Róże z kartoników z marketów Auchan,Biedronki,Castoramy itp. Cz.1
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp.
Przyglądam się zdjęciom i wydaje mi się, że moja ma jednak inne liście- są bardziej okrągłe i ciemniejsze. W ogóle żadna z moich róż w ogrodzie nie ma aż tak ciemnych i matowych liści. I są dziwnie duże u tak malutkiego krzaczka. Dam później znać jak pąk się otworzy - co z niej zakwitło. A tak na poprawę humoru... Mam dwie żółte, auchanowe angielki. Już jak rosły było widać, że nie jest to ta sama odmiana. Jedna z nich szczególnie wysoko urosła i szeroko się rozkrzewiła. Na końcach gałęzi ma bukiety pąków, z których ukazuje się jednolity, ciemnoróżowy kolor.... Druga "żółta" jest jeszcze zamknięta. Niedługo otworzy się ta łososiowa (co miała tak cieniutkie pędy), w pąkach pokazuje się kolor łososiowo-różowy, bardzo liczę, że będzie to Abraham. Druga łososiowa oraz czerwona angielka nie mają jeszcze nawet pąków.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja zupełnie z innej beczki. Mam róże tylko w donicach(balkon). Dzisiaj dostałam w prezencie dużą donicę, czy mogę przesadzić różę do tej większej? Czy już pora nieodpowiednia, za późno? To róża z kartonika Champagne Coctail, ponoć 

Moja z kartonika z Biedronki, podpisana jako "aksamitna". Sadzona jesienią. Kupiłam białą, czerwoną i żółtą. Dwie pozostałe nie pokazały jeszcze kwiatów i za bardzo nie pamiętam, która powinna być którą.
Kwiat duży i ciężki, aż zwisał na roślince. Pachnie.

Z woreczka z Auchan, kupiona jako różowa parkowa. Sadzona tej wiosny.
Kupiłam jeszcze białą i czerwoną, ale te mają dopiero pąki.

Kwiat duży i ciężki, aż zwisał na roślince. Pachnie.

Z woreczka z Auchan, kupiona jako różowa parkowa. Sadzona tej wiosny.
Kupiłam jeszcze białą i czerwoną, ale te mają dopiero pąki.

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja druga różowa angielka jest baaaardzo piękną różą. Jeszcze jej nie zidentyfikowałam, ale ma duży (2 razy większy od tej, którą uważam za Harlow Carr), pełny, jasnoróżowy kwiat. Podobna do Eden Rose, ale pąki nie są pistacjowe, więc to chyba nie ona. Niestety nie pachnie.
Trzecia będzie jeszcze inna i naprawdę czekam na nią z wielkim zaciekawieniem.
Zakwitł 2 krzak Mount Shasta i jest to również bardzo ładna róża, kwiat zupełnie inny, niż pokazywałam poprzednio - pełny, naprawdę mi się podoba.
Jutro postaram się zrobić zdjęcia i je wstawić, może ktoś pomoże mi odgadnąć co to za odmiany.
Trzecia będzie jeszcze inna i naprawdę czekam na nią z wielkim zaciekawieniem.
Zakwitł 2 krzak Mount Shasta i jest to również bardzo ładna róża, kwiat zupełnie inny, niż pokazywałam poprzednio - pełny, naprawdę mi się podoba.
Jutro postaram się zrobić zdjęcia i je wstawić, może ktoś pomoże mi odgadnąć co to za odmiany.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dwie ciemne angielki wsadzone do jednej donicy. jedna rozkwita bordowo, druga czerwono...
to jedna

druga to ta niższa...

