Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A ja mam pytanie jak suszycie papryczki chili,zaczyna mi dojrzewać i chciałabym zachować ją na cały sezon :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Przywiozłem dwa lata temu różne papryczki z Chorwacji. Na targu kupiłem świeże, wiązane w pęczki z długimi pędami. W domu powiesiłem w kuchni. Wysychały wolno, ale skutecznie. Używamy do potraw. Nasiona mają zdolność kiełkowania do dzisiaj.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
msk83
500p
500p
Posty: 760
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Zapisuję się ;:138
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Violka33 po najmniejszej linii oporu.
,cukier żelujący albo różne fiksy,wg instrukcji na torebce.Jeśli ktoś lubi,jak mu strzela w zębach,to dżem porzeczkowy jest niezastąpiony :D
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Posty: 336
Od: 18 lut 2013, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dzięki KaLo ale właśnie unikam jakichkolwiek fixów;)
glohal
500p
500p
Posty: 520
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Violka33, zamiast fixów możesz użyć pektynę cytrusowo-jabłkową. Zagęszczasz, ale już naturalny.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Cukier żelujący jest teraz w każdym sklepie.Sprawdź skład czy oprócz pektyny zawiera jeszcze konserwanty i kwas cytrynowy,podobnie jak fixy.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Polecam Pektynę jest bez chemii ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
novito
100p
100p
Posty: 110
Od: 24 wrz 2012, o 22:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mogilno

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Pektyna a dokładniej pektyny występują naturalnie w wielu roślinach, również owocach.
Są naturalnymi substancjami żelującymi, występują w różnych ilościach w poszczególnych owocach a ich skuteczność jest ściśle powiązana z ilością cukrów i kwasowości. Owoce porzeczki czarnej, czerwonej czy agrestu mają sporą zawartość pektyn a przy tym posiadają naturalną kwaśność więc wystarczy dodać sam cukier (najlepiej w formie syropu cukrowego), zagotować, odparować i mamy gotową konfiturę bez zbędnych kosztownych dodatków. Niestety w taki sposób nie zrobimy dzisiaj modnych dżemów nisko słodzonych a konfiturę taką jaką robiły nasze babcie i prababcie, słodkie i bardzo aromatyczne.

Konfitura z czerwonej porzeczki:
1 kg owoców
1,5 kg cukru
0,5 szklanki wody

Cukier zalać wodą, zagotować ciągle mieszając, gotować do czasu aż syrop cukrowy się wyklaruje.
Przestudzić syrop i dodać owoce, zagotować i gotować przez ok. 0.5 godz., odstawić do następnego dnia.
Kolejnego dnia ponownie zagotować i gotować na małym ogniu aż konfitura będzie odpowiednio gęsta.
Gorącą konfiturą napełnić słoiki i szczelnie zamknąć. Dobrze jest zawinąć w koc i odstawić do powolnego ostygnięcia.
Tak samo można zrobić z agrestem, też jest pycha. ;:333
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

I głównie w ilości cukru jest problem.Chcąc zrobić galaretki czy dżemy o niższej jego zwartości 2-3 kg owoców +1kg cukru,bez niewielkiego dodatku konserwantów będzie trudniej .
novito
100p
100p
Posty: 110
Od: 24 wrz 2012, o 22:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mogilno

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Masz rację. Cukier w naszych przetworach pełni dwie funkcje, jest konserwantem a zarazem substancją słodzącą. Jest dobrym środkiem konserwującym ale żeby nie dodawać żadnej innej substancji konserwującej jego ilość musi być spora. Jeżeli chodzi o pektynę, to w tym wszystkim jest tylko środkiem żelującym ale za to ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy.
ania 25
50p
50p
Posty: 98
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Obrazek

Bomba witaminowa tzw. galaretka z czarnej porzeczki

1kg soku z czarnej porzeczki
1.20 kg cukru

Ucieramy aż cukier zacznie się rozpuszczać a galaretka gęstnieć.
Wlewamy do słoiczków. Na nakrętkę wlewam kilka kropli spirytusu i podpalam.Zakręcam płonącą nakrętką. Jest to galaretka na surowo nic nie jest gotowane. Same witaminki.Robię co roku. Do herbaty na chleb lub lodów a najlepsze prosto ze słoika.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Aniu, robisz z soku, czy z musu porzeczkowego ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Z soku,mus jest o wiele ciemniejszy.Można pognieść porzeczki i zostawić na kilka godzin do maceracji,wtedy barwniki ze skórki przejdą do soku.A to właśnie w nich są te słynne przeciwutleniacze. :)
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Posty: 1363
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kórnik k/Poznania

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jaką ma konsystencję taki mus? Do smarowania czy raczej jako sos?
Pozdrawiam Jola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”