Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
Dzięki oglądając Twoje zdjęcia, jestem pewny, że coś ciekawego mogę upatrzyć. 

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Andrzej rozszczepienie ma to do siebie że nawet konsystencja galaretki może taka wystąpić jak u Janusza.Ale kształt i pokrój roślin ten sam.
Jeśli jesteśmy już w temacie niewiadomych moja druga zagwozdka.Nasiona forumowe dostałem i nastąpiło rozszczepienie na czerwoną klasyczną sakiewkę i malinową właśnie jakby nazwać ten kształt?Ani nie przypomina sakiewki(tylko niektóre),ani gruszki.W większości owoce mają charakterystyczny szpic nieco przypominający typ "Bawolego serca" chociaż bardziej ostry w większości owoców.Kształt owoców cały czas ewoluuje.Pewne podejrzenia mam,ale potrzebuję potwierdzenia bez wcześniejszego nakierowywania z mojej strony.
Bardzo plenna(4-5 gron) i smaczna odmiana.Krzaki mocne wegetatywne.

Jeśli jesteśmy już w temacie niewiadomych moja druga zagwozdka.Nasiona forumowe dostałem i nastąpiło rozszczepienie na czerwoną klasyczną sakiewkę i malinową właśnie jakby nazwać ten kształt?Ani nie przypomina sakiewki(tylko niektóre),ani gruszki.W większości owoce mają charakterystyczny szpic nieco przypominający typ "Bawolego serca" chociaż bardziej ostry w większości owoców.Kształt owoców cały czas ewoluuje.Pewne podejrzenia mam,ale potrzebuję potwierdzenia bez wcześniejszego nakierowywania z mojej strony.

Bardzo plenna(4-5 gron) i smaczna odmiana.Krzaki mocne wegetatywne.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mnie przypominają Kalmana.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Beatko, dzięki za info. Pomidorek z takim rodowodem jest pewnie pyszny, a nie tylko piękny. Wskoczył na przyszłoroczną listę.
...jokaer
...jokaer
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- jacekb
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2012, o 20:18
Faworyt pisze:docentandrzej.
W bardzo dobrym czasie Andrzeju wstawiłeś zdjęcia swojego K/100.Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie w temacie tej pomarańczowej odmiany,nawet jakiś czas temu pytałem na forum (niestety bez odpowiedzi) o nazwę tej odmiany.Podejrzewałem dwie w tym K/100.Masz może zdjęcie w przekroju owocu?Czy jest mięsisty,praktycznie bez galaretki z niewielką ilością nasion?Krzak jako taki od fazy rozsady jest zdechlakowaty z liśćmi opadającymi?Zdanie Jacka b. w tym temacie też chciałbym poznać.Od Jacka mam K/100 w wersji pomarańczowego serca.
![]()
Andrzej i jeszcze jedno pytanie do Ciebie,czy wersję K/100(malinową) masz w planach zbierać nasiona,jeśli tak chętnie uśmiechnąłbym się po trochę nasionek.
W tym roku mam 2szt. K100 z nasion ubiegłorocznych. Krzewy jak to określiliście trochę zdechlakowate , na jednym krzaku bardzo podobne pokazanych przez kolegę Faworyta, a na drugim befsztykowate z ciemnym nalotem od góry podobnym jak u dojrzewającego Indygo Blue Beauty

Oba bardzo smaczne, ale nasiona pobieram z serca. Druga wersja szybko robi się bardzo miękka.
Jacek
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Dzięki Jacku za info. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Pomidor K37 F11 . Nasiona mam od Aime .Opisywała go jako swój hit,odkrycie, pod względem plenności i smaku.
Co do smaku ,zgadza się ,ale z plennością ,u mnie, w skali od 1 do 10- daje mu 6. (miałam tylko jedną sztukę w gruncie)
Bardzo fajny pomidor,twardy, w smaku słodki ,z lekką nutką kwaskowości. Bardzo pomidorowy,głęboki kolor.
W przyszłym roku powtórzę
Asia
- whitedame
Pelasiu ja też nie byłam zadowolona z K/37. Miałam w folii i zawiązał po 2 grona po kilka sztuk, smakiem mnie też nie zachwycił.
Znam kilka osób, które wychwalają go pod niebiosa. Myślę, że to kwestia gleby i nawożenia. U mnie piachy na rędzinie.
Znam kilka osób, które wychwalają go pod niebiosa. Myślę, że to kwestia gleby i nawożenia. U mnie piachy na rędzinie.

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
No popatrz Beatko, a u mnie sezon bez K/37 to sezon stracony, chociaż dwa krzaczki, ale musi być, nawet kosztem niewysianych nowości.
Zdjęcie krzaka, przed chwilą zrobione, dolne grona już zjedzone.
Nie udaje mi się tylko w folii, miałam go tam w ubiegłym roku i więcej nie posadzę.

Janusz, miałam K/20 w którymś sezonie, w smaku był niezły, ale wyglądem nie zachwycał, taki zielono/ brudno/szary, zarówno w środku , jak i na zewnątrz, na pewno nie był czerwony.
Pozdrawiam Irena
Zdjęcie krzaka, przed chwilą zrobione, dolne grona już zjedzone.
Nie udaje mi się tylko w folii, miałam go tam w ubiegłym roku i więcej nie posadzę.

Janusz, miałam K/20 w którymś sezonie, w smaku był niezły, ale wyglądem nie zachwycał, taki zielono/ brudno/szary, zarówno w środku , jak i na zewnątrz, na pewno nie był czerwony.
Pozdrawiam Irena
- whitedame
A widzisz Irenko, może on ma rosnąć w gruncie. Muszę więc spróbować za rok.