Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
macin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 cze 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Witajcie
Mam ogromny problem z borówkami. Do tego roku rosły pięknie. Teraz zaczęło się od brązowienia liści, drobnienia owoców. Sadziłem w kwaśnym torfie, nawoziłem w tym roku raz na początku lipca nawozem do borówki. pH gleby po nawożeniu było ok 3. Teraz jest ok 5. Błagam pomóżcie bo zaczyna brać ukochanego chandlera.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się że wygląda to na poparzenie słoneczne liści, ale niech potwierdzi to ktoś. Od kiedy liście zaczęły usychać i jak często są podlewane?
macin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Brązowienie liści pojawiło się jakoś w czerwcu (też myślałem, że to po pierwszych upałach). W lipcu nie były podlewane, ale sprawdzałem wilgotnościomierzem i na głębokości 15-20cm było wet:)). Podlewać zacząłem od połowy sierpnia kropelkowo ze sterownikiem co trzy dni - ok. 6 litrów pod krzak. Borówki są przykryte ok. 7cm. warstwą kory. Może czujnik był badziewny. Chandler opierał się temu, ale od ponad tygodnia i na nim się zaczęło (pierwsze zdjęcie). Dwa krzaki wywaliłem dzisiaj i korzenie wydawały się ok., ale owoce malutkie, wzrost zahamowany (ostatnie zdjęcie).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Borówki nie mają pojęcia o nowoczesnej technice a podlewanie kropelkowe i różne czujniki mają głęboko w d...Do życia potrzebują odpowiednio niskiego pH,coś do picia i coś do jedzenia.Jak widać skąpisz im wszystkiego,to nie dziw się ,że tak wyglądają.Amen!
macin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No to faktycznie chyba przegiąłem. pH będę mierzył płynem Helliga. Czy 6 litrów wody co 3 dni wystarcza na krzak borówki?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Dokładnie Kalo, nawożenie też późno rozpoczęte i tylko jedna dawka a powinny być chociaż 3 co miesiąc jedna, od kwietnia do końca czerwca. 10 l wody tygodniowo na krzew powinno wystarczyć.
macin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nawozicie gotowymi nawozami do borówki czy do sierpnia siarczanem amonu a później siarczanem potasu?
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

kaLo dobrze to ująłeś, bo jak taki krzew który ma korzenie bardzo płytko wytrzyma w upały bez podlewania. Ja dopiero zacznę od jesieni mieć borówki ale jak czytam co piszecie o siarczanach i innych takich specyfikach to myślę sobie że te borówki rosną przeważnie na sterydach:). A podobno w sklepie są faszerowane :shock: . Ale cóż jak trzeba...
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Ja nawoziłem w tym roku specjalnym do borówek.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

SylwesterK6 pisze:kaLo dobrze to ująłeś, bo jak taki krzew który ma korzenie bardzo płytko wytrzyma w upały bez podlewania. Ja dopiero zacznę od jesieni mieć borówki ale jak czytam co piszecie o siarczanach i innych takich specyfikach to myślę sobie że te borówki rosną przeważnie na sterydach:). A podobno w sklepie są faszerowane :shock: . Ale cóż jak trzeba...
Nie przesadzaj.Wszystko zależy od dawki i sposobu podania.Z nawożeniem jest jak z piciem wódki.Należy to robić z głową,nie z zagrychą. :D
Siarczan amonowy jest stosowany do nawożenia borówki,bo akurat ta forma azotu jest najefektywniej przez nią pobierana i wykorzystywana a jon siarczanowy skutecznie zakwasza podłoże.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

To nie znaczy że nie ja nie będę nawoził takimi specyfikami. Już zdążyłem kupić siarczan amonu :) .
Mam tę moc - Sylwek
lilli
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 lip 2014, o 07:03

Post »

a teraz na poważnie czym teraz zasilić borówkę siarczanem potasu czy siarczanem magnezu ;:218
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Siarczanem potasu na zdrewnienie pędów. Ja na początku września podlewam siarczanem potasu i podaję małą łyżkę superfosfatu pod krzaczek.
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Na jesień to potas i fosfor najbardziej potrzebne, dla pędów i dla korzeni. Ale w sumie tego czego najbardziej w tym roku brakuje to... wody.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

SylwesterK6 pisze:To nie znaczy że nie ja nie będę nawoził takimi specyfikami. Już zdążyłem kupić siarczan amonu :) .
Z tym siarczanem amonu to juz zaczekaj do kwietnia, bo jak nawóż pójdzie w pędy , to nie zdążą zdrewnieć przed zimnymi miesiacami , no i bedzie "po ptokach"
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”