Ogród z różanymi impresjami 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród z różanymi impresjami 3

Post »

Ale już szykuję nalot do Marysi i jej stepów
Justynko ;:196 czekam niecierpliwie wiosny ! ;:65
Kochana, moje pięciorniki zachowują się identycznie, z tą niewielką różnicą, że ... różowe ;:131
W czasie upałów są w paskudnym brudno beżowawym kolorku, a dopiero gdy zawita sierpień z mgłą i chłodniejszymi nocami wybarwiają się na ładniutki, czysty i apetyczny róż :lol:
Żółte nie mają takich pomysłów, może to dlatego, że żółty jest dla pięciorników kolorem wyjściowym - cały czas świecą na żółto jak małe słoneczka :wink:
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpisuje sie aby nie zgubic Ciebie, jak pozwolisz pozniej odwiedze Twoj ogrod :D
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Justi. Może mnie jeszcze pamiętasz.... ;:224
Zagrzebałam się w robocie i innych takich. Ale jeszcze tydzień i zamierzam złapać więcej oddechu...nie żeby zaraz urlop ale .....przynajmniej parę kradzionych chwil na forum.
Jak takie ciekawostki znajdujesz jak kwitnący pięknie ogród we wrześniu i lilie, których u ciebie nie pamiętam, to chyba muszę iść twoim śladem i przejrzeć archiwum. Może chwilowo spodoba mi się mój ogród...choć widziałaś na własne oczy i wiesz jakie to będzie trudne ;:306
W weekend kopczykowałam róże i okrywałam lawendę. Niesamowita wiosna tej zimy. Tulipany mi urosły na 15 cm.
Ale ponoć ma padać śnieg...póki co cudne słońce ;:3
pozdrawiam
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jolu Kochana, znalazłaś się ;:3
Ja tez jestem zagrzebana, ale czasami muszę pobyć w miłym towarzystwie, więc nawet zagrzebana, ale odgrzebuję się co jakiś czas.....dzisiaj mam luźniejszy dzień, co widać... :wink:
Zima jest rzeczywiście dziwnie wiosenna, i tak ma być podobno w tym roku, lepiej, żeby tak pozostało i nie przywaliło z dnia na dzień porządnym mrozem....
Przejrzyj archiwum koniecznie, bo twój ogród jest piękny ;:167 , głównie dzięki Tobie, chociaż z pomocą B. Z pewnością po tym będziesz dobrze się czuć ;:333

Januszu, zapraszam i dziękuję za rewizytę.
Postaram się pokazać z dobrej strony w przyszłym sezonie. Będą małe zmiany, bo przecież jak każdy dążę do spokoju psychicznego ;:306 Fizycznie jest ok: ogród mały, czyli do ogarnięcia dla jednej osoby. Chociaż ma raczej trudny układ do zagospodarowania :wink:

Marysiu,
Ta bardzo duża zmienność i powroty cech do "bazy", to podobno przyczyna wycofania tego pięciornika z wolnej sprzedaży, albo te wiadomości są niesprawdzone, ale akurat tak słyszałam ;:173
U mnie im było cieplej, tym były jaśniejsze, a już w ogóle nie w pomidorowych czerwieniach ;:219

An-ko :wit
Mary Ann jest z lekka wściekła kolorystycznie, i żywiołowa = to jest pierwsza cecha, potem dopiero patrzę na jej zmienność: róż z pomarańczą, ale jest to przy okazji bardzo wigorna róża i bardzo zdrowa. Fantastyczna, już w pierwszym roku dała czadu, moja zeszłoroczna faworytka ;:333
To jest jej spokojne oblicze. Na poczatku jest właśnie ten wściekły pomarańcz, a potem przechodzi w morelkę i w końcu w róż.....jakoś mi to ciężko opisać...
Obrazek
Myślę, że nie można jej jednoznacznie określić. Bo kwiaty tez sa zmienne w budowie.....
a lubię ją za:
- jej żywotność i zmienność - bo mam mały ogród i dostarcza mi w ten sposób więcej wrażeń estetycznych,
- mniej za rozmiary, bo osiąga wzrost powyżej metra, a miało być 60 cm - co oznacza więcej powodów do myślenia ;:306

Grażynko
Wieści są, ale z zeszłego roku :wink:
12.06. Wszystko się dopiero rozkręca po bardzo ukwieconym maju, czyt. zatulipanionym :uszy

Obrazek

i petuńki, pt. tymi ręcyma ;:306
Obrazek

I plany na ten rok: powrót do spokojniejszych barw u jednorocznych, będzie więcej jasnego różu, fioletu, bieli i pistacji w pojemnikach, czyli tak, jak trzy lata temu, gdy mnie nie było na FO :wink:
czyli mniej więcej wracam do tego, ale z przewaga bladego różu, nie fioletu:
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A u mnie te białe coś jednoroczne słabo rośnie, a jest urocze w kompozycjach. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kompozycja w fioletach urocza. U mnie zawsze płonie czerwienią, chociaż nie powiem mam ochotę na biel ;:167
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania,
To białe coś u mnie jest niezawodne, i na słońcu i prawie w cieniu całkowitym. Wilczomlecz "Diamond Frost". Czyli jest/było w każdym miejscu w ogrodzie. Fajna mgiełka - dodatek. Zawsze ją mam od kilku lat, jest ekonomiczną ozdobą przez cały sezon ;:333

Aga,
Bo biel ma swoje "zady i walety"...... :;230 Biel może się znudzić i raczej brzydko przekwita, ale pięknie rozświetla ogród wieczorem i w nocy, w tym roku będzie u mnie jej więcej..... Ogolnie będzie bardziej stonowanie, jak już wypaplałam ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Mam dokładnie takie same odczucie co do bieli...i dlatego się waham. W zestawieniu kolorystycznym widziałabym ją na pewno...ale oczywistych zestawień nie lubię tj. biel i czerwień....a jakoś boję się zastosować fiolet :?
Dobrze, że teraz mamy czas na przemyślenia ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Białe z fioletem to mój ulubiony zestaw.
No i jeszcze błękity.......to jest to......oczywiście dla mnie.
Ale ogólnie lubię wszystkie kolorki o ile nie zgrzytają przy nich zęby. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Dobor roslin, kolorow i "donicy" ;:333 jednym slowem slicznie :!:

Obrazek
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Piękna kompozycja w odcieniu fioletu.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Justyno! Kompozycja w koszyku rzeczywiście bardzo wdzięczna. Mam podobną opinię co do wilczomlecza Diamond Frost, jest uniwersalny. Bardzo go lubię. Nawet na leśnej rabacie wśród kokoryczek i epimediów pasował. U mnie absolutnie jedyną jego wadą jest to,że tak naprawdę wielką kępę tworzy w drugiej połowie lata, co ma znaczenie tylko wtedy, gdy nie łączymy go z innymi roślinami.
Z dawnych rzeczy - Twoje wianki bardzo mi się podobały!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Justyno, zostawię u Ciebie ślad bo......ogród ciekawy, zdjęcia pięknie robisz, piszesz tak fajnie i w ogóle miło u Ciebie......pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Justynko, wiem, że potrafisz przywieźć krzaczory :D
Ale tych już naprawdę nie miałabym gdzie posadzić. W dodatku u mnie pieciorniki w ogóle nie chcą kwitnąć. Pozbyłam się wszystkich jakie miałam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Czytam tu i tam nt. miejsca w ogrodzie :D Krótko mówiąc - chcieć to móc :;230
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany