Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Dzięki Ewuś! Jakby się nie udało będą kolejne próby.

I do bałaganu zawitała w końcu wiosna ;:138 jeszcze nieśmiało, ale już jest.
Na termometrze +7, na drzewkach pączki, z ziemi i śniegu też coś powoli się wyłania.
Agrest polany w sobotę wrzątkiem wydaje się nie przejmować moimi zabiegami - pączki nabrzmiewają dalej :)

Z serii ogłoszenia parafialne:
przycięłam tawułę japońską Crispa i okazuje się, że można te patyczki ukorzenić - jacyś chętni?

No i na koniec dowody

Wawrzynek zawsze kwitł w marcu, na razie jeszcze pąki

Obrazek

Pierwiosnek, który od jesieni co jakiś czas kwitnie, w końcu trafił w sezon

Obrazek

Łubin i brak śniegu w całym kadrze - starałam się :wink:

Obrazek

W sumie po co mi szklarnia...

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Olgo widzę że u Ciebie widać już ziemię ;:224 u mnie jeszcze śnieg. Szklarni i siewów zazdraszam ja powtarzam...nie umiem, nie wychodzi.
Ściskam ciepło ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z serii ogłoszenia parafialne:
przycięłam tawułę japońską Crispa i okazuje się, że można te patyczki ukorzenić - jacyś chętni?

;:333 , bo tej nie mam, jakby te jabłkowe były to ze 2-3 proszę :lol:
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Aga szklarni nie mam, ale męczę Tatę, żeby zrobił. Śmieje się, że nic mi nie trzeba, bo z pokoju już szklarnię zrobiłam. I ma w tym odrobinę racji... ale jednak jakieś szkło by się przydało :wink:
Z siewkami to różnie bywa, raz się udają, raz nie, ale przynajmniej się nie głowisz jak to wszystko poustawiać i nie zwariować.

Maryś z największą przyjemnością!

Miałam dziś fajne zajęcie - grabienie śniegu. Czego to człowiek nie wymyśli, żeby na świeżym powietrzu połazić :;230 A jaka radość jak się szybciutko topi!
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Olga
Ja wczoraj jak nie mogłam pogrzebać w ziemi to też rozgarniałam śnieg tylko po to żeby posiedzieć na dworze na słoneczku, no i miałam nadzieję że dziś też będzie ładny dzień i więcej się tego białego ochydztwa rozpuści a tu dziś zimno i słoneczka brak.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Oglo, parapety gęściuchne :D Ja na razie skromnie, ale może kiedyś :wink:
Robiłaś może fotki agrestu przed ukropem i po? Ciekawa jestem w jakiej fazie były pączki. Ja dziś zaryzykowałam, ale ... bez przekonania. Miejmy nadzieję, że mój agrest też nie przejmie się zbytnio, choć zdziwić się mógł ;:224
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Też grabiłam śnieg parę dni temu, bo mi pokazowa zaspa zejść nie chciała. Teraz na szczęście już tylko liście do grabienia zostały. Niechże ta wiosna szybciej u Ciebie zagości, bo widzę, że niedługo nie będziesz miała gdzie spać, tak Ci się powierzchnia mieszkalna przez te rozsady zmniejsza :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo to Ty już tyle dni grabisz? i dalej będziesz grabić :lol:
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Wiosna! A wiosną grzeczne dziewczynki nabawiają się ran na rękach i bólu kręgosłupa. Ja też :wink:
Róże odkryte - Flammentanz przezimowała ładnie, zapowiada się obfite kwitnienie. Nina Weibull była wyjątkowo dobrze okryta i również, będzie na co popatrzeć. Gorzej z Westerlandem - dostał trochę stroiszu i nie wystarczyło, będzie radykalne cięcie i odbijanie od korzeni. Podobnie z Bonicą, z tą różnicą, że ona nie miała wcale okrycia. Za to nieprzykryta Excelsa poradziła sobie dobrze, tylko już teraz widać na niej mączniaka :evil: Jutro utnę wszystko co białe. Jest sens czymś o tej porze pryskać?
Z róż tyle - jak na wschód i średnią opiekę uważam, że całkiem nieźle.

