Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2

Post »

Grzyb z chłodu i wilgoci, a przemarznięcie to co innego.
Akurat przemarznięte rośliny są również podatne na infekcje grzybowe, więc jak możesz pisać że to dwie różne rzeczy... 🤦

Dlatego uważam, że w przypadku autora, przemarznięcie mogło doprowadzić do infekcji grzybowej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kris86k
50p
50p
Od: 15 sie 2022, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdyby była przemarznięta liście byłyby przyschnięte.
Nie twierdzę, że przemarznięta roślina nie jest podatna na choroby ale ta przemarznięta nie jest.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalej nie uwzględniasz jednego, przemarznięcie nie musiała być na tyle silne, żeby powstały plamy typowe dla niego, ale temperatura musiała być na tyle niska, że doszło do wywołania infekcji grzybowej. Przeczytaj jeszcze raz co napisał autor, sugeruje wprost, że roślina mogła przemarznąć. Temperatura więc musiała być dość niska, ale na granicy. Gdyby była nieco niższa, wtedy pojawiło by się już charakterystyczne zmiany, ale tutaj wystarczyła żeby weszła infekcja. Nie wiemy czy ten Oleander był zahartowany, nie wiemy w jakich był zimowany warunkach, etc. Pozostają tutaj domniemania. Faktem jest, że infekcja grzybowa może pojawić się wskutek zbyt niskiej temperatury. Myślę, że to wyczerpuje temat.

PS.
Nie twierdzę, że przemarznięta roślina nie jest podatna na choroby
Hmmm, wpierw piszesz że przemarznięcie i infekcja grzybowa to różne rzeczy, a teraz twierdzisz co innego. Myślę, że gubisz się w zeznaniach. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Kiedyś likwidowałem różowe, pełne oleandry.
Zostawiłem donice na zewnątrz do końca stycznia, w tym czasie temperatura spadała do -12*C.
Po tym czasie dwa schowałem do garażu, reszta poszła na kompost.
Te z garażu wiosną odbiły i zaczęły normalnie rosnąć, wybiły nowe pędy.
W połowie lata i tak wylądowały na kompoście. Pełne kwiaty u mnie się nie sprawdzają.
Pozdrawiam,

J
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy te sadzonki nadają się już do wysadzenia?

Obrazek
kris86k
50p
50p
Od: 15 sie 2022, o 17:45

Post »

norbert76 pisze: 10 cze 2025, o 17:42 Dalej nie uwzględniasz jednego, przemarznięcie nie musiała być na tyle silne, żeby powstały plamy typowe dla niego, ale temperatura musiała być na tyle niska, że doszło do wywołania infekcji grzybowej. Przeczytaj jeszcze raz co napisał autor, sugeruje wprost, że roślina mogła przemarznąć. Temperatura więc musiała być dość niska, ale na granicy. Gdyby była nieco niższa, wtedy pojawiło by się już charakterystyczne zmiany, ale tutaj wystarczyła żeby weszła infekcja. Nie wiemy czy ten Oleander był zahartowany, nie wiemy w jakich był zimowany warunkach, etc. Pozostają tutaj domniemania. Faktem jest, że infekcja grzybowa może pojawić się wskutek zbyt niskiej temperatury. Myślę, że to wyczerpuje temat.

PS.
Nie twierdzę, że przemarznięta roślina nie jest podatna na choroby
Hmmm, wpierw piszesz że przemarznięcie i infekcja grzybowa to różne rzeczy, a teraz twierdzisz co innego. Myślę, że gubisz się w zeznaniach. :wink:
Nauka czytania ze zrozumieniem ma sens. Nie zmieniłem zdania, to Ty rozumiesz to tak jak chcesz. Albo coś jest przemarznięte albo nie, nie może być trochę przemarznięte. Mogą być przemarznięte choćby czubki liści i jak pisałem wygląda to zupełnie inaczej. A jak masz wątpliwości to wsadź pęd do zamrażarki na trochę i za kilka dni zobaczysz jak to wygląda. Dla mnie temat zamknięty. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zamierzam tłumaczyć Tobie podstaw fizjologii roślin i wpływu poszczególnych elementów uprawy oraz tego konsekwencji, I bo takie informacje można dość łatwo znaleźć w internecie.
W każdym razie, ale to Ty nie masz racji, bo nie tylko nie rozumiesz podstaw fizjologii roślin, to jeszcze zaprzeczasz swoim wypowiedziom, a na koniec zarzucasz komuś brak zrozumienia..., serio? 🤦

Ostatnią swoją wypowiedzią tyłko potwierdzasz, że od początku dyskusja z Tobą w tym temacie pozbawiona była sensu.
Polecam bardziej poszerzyć swoją wiedzę w temacie wpływu granicznych wartości temperatury i ich skutków, a później bierz udział w dyskusjach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Witam serdecznie. Mam problem z Oleandrami. Górne liście żółkną, pojawiają się brązowe plamy w środkowej części liścia lub na jego końcu. Liść ostatecznie odpada. Co to może być za choroba?
https://i.postimg.cc/nL8mk2ZT/IMG-20250 ... 80-HDR.jpg
https://i.postimg.cc/mkr1D6NZ/IMG-20250 ... 63-HDR.jpg

https://i.postimg.cc/2jHBJrr1/IMG-20250 ... 38-HDR.jpg

https://i.postimg.cc/zXVRY6G0/IMG-20250 ... 97-HDR.jpg

Obrazek

Obrazek

§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Plamistość liści czyli grzyb.
Odetnij liście z plamami i zrób oprysk fungicydem, np. Scorpion 325sc. Powtórz po tygodniu czasu.

Pamiętaj, żeby przy cięciu założyć rękawiczki, sok z Oleandra jest trujący.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Tak podejrzewałam że to grzyb. Muszę sprawdzić czy mam Scorpion. Wczoraj zrobiłam mu oprysk Signum bo ma wszechstronne działanie ale poszukam Scorpion. Dziękuję za info. Pozdrawiam.
Pozdrawiam Magda :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”