu drzewnego to uważaj, aby nie przesadzić z ilością. Posadziłem już wszystkie mieczyki i tak jak opisywałem wcześniej, bulwę umieszczałem w piasku, lekko przypudrowałem popiołem, zasypałem piaskiem, a potem ziemią.
Pozdrawiam
Adam
W czasie wegetacji też można takie profilaktyczne polewania ziemi wykonywać, naprzemiennie z polewaniem roztworem siarczanu miedzi.
Co do popiołu drzewnego to uważaj, aby nie przesadzić z ilością. Posadziłem już wszystkie mieczyki i tak jak opisywałem wcześniej, bulwę umieszczałem w piasku, lekko przypudrowałem popiołem, zasypałem piaskiem, a potem ziemią.
Pozdrawiam
Adam
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adam a ile to tabletek żeby uzyskać stężenie 0,02%. Zawsze dawałam 1 tabletkę 100mg na litr wody. Nie umiem korzystać z sypkiego. Napisz proszę czy daję za mało czy za dużo?
Pozdrawiam Ela
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mieczyk ( Gladiola )
Zakupiłam tabletki w aptece, i mam zamiar dzisiaj namoczyć pierwsze hmmm 60siąt tak się tylko zastanawiam, jak one wszystkie mi już kiełki puściły to te tablety nie zaszkodzą? Czy takie zaprawianie należny wykonywać na cebulach które jeszcze nie rozpoczynają wegetacji? A napisałaś ze moczysz, suszysz i do ziemi. Czyli mokrych do ziemi mam nie dawać, a ile czasu trwa suszenie??
- rotos
- 1000p
Elu - 1 gram to 1000 miligramów, czyli powinnaś zastosować 10 tabletek na litr, aby uzyskać stężenie 0,01 %. Taki roztwór też jest do zaakceptowania, gdyż w różnych opracowaniach spotkałem się z innym stężeniem zalecanym do zaprawiania. Było to właśnie 0,01%, 0,015% i 0,02%.
Już dawno stwierdziłem, że zbankrutowałbym
na zakupach nadmanganianu w aptece, bo idzie tego u mnie sporo i zakupiłem go w hurtowni internetowej. Cena w porównaniu z "apteczną" była śmiesznie niska. Kupiłem tam też siarczan miedzi.
Pozdrawiam
Adam
Już dawno stwierdziłem, że zbankrutowałbym

Pozdrawiam
Adam
- Ala66
- 50p
- Od: 28 sie 2014, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie do Rotos jakie miałeś odstępy między bulwami ?? 

Pozdrawiam
Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz. - Colin P. Sisson
- rotos
- 1000p
Alu - pytanie powinno brzmieć "Jakie odstępy powinny być między bulwami"
Jednoroczne i dwuletnie można sadzić co 3-5 cm, duże co 10-15cm. Odstęp miedzy rzędami to 45-60 cm.
Najlepsze ukierunkowanie rzędów ze względu na równomierne naświetlenie to północ - południe.
Pozdrawiam
Adam

Jednoroczne i dwuletnie można sadzić co 3-5 cm, duże co 10-15cm. Odstęp miedzy rzędami to 45-60 cm.
Najlepsze ukierunkowanie rzędów ze względu na równomierne naświetlenie to północ - południe.
Pozdrawiam
Adam
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
No tak,teoria z praktyką nie zawsze idą w parze
Ja jeszcze wszystkich nie wysadziłam,a dobre miejscówki już się kończą... Trzeba kombinować,ech ,życie..

Ja jeszcze wszystkich nie wysadziłam,a dobre miejscówki już się kończą... Trzeba kombinować,ech ,życie..