to jedna

druga to ta niższa...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Róża, którą kupiłam jako Erotika w ogóle mi się nie podoba, w dodatku nie mogłam jej zidentyfikować, zadzwoniłam więc do firmy EBS PLANT (uwaga mają wirusa na stronie) i poprosiłam o podanie nazw róż, które dostarczali do Auchan. Biuro jest czynne tylko sezonowo, a Pan jechał akurat traktorem, więc podał mi tylko kilka nazw, może ktoś chce sobie porównać:
- to moje dwukolorowe coś to Guajard,
- Różowe to najczęściej Mary Rose lub Leonardo da Vinci,
- Jeszcze Emanuel (synonim Crocus Rose) - na stronie Austina ma kolor żółty
Pan bardzo niechętnie podawał mi nazwy, ale jak ktoś lubi wiedzieć co mu rośnie w ogrodzie, to może się przyda.
- to moje dwukolorowe coś to Guajard,
- Różowe to najczęściej Mary Rose lub Leonardo da Vinci,
- Jeszcze Emanuel (synonim Crocus Rose) - na stronie Austina ma kolor żółty
Pan bardzo niechętnie podawał mi nazwy, ale jak ktoś lubi wiedzieć co mu rośnie w ogrodzie, to może się przyda.
DANKA11: I jak Danusiu, zajrzałaś do Liroya i Auchana? Muszę ci powiedzieć, że jednak nie dałam za wygraną - pożyczyłam od sąsiadki torbę zakupową na kółkach i pojechałam do Auchana po tą Leę R. Trochę się obawiałam że wyproszą mnie z autobusu z takim wielkim i kłującym krzakiem, ale udało mi się bez przeszkód dojechać z nią do domu. W Auchanie poulsenki były po 26 zł, obok w Liroyu po 36. Ponieważ ta Lea R. jest bardzo dużym krzakiem to będzie tylko przesadzona do większej donicy i zostanie w domu na tarasie ( na działkę pojechała za to mniejsza Princess Alexandra R.). Nie wiem jak jest w Auchanie, ale czytałam, że zwłaszcza w Leroy M. często od wiosny po jesień bywają Poulsenki w donicach. Trzeba tam tylko często (min raz na 2 tyg,) zaglądać.
Floresita, nie kuś proszę...
Nie byłam jeszcze w Auchan ani LM, na szczęście trochę mi nie po drodze.
Ja jestem w gorszej sytuacji, bo jeżdżę samochodem i wielka doniczka nie jest dla mnie przeszkodą, wręcz przeciwnie, bardziej kusi.
Nie powinnam już niczego kupować, bo nie mam tego gdzie sadzić. Mam już ponad 80 róż, w tym kilkanaście róż w doniczkach (z powodu braku miejsca) ...
Jestem na forum od niedawna, przeglądam różne wątki i powstaje mi długa lista róż niezbędnych w moim ogrodzie...
Na razie czekam na to co wyrośnie z tegorocznych nabytków. Poulsenki też kupię na pewno, wolałabym jednak wytrzymać do wiosny, ale jak mi wpadną w ręce, to się pewnie nie oprę.
Nie byłam jeszcze w Auchan ani LM, na szczęście trochę mi nie po drodze.
Ja jestem w gorszej sytuacji, bo jeżdżę samochodem i wielka doniczka nie jest dla mnie przeszkodą, wręcz przeciwnie, bardziej kusi.
Nie powinnam już niczego kupować, bo nie mam tego gdzie sadzić. Mam już ponad 80 róż, w tym kilkanaście róż w doniczkach (z powodu braku miejsca) ...
Jestem na forum od niedawna, przeglądam różne wątki i powstaje mi długa lista róż niezbędnych w moim ogrodzie...
Na razie czekam na to co wyrośnie z tegorocznych nabytków. Poulsenki też kupię na pewno, wolałabym jednak wytrzymać do wiosny, ale jak mi wpadną w ręce, to się pewnie nie oprę.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak dodajecie bezpośrednio zdjęcia do wątku?
po kliknięciu w linka zobaczycie jak wygląda moja RU, żółta róża z carfourra i róża, która miała być qeen of england, a niestety nie jest. I odnośnie tej ostatniej róży jest moje pytanie, czy ona nie jest chora? Pączek był piękny, duży, gdy róża się otworzyła i kwiat zaczął rozkwitać jest taki dziwny, zdeformowany. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Tutaj możecie zobaczyć moje róże
po kliknięciu w linka zobaczycie jak wygląda moja RU, żółta róża z carfourra i róża, która miała być qeen of england, a niestety nie jest. I odnośnie tej ostatniej róży jest moje pytanie, czy ona nie jest chora? Pączek był piękny, duży, gdy róża się otworzyła i kwiat zaczął rozkwitać jest taki dziwny, zdeformowany. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Tutaj możecie zobaczyć moje róże
Wstawianie zdjęć - skoro mi udało się wstawić zdjęcia tzn. jest to bardzo proste.
- Na dole (pod polem tekstowym) jest napis: "Dodawanie zdjęć przez Fotosik",
- wybierasz formę prezentacji "zdjęcie 500px",
- następnie naciskasz "przeglądaj" i wyszukujesz zdjęcia na komputerze,
- zaznaczasz zdjęcie i naciskasz "otwórz",
- w polu tekstowym pojawia się ścieżka dostępu,
- naciskasz "wyślij" i już.
Jestem dopiero początkującym różomaniakiem, ale moje skromne doświadczenie podpowiada mi, że ostatnia róża mogła być podsuszona lub złapała jakiegoś grzyba (możliwe, że lałaś na nią wodę przy podlewaniu). Oberwałabym żółty liść, wyrzuciła (ale nie do kompostu) lub spaliła + ewentualnie opryskała różę profilaktycznie preparatem typu Score, Amistar, Discus.
U mnie liście i kwiaty bywają zdeformowane na skutek działania szkodników lub przypalenia przez słońce/
- Na dole (pod polem tekstowym) jest napis: "Dodawanie zdjęć przez Fotosik",
- wybierasz formę prezentacji "zdjęcie 500px",
- następnie naciskasz "przeglądaj" i wyszukujesz zdjęcia na komputerze,
- zaznaczasz zdjęcie i naciskasz "otwórz",
- w polu tekstowym pojawia się ścieżka dostępu,
- naciskasz "wyślij" i już.
Jestem dopiero początkującym różomaniakiem, ale moje skromne doświadczenie podpowiada mi, że ostatnia róża mogła być podsuszona lub złapała jakiegoś grzyba (możliwe, że lałaś na nią wodę przy podlewaniu). Oberwałabym żółty liść, wyrzuciła (ale nie do kompostu) lub spaliła + ewentualnie opryskała różę profilaktycznie preparatem typu Score, Amistar, Discus.
U mnie liście i kwiaty bywają zdeformowane na skutek działania szkodników lub przypalenia przez słońce/
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Nela - ta bordowa to nie jest przypadkiem Senteur Royale - ma bardzo podobny kwiat