Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
Re: Cukinia - uprawa
Tak właśnie zrobię .. tylko nie wiem czy lepiej posadzić ją głębiej, po same liścienie ?
chyba ma nawet pączek ;D Też bym chciał mieć taką z jedną, ale cały czas na forum ludnie gadali, że sieje się dopiero w połowie kwietnia i wysadza w maju :/
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maju, ja bym posadziła po same liścienie. A jak masz jakiś kawałek włókniny to nakryj ją. Dawno posiałaś, że jest już taka duża?
Cukinie siałam 30 marca. Alembik, nie ma czego zazdrościć bo pewnie przez moja głupotę się zmarnują 

Nie przez głupotę a przez pomyłkę i nie zmarnują tylko szybciej zaowocują. Ludzie prawdopodobnie zaczęli uprawiać rośliny przez pomyłkę, ktoś pogrzebał w ziemi, wsadził jakieś nasionko i wyrosło, skojarzył fakty i zapoczątkował uprawę. Nawet jak się zmarnuje to żadna strata, bo przecież te nasiona i ziemia są w miarę tanie a cukinia z dwutygodniowym wyprzedzeniem to już coś ;D
Tylko jak już będziesz sadzić to posadź po same liścienie, dyniowate puszczają później korzenie z łodygi. Aha i może rozetnij te pudełko, bo istnieje obawa, że korzenie przykleiły się do niego i może nie chcieć normalnie wyleźć, lepiej zmarnować już pudełko.
Tylko jak już będziesz sadzić to posadź po same liścienie, dyniowate puszczają później korzenie z łodygi. Aha i może rozetnij te pudełko, bo istnieje obawa, że korzenie przykleiły się do niego i może nie chcieć normalnie wyleźć, lepiej zmarnować już pudełko.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maja posadź tą cukinie już do gruntu, nie masz nic do stracenia, bo ona w tym kubku długo nie pociągnie..
Posadź pod same liścienie i nakryj włókniną. Jeśli wcześniej nie była zahartowana na początku ( szczególnie w ciągu dnia ) będzie więdła ale z czasem się oswoi. Dobrze ją podlej i powinno być oki.
Jeśli nie daj Boże będą miały nawiedzić nas przymrozki, postaraj się wtedy zabezpieczyć ją najlepiej jak się da. Nakryj 5-cio l. butelką, kartonem na to jakaś narzuta, koc i.t.p i trzymaj kciuki.
Posadź pod same liścienie i nakryj włókniną. Jeśli wcześniej nie była zahartowana na początku ( szczególnie w ciągu dnia ) będzie więdła ale z czasem się oswoi. Dobrze ją podlej i powinno być oki.

Jeśli nie daj Boże będą miały nawiedzić nas przymrozki, postaraj się wtedy zabezpieczyć ją najlepiej jak się da. Nakryj 5-cio l. butelką, kartonem na to jakaś narzuta, koc i.t.p i trzymaj kciuki.

pozdrawiam, Anita
butelka ma raczej cienkie ścianki, jak by przymrozki szły to można przykryć miską a na miskę nasypać ziemi i rano odkryć. ;D Ale to w razie dużych przymrozków a pewnie w tym roku nie będzie nawet żadnych.
Cukinia posadzona
ciekawe co z niej będzie 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A siejecie juz cukinie prosto do gruntu?
Asia

Asia
Witam.
Posiadam kilka sadzonek cukinii (w ramach eksperymentu wysiane jakiś czas temu) i niestety okazało się, że mam za mało miejsca w ogródku. I tutaj moje pytanie. Czy dadzą radę w doniczkach? Planuję posadzic po 2 szt do 10litrowych doniczek. Wiem, że trzeba je będzie mocno zasilic i dużo podlewac, ale chyba dam radę. Proszę o poradę to mój pierwszy raz
.
No i jaką lokalizację im wybrac: w słońcu, w cieniu czy półcieniu
Dorota
p.s. Chętnie oddam kilka sztuk osobom z Łodzi lub okolic. Są wybiegnięte, ale mają już pierwsze pączki i wyglądają zdrowo (jak na moje amatorskie oko)
Posiadam kilka sadzonek cukinii (w ramach eksperymentu wysiane jakiś czas temu) i niestety okazało się, że mam za mało miejsca w ogródku. I tutaj moje pytanie. Czy dadzą radę w doniczkach? Planuję posadzic po 2 szt do 10litrowych doniczek. Wiem, że trzeba je będzie mocno zasilic i dużo podlewac, ale chyba dam radę. Proszę o poradę to mój pierwszy raz

No i jaką lokalizację im wybrac: w słońcu, w cieniu czy półcieniu
Dorota
p.s. Chętnie oddam kilka sztuk osobom z Łodzi lub okolic. Są wybiegnięte, ale mają już pierwsze pączki i wyglądają zdrowo (jak na moje amatorskie oko)
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakies 3 czy 4 lata temu mialam cukinie w donicy, owocowala normalnie, krzak byl nieznacznie mniejszy niz ta sama odmiana w gruncie. Donica nie wiem ile miala litrow, 45 cm srednicy i tyle samo wysokosci. Nie zasilalam jej. Ziemia uniwersalna, na dnie bylo troche obornika, nawet nie pol lopaty.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posiałam dwa dni temu 6 nasionek do gruntu i przykryłam butelką butelkami plastikowymi po wodzie mineralnej. Cukinia jest ciepłolubna więc niech ma ciepło od początku. W razie zapowiadanych przymrozków przykryję jeszcze włókniną. Jak dobrze pójdzie bedę miała cukinie jakieś dwa tygodnie wcześniej.
Barbara
Barbara