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Ala66
- 50p
- Od: 28 sie 2014, o 22:54
Bardzo dziękuję Adamie
Pozdrawiam
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Adamie proszę zerknij na to zdjęcie czy mi się zmieszczą tu mieczyki mam je od naszej Anitki jako NN
musiałam kawałek trawnika zlikwidować i chociaż 40 sztuk posadzić jak myślisz czy się zmieszczą w tamtym roku były gzie indziej ale tam nie mam miejsca na nich.
mogę jeszcze poszeżyć
jeśli się nie zmieszczą
dzięki za odpowiedź
musiałam kawałek trawnika zlikwidować i chociaż 40 sztuk posadzić jak myślisz czy się zmieszczą w tamtym roku były gzie indziej ale tam nie mam miejsca na nich.

jeśli się nie zmieszczą

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- rotos
- 1000p
Na pewno się zmieszczą i będzie im dobrze.
Ważne jest, aby do każdego mieczyka mieć dostęp. Niekoniecznie trzeba do niego dojść, wystarczy, że jest w zasięgu ręki. Rabata, którą przygotowałaś ma kształt zbliżony do koła. Myślę, że dasz radę wyrwać chwasta czy też ściąć kwiat bez wchodzenia na rabatę. Aby sobie to ułatwić posadź je "promieniście" - czyli w rowkach wychodzących ze środka rabaty na zewnątrz. Chociaż myślę, że posadzone w rzędach też będą dostępne. Nie należałoby natomiast sadzić je na "ślimaka", czy też w okręgach.
Z zestawu gladioli od Anity na pewno będziesz zadowolona, a jeżeli umieścisz fotki kwiatów, to możemy spróbować odgadnąć jakie to są odmiany.
Powodzenia
Adam

Ważne jest, aby do każdego mieczyka mieć dostęp. Niekoniecznie trzeba do niego dojść, wystarczy, że jest w zasięgu ręki. Rabata, którą przygotowałaś ma kształt zbliżony do koła. Myślę, że dasz radę wyrwać chwasta czy też ściąć kwiat bez wchodzenia na rabatę. Aby sobie to ułatwić posadź je "promieniście" - czyli w rowkach wychodzących ze środka rabaty na zewnątrz. Chociaż myślę, że posadzone w rzędach też będą dostępne. Nie należałoby natomiast sadzić je na "ślimaka", czy też w okręgach.
Z zestawu gladioli od Anity na pewno będziesz zadowolona, a jeżeli umieścisz fotki kwiatów, to możemy spróbować odgadnąć jakie to są odmiany.
Powodzenia

Adam
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Gladiole fajnie wyglądają w grupie.To efekt mojego znajomego.

- rotos
- 1000p
Muszę przyznać, że tegoroczna wiosna sprzyja moim mieczykom. Wprawdzie mogłoby być cieplej, ale nie zanotowałem przymrozków i było sporo słonecznych dni. Najważniejsze, że nie ma majowej suszy, z którą miałem problem w poprzednich latach. Byłem wtedy zmuszony podlewać mieczyki, szczególnie "dzieci", które powinny mieć zawsze wilgotne podłoże.

Pozdrawiam
Adam

Pozdrawiam
Adam
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Moje mieczyki rosną jak na drożdżach.Ciekawa jestem jednego mieczyka nie wykopanego na zimę(nie wykopałam w sumie dwóch i kilku maluchów na zimę)ładnie rośnie i mam nadzieję że zakwitnie.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Ratujcie. Nie wiem czy się cieszyć czy płakać. Dostałam paczkę 50szt badzo dużych fioletowych gladioli. Gladiole będą przepiękne ale jak ja mam je teraz sadzić? Wyglądają na zdrowe. Nie są wysuszone. Kilka szt ma trochę podsechnięty stożek wzrostu. Ranusiu chyba wysiwieję 

Pozdrawiam Jola
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
No jak to jak zielonym do góry
(sorki ale jakoś rozśmieszyło mnie pytanie
)
a tak na poważnie wsadź do ziemi podlej i czekaj na kwiaty będą pewnie później , albo wcale, ale cebule przetrwają i jesienią się już nimi zajmiesz

a tak na poważnie wsadź do ziemi podlej i czekaj na kwiaty będą pewnie później , albo wcale, ale cebule przetrwają i jesienią się już nimi zajmiesz