Za białą dąbrówką to chiastofil oppositifolium , a to różowe to ukwap- antennaria
Moja nowa wymarzona działka cz.9
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja nowa wymarzona działka cz.9
Już odpowiadam 
Za białą dąbrówką to chiastofil oppositifolium , a to różowe to ukwap- antennaria
-
123katex
- 1000p

- Od: 22 maja 2013, o 20:16
Ale masz Iwonko piękną kalinę, ja co roku walczę z moją, ponieważ bardzo ją lubią atakować mszyce. Miłej niedzieli

- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko ile lat ma Twoja Albicja i czy faktycznie nie przemarza zimą ?
Zostawiłam sobie 2 sadzonki albicji jedwabistej i sama nie wiem, czy dalej w doniczkach czy już do gruntu ?
Czytam i smutno mi bo ... nadal masz problemy z kręgosłupem
a ja miałam wielką nadzieję,że po tym co przeszłaś będziesz fruwać jak 18-tka ... przykre.
Czyli moja " przyjaźń z roślinami leczniczymi" opłaca się i to bardzo .
Żywokost Algold to odmiana i może ale nie musi mieć tej samej ilości związków , które nam sa potrzebne dlatego wszystkie rośliny, z których korzystam to czyste gatunki. Nie jestem specjalistką więc opieram się na badaniach , jakie miałam okazję przeczytać.
Żywokost faktycznie rośnie chyba wszędzie choć kiedyś w środowisku naturalnym więcej go było.
Mam 2 kępy aby z każdej co drugi rok pozyskiwać korzenie - odpowiednia pora to późna jesień lub b.wczesna wiosna przed ruszeniem wegetacji.
Teraz można korzystać z liści.
Zostawiłam sobie 2 sadzonki albicji jedwabistej i sama nie wiem, czy dalej w doniczkach czy już do gruntu ?
Czytam i smutno mi bo ... nadal masz problemy z kręgosłupem
Czyli moja " przyjaźń z roślinami leczniczymi" opłaca się i to bardzo .
Żywokost Algold to odmiana i może ale nie musi mieć tej samej ilości związków , które nam sa potrzebne dlatego wszystkie rośliny, z których korzystam to czyste gatunki. Nie jestem specjalistką więc opieram się na badaniach , jakie miałam okazję przeczytać.
Żywokost faktycznie rośnie chyba wszędzie choć kiedyś w środowisku naturalnym więcej go było.
Mam 2 kępy aby z każdej co drugi rok pozyskiwać korzenie - odpowiednia pora to późna jesień lub b.wczesna wiosna przed ruszeniem wegetacji.
Teraz można korzystać z liści.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Magdusiu nie jestem pewna o której roślinie pisałaś, ale myślę, że o krwiściągu, mam go od tamtego roku, a jak pięknie się rozrósł
Krysiu dziękuje pięknie za informacje, ja mam w ogrodzie starym, w takim razie Żywokost Algold , a ten który pokazałam wcześniej rośnie na podmokłych łąkach i z tego będę ewentualnie korzystać, tylko muszę poczytać jak wykorzystać liście. Krysiu Albicja moja ma już trzeci rok, po dwóch latach, czyli w tamtym roku poszła jesienią do ziemi, na zimę okryłam jak mi podpowiedział Jacek, czyli słomą i włókniną, przeżyła, cieszę się i oby tak dalej
. Jeśli o kręgosłup chodzi to nie jest tak źle, po rehabilitacji gorzej się czułam, teraz jest nawet dobrze, ale lędźwiowy daje o sobie znać i tym się martwię
Alu moją też atakują mszyce, ale pryskałam już, na razie nie jest źle
Danusiu jesteś kochana, dziękuję
Marysiu właśnie Danusia napisała jak się zwą owe roślinki
, a żywokost ten z ogrodu bardzo proszę, jak tylko da radę będzie Twój, tylko proszę zapisz sobie i mi przypomnij 

Krysiu dziękuje pięknie za informacje, ja mam w ogrodzie starym, w takim razie Żywokost Algold , a ten który pokazałam wcześniej rośnie na podmokłych łąkach i z tego będę ewentualnie korzystać, tylko muszę poczytać jak wykorzystać liście. Krysiu Albicja moja ma już trzeci rok, po dwóch latach, czyli w tamtym roku poszła jesienią do ziemi, na zimę okryłam jak mi podpowiedział Jacek, czyli słomą i włókniną, przeżyła, cieszę się i oby tak dalej
Alu moją też atakują mszyce, ale pryskałam już, na razie nie jest źle
Danusiu jesteś kochana, dziękuję
Marysiu właśnie Danusia napisała jak się zwą owe roślinki

- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Wrócę do fiołków.Nie jest duży więc pewnie nie ten który spotkałaś.Rodzajów fiołków jest dużo.W atlasie,który stoi u mnie półce,wynika,że największy kwiat ma
fiołek Rivina czyli 15-25 mm rosnący w widnych lasach i na łąkach.Musisz wrócić z linijką i sprawdzić.
fiołek Rivina czyli 15-25 mm rosnący w widnych lasach i na łąkach.Musisz wrócić z linijką i sprawdzić.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Możliwe Janku, bo był na prawdę duży, muszę wrócić tam jeszcze, o ile jeszcze będzie to go zmierzę 
Dziękuję Iwonko, właśnie o krwiściąg mi chodziło. Bardzo ładnie się rozrósł jak na młodą roślinkę. 
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Iwonko jak widzę masz cudne krzewy i byliny
Cudnie i pachnąco.
Cudnie i pachnąco.
- jacekopole71

- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko mieni się u Ciebie kolorami
Z dużą lekkością ogląda się Twoje zdjęcia 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Po nowych zdjęciach widać kolorowy busz czyle pielenie odchodzi bo chwastów nie widać
W ub roku na liście zakupowej miałam cebulicę hiszpańską ale odpuściłąm sobie mając sporo tej syberyjskiej.
Patrzę tej wiosny na zdjęcia i podziwiam jej kwiaty , jednak kupię jesienią bo naprawdę ślicznie wyglądają te dzwoneczki na pędzie.
W ub roku na liście zakupowej miałam cebulicę hiszpańską ale odpuściłąm sobie mając sporo tej syberyjskiej.
Patrzę tej wiosny na zdjęcia i podziwiam jej kwiaty , jednak kupię jesienią bo naprawdę ślicznie wyglądają te dzwoneczki na pędzie.
- MariaWy
- 1000p

- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko jak tam Twój kręgosłup ? , mam nadzieję że wszystko ok , pięknie i kolorowo u Ciebie .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Iwonko.
Dobrze,że wpadłam do Ciebie i już wiem co w sobotę wycięłam, bo myślałam ,że to chwast.A to był żywokost.Rósł w warzywniku i nie wiem z skąd tam się wziął.Śliczne masz kamasje.
Dobrze,że wpadłam do Ciebie i już wiem co w sobotę wycięłam, bo myślałam ,że to chwast.A to był żywokost.Rósł w warzywniku i nie wiem z skąd tam się wziął.Śliczne masz kamasje.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Iwonko Pięknie Ci wszystko kwitnie
Kamasje przepiękne
moje się nie pokazały 
Kamasje przepiękne
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Iwonko,roślin u ciebie mnóstwo,kamasje tak pięknie kwitną ,u mnie tylko niebieska na razie ,a biała późniejsza,dobrej nocki 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Iwonko pewnie dzisiaj odwiedziłaś jakieś ciekawe miejsce no chyba, że byłaś na swojej kochanej działeczce? Ciepło masz i kwitnie już tyle kwiatów