
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A ja mam pytanie jak suszycie papryczki chili,zaczyna mi dojrzewać i chciałabym zachować ją na cały sezon 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przywiozłem dwa lata temu różne papryczki z Chorwacji. Na targu kupiłem świeże, wiązane w pęczki z długimi pędami. W domu powiesiłem w kuchni. Wysychały wolno, ale skutecznie. Używamy do potraw. Nasiona mają zdolność kiełkowania do dzisiaj.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Violka33 po najmniejszej linii oporu.
,cukier żelujący albo różne fiksy,wg instrukcji na torebce.Jeśli ktoś lubi,jak mu strzela w zębach,to dżem porzeczkowy jest niezastąpiony
,cukier żelujący albo różne fiksy,wg instrukcji na torebce.Jeśli ktoś lubi,jak mu strzela w zębach,to dżem porzeczkowy jest niezastąpiony

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki KaLo ale właśnie unikam jakichkolwiek fixów;)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Violka33, zamiast fixów możesz użyć pektynę cytrusowo-jabłkową. Zagęszczasz, ale już naturalny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Cukier żelujący jest teraz w każdym sklepie.Sprawdź skład czy oprócz pektyny zawiera jeszcze konserwanty i kwas cytrynowy,podobnie jak fixy.
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Polecam Pektynę jest bez chemii 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pektyna a dokładniej pektyny występują naturalnie w wielu roślinach, również owocach.
Są naturalnymi substancjami żelującymi, występują w różnych ilościach w poszczególnych owocach a ich skuteczność jest ściśle powiązana z ilością cukrów i kwasowości. Owoce porzeczki czarnej, czerwonej czy agrestu mają sporą zawartość pektyn a przy tym posiadają naturalną kwaśność więc wystarczy dodać sam cukier (najlepiej w formie syropu cukrowego), zagotować, odparować i mamy gotową konfiturę bez zbędnych kosztownych dodatków. Niestety w taki sposób nie zrobimy dzisiaj modnych dżemów nisko słodzonych a konfiturę taką jaką robiły nasze babcie i prababcie, słodkie i bardzo aromatyczne.
Konfitura z czerwonej porzeczki:
1 kg owoców
1,5 kg cukru
0,5 szklanki wody
Cukier zalać wodą, zagotować ciągle mieszając, gotować do czasu aż syrop cukrowy się wyklaruje.
Przestudzić syrop i dodać owoce, zagotować i gotować przez ok. 0.5 godz., odstawić do następnego dnia.
Kolejnego dnia ponownie zagotować i gotować na małym ogniu aż konfitura będzie odpowiednio gęsta.
Gorącą konfiturą napełnić słoiki i szczelnie zamknąć. Dobrze jest zawinąć w koc i odstawić do powolnego ostygnięcia.
Tak samo można zrobić z agrestem, też jest pycha.
Są naturalnymi substancjami żelującymi, występują w różnych ilościach w poszczególnych owocach a ich skuteczność jest ściśle powiązana z ilością cukrów i kwasowości. Owoce porzeczki czarnej, czerwonej czy agrestu mają sporą zawartość pektyn a przy tym posiadają naturalną kwaśność więc wystarczy dodać sam cukier (najlepiej w formie syropu cukrowego), zagotować, odparować i mamy gotową konfiturę bez zbędnych kosztownych dodatków. Niestety w taki sposób nie zrobimy dzisiaj modnych dżemów nisko słodzonych a konfiturę taką jaką robiły nasze babcie i prababcie, słodkie i bardzo aromatyczne.
Konfitura z czerwonej porzeczki:
1 kg owoców
1,5 kg cukru
0,5 szklanki wody
Cukier zalać wodą, zagotować ciągle mieszając, gotować do czasu aż syrop cukrowy się wyklaruje.
Przestudzić syrop i dodać owoce, zagotować i gotować przez ok. 0.5 godz., odstawić do następnego dnia.
Kolejnego dnia ponownie zagotować i gotować na małym ogniu aż konfitura będzie odpowiednio gęsta.
Gorącą konfiturą napełnić słoiki i szczelnie zamknąć. Dobrze jest zawinąć w koc i odstawić do powolnego ostygnięcia.
Tak samo można zrobić z agrestem, też jest pycha.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
I głównie w ilości cukru jest problem.Chcąc zrobić galaretki czy dżemy o niższej jego zwartości 2-3 kg owoców +1kg cukru,bez niewielkiego dodatku konserwantów będzie trudniej .
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Masz rację. Cukier w naszych przetworach pełni dwie funkcje, jest konserwantem a zarazem substancją słodzącą. Jest dobrym środkiem konserwującym ale żeby nie dodawać żadnej innej substancji konserwującej jego ilość musi być spora. Jeżeli chodzi o pektynę, to w tym wszystkim jest tylko środkiem żelującym ale za to ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy.
-
- 50p
- Posty: 98
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Bomba witaminowa tzw. galaretka z czarnej porzeczki
1kg soku z czarnej porzeczki
1.20 kg cukru
Ucieramy aż cukier zacznie się rozpuszczać a galaretka gęstnieć.
Wlewamy do słoiczków. Na nakrętkę wlewam kilka kropli spirytusu i podpalam.Zakręcam płonącą nakrętką. Jest to galaretka na surowo nic nie jest gotowane. Same witaminki.Robię co roku. Do herbaty na chleb lub lodów a najlepsze prosto ze słoika.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Aniu, robisz z soku, czy z musu porzeczkowego ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z soku,mus jest o wiele ciemniejszy.Można pognieść porzeczki i zostawić na kilka godzin do maceracji,wtedy barwniki ze skórki przejdą do soku.A to właśnie w nich są te słynne przeciwutleniacze. 

- kama_80
- 1000p
- Posty: 1363
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kórnik k/Poznania
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jaką ma konsystencję taki mus? Do smarowania czy raczej jako sos?
Pozdrawiam Jola