Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Za długo mięta była w słoju, stąd mocny posmak. Ona już sama w sobie jest bardzo aromatyczna i ostra w smaku. Odcedzić jak najszybciej i ja bym dolał rozrobionego spirytusu i dolał z pół litra lub 0 ,25 miodu. I czekał.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Zrobione, dodałam 0,5 l miodu aby złagodzić smak. Wyniosłam do piwnicy. Myślę, że czas zrobi swoje. Dzięki za radę
Za jakiś czas powiem czy reanimacja się udała.

Za jakiś czas powiem czy reanimacja się udała.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Mi jakoś smak mięty w nalewkach nie odpowiada.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Nuta miętowa w nalewkach nie każdemu pasuje ale likier miętowy,palce lizać!
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Czy to normalne , że gruszki zalane spirytusem od góry ciemnieją? Gruszki zalałam we wrześniu ubiegłego roku , stały w ciemnym miejscu. Czy one się psują?
- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Zupełnie normalne szczególnie jak nie są przykryte płynem.
Pigwa np. nabiera takiego rudo brązowego koloru i wygląda jak skarmelizowana.
Pigwa np. nabiera takiego rudo brązowego koloru i wygląda jak skarmelizowana.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Dopiero teraz tu trafiłam, ale będę czytała, popijając swoje nalewki 

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Dziękuję za odpowiedż. Moje gruszki są w szklanym zakręconym nakrętką słoju. Niech więc spokojnie czekają do kwietnia na swój czas 
Zrobiłam w w 2011 nalewkę z węgierek , oczywiście w/g waszego przepisu, jest wyśmienita

Zrobiłam w w 2011 nalewkę z węgierek , oczywiście w/g waszego przepisu, jest wyśmienita

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Ku pokrzepieniu serc. Człowiek całe życie się uczy i łamie swoje schematy, winko z porzeczki wyszło pierwsza klasa, lepsze wyszło niż sie oczekiwało z przymrużeniem oka, a jednak



Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Wiosna za pasem, rabarbar nieśmiało wyłazi z ziemi i ciekawie spogląda na świat.Pewnie szuka przepisu na wino :
WINO Z RABARBARU przepis podstawowy ,uogólniony
10 kg ogonków rabarbaru,