Czosnek zimowy cz.2
Re: Czosnek zimowy cz.2
Marek-BB nie mogę już edytować, więc dopiszę, może Ci się przydadzą te info
Literatura podaje że atak śmietki jest w dwóch fazach
1- Zimują bobówki w glebie na głębokości 10 - 20 cm. Osobniki dorosłe wylatują w maju w okresie kwitnienia wiśni. Początkowo spotkać je można na kwiatach roślin dziko rosnących, gdzie odżywiają się pyłkiem i nektarem. Po 7 - 10 dniach samice przystępują do składania jaj na ziemi (często w dużej ilości), w odległości ok. 1 cm od roślin lub bezpośrednio na nich. Lot poszczególnych muchówek trwa 7 - 10 dni i w tym czasie każda z samic składa po kilkaset jaj. Samice przywabiane są zapachem uszkodzonych i gnijących roślin. Po 3 - 8 dniach z jaj wylęgają się larwy (w temperaturze 23° - 29°C), które wgryzają się do roślin.
Czyli zaczynają żerować tak ok od początku czerwca
2 - (wg mnie ten groźniejszy) Muchy pokolenia letniego pojawiają się na przełomie czerwca i lipca, a ich lot trwa aż do końca sierpnia. Żerowanie larw tego pokolenia rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa do września.
http://www.bejo.pl/?idp=568
Literatura podaje że atak śmietki jest w dwóch fazach
1- Zimują bobówki w glebie na głębokości 10 - 20 cm. Osobniki dorosłe wylatują w maju w okresie kwitnienia wiśni. Początkowo spotkać je można na kwiatach roślin dziko rosnących, gdzie odżywiają się pyłkiem i nektarem. Po 7 - 10 dniach samice przystępują do składania jaj na ziemi (często w dużej ilości), w odległości ok. 1 cm od roślin lub bezpośrednio na nich. Lot poszczególnych muchówek trwa 7 - 10 dni i w tym czasie każda z samic składa po kilkaset jaj. Samice przywabiane są zapachem uszkodzonych i gnijących roślin. Po 3 - 8 dniach z jaj wylęgają się larwy (w temperaturze 23° - 29°C), które wgryzają się do roślin.
Czyli zaczynają żerować tak ok od początku czerwca
2 - (wg mnie ten groźniejszy) Muchy pokolenia letniego pojawiają się na przełomie czerwca i lipca, a ich lot trwa aż do końca sierpnia. Żerowanie larw tego pokolenia rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa do września.
http://www.bejo.pl/?idp=568
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki wielkie Moniko za informację. Coś w tym musi być, bo kojarzę w czerwcu że parę roślin mi podgniło. W sierpniu przy zbiorach wydawała się cała reszta zdrowa.
Najwyraźniej trochę larw gdzieś się przebiło i rozprzestrzeniło potem leżąc w domu z ząbka na ząbek :/
Najwyraźniej trochę larw gdzieś się przebiło i rozprzestrzeniło potem leżąc w domu z ząbka na ząbek :/
Marek ja myślę, że przyniosłeś do domu główki czosnku z jajami tych much i pooooszło
-
- 50p
- Od: 12 paź 2012, o 00:22
- Kontakt:
Mróz idzie... Czy Wasz czosneczek przykryty jest warstwą białego puchu? 

- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Troszkę troszeńkę, na szczęście mój nie zaczął wychodzić.
A jak z Twoim czosnkiem Soprano, żadnych niespodzianek??
A jak z Twoim czosnkiem Soprano, żadnych niespodzianek??
Pozdrawiam, Agata.
-
- 50p
- Kontakt:
Wszystko ok. Szczypioru nie puścił, mocno się zakorzenił. Oby tak dalej.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Życzę Ci Soprano dużych zbiorów czosnku, mało ubytków w uprawie
to tak mikołajkowo oczywiście.
to tak mikołajkowo oczywiście.
Pozdrawiam, Agata.
-
- 50p
- Kontakt:
Miło mi, tym bardziej, że dzisiaj mam urodziny a na drugie imię Mikołaj.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
U mnie szczypior miejscami się pojawił. Udało mi się zdobyć porządną kępę słomy. Cały czosnek przed śniegami pokryłem grubą warstwą tej że słomy, więc nie powinno mu nic być. Czosnek ze zbirow tegorocznych przebrany ale długi czas po mieszkaniu latało parę podłużnych much - takich jakby moli. Teraz wiem skąd były. Pierwszy raz w życiu się z tym spotkałem. Tak jak piszesz monika - przeniosłem w czosnku jajka, larwy i bum! Masz babo placek ;)
- Cinka80
- 50p
- Od: 13 mar 2011, o 07:24
Mój czosnek w szklarni też wypuścił gdzieniegdzie szczypior, okryłam go trocinami, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam 

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę, że dobrze.
Mój też wypuścił szczypior. Został okryty słomą i przysypany śniegiem. Mam nadzieję, że da radę.
Mój też wypuścił szczypior. Został okryty słomą i przysypany śniegiem. Mam nadzieję, że da radę.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Wczoraj byłam na działce-mój czosnek też niestety troszkę wystawił zielone uszy...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2012, o 22:42
Ja byłem przedwczoraj na działce. U mnie siedzi pod ziemia, zresztą jest trochę z wierzchu zmarźnięta