Po zimie trzeba było wysprzątać trawnik (albo jego pozostałości). Na szczęście już wszystko zagrabione, nawiezione i nawet deszczyk za mnie podlał co trzeba. Przycięłam też cisa i lawendę, zobaczymy co z tego wyjdzie, bo mam delikatne wrażenie, że z goleniem lawendy przesadziłam :oops:

Z miłych niespodzianek - 3 z 4 wrzosów doniczkowo-balkonowych się zieleni. Zaskoczenie tym milsze, że nie liczyłam na nie wcale. Zostały więc przycięte, lekko podlane i jutro pewnie posadzę je "gdzieś".

Z ambitnych planów robótek ziemnych na najbliższą przyszłość przypada posadzenie bobu, sianie groszku, plewienie w bałaganie, oczyszczenie truskawkowego zagonka i pikowanie rzeszy siewek.

Pisałam już, że zakwitły krokusy? Zakwitły! I miodunka od Marysi ma już pączki :D I rozchodnik od Marzenki wystawił kiełki. Wszystko lgnie się do słońca. Ja zresztą też, tylko czasami od tego świeżego powietrza aż kręci się w głowie.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Teraz to pewnie już więcej kwiatów kwitnie na ogrodzie :wink: rączki tez mam poodzierane od różanych kolców nie wspominając o paznokciach :wink:
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Olgo wpisuję się w Twoim wątku pierwszy raz , ale z pewnością nie ostatni.Fajny masz ogródek, podoba mi się Twój ogrodowy misz-masz. Bolący kręgosłup i odciski na rękach nie są mi obce.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Ewo coś tam zakwitło, a sporo czai się w pogotowiu. Doczekać się nie mogę na sasanki. Z różami stoczę jeszcze pewnie dwie bitwy - przycinanie i przesadzanie. Będzie krwawo.

Julianno witam i zapraszam! Powoli robi się kolorowo i widać już efekty kilku prac z ubiegłego roku. A że FO mobilizuje to przez rok obecności tutaj zrobiłam więcej niż przez kilka wcześniejszych :wink: Te bolączki to niestety chyba także wynik tych "robótek".

Nie było mnie kilka dni, bo znowu rzuciłam się na bałagan. I dzięki temu wszystko co zapisałam post wcześniej jako plany jest już zrobione. No i jak to nazwać inaczej niż mobilizacja?
Najgorsze jak zawsze było plewienie wiosenne bałaganu. Z nosem przy ziemi, żeby nie wygracować siewek i cebulek. Teraz tylko utrzymać toto w tym stanie :;230

Posadziłam to na jesieni... tylko do głowy mi nie przychodzi co to może być
Obrazek

To z tyłu to chyba czosnek, ale z przodu?
Obrazek

Jakowyś czosnek (chyba) i cebulica
Obrazek

Więcej cebulicy
Obrazek

i fragmencik bałaganu, po uprząnięciu
Obrazek

Patyczki od Marysi już zazielenione :heja
Obrazek
Nie wiem czy trzymać je jeszcze w wiadrze, czy już dać do gruntu?

Dostałam też prezent - wertykulator ręczny - będzie z czym szaleć po trawniku. No i nowy nabytek roślinny to dereń jadalny Golden Glory, który był długo oczekiwany, a teraz nie wiem gdzie go posadzić.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

oglo, a czy nie sadziłaś przypadkiem tulipanków botanicznych i szafirków? Coś mi się tak zdaje, że to by pasowało? ;:224
Cebulica fajna...ehh ;:173 Pamiętaj, że mocno się rozłazi (co mam nadzieję, uczyni kiedyś u mnie) :]
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo zrób sobie w cieniu taki rozsadniczek i powtykaj patyczki pod skosem do ziemi. Jak byłoby bardzo sucho to czasem podlej, a tak to możesz zapomnieć o nim do lipca powinno się większość ukorzenić a na jesień można albo na miejsce stałe albo do doniczek :lol:
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Olgo witaj :wit
Miłego dnia i dużo ;:3 na dzisiejszy dzień. Ja dziś będę wsadzała jednoroczne i cebulowe cd. Pod wpływem czytania wątków na Forum nakupowałam tego zdecydowanie za dużo , jeszcze mają przyjść dwa zamówienia. Pewnie w panice powsadzam w nieodpowiednie miejsca a potem będzie przesadzanie. Źle sobie to wszystko rozplanowałam.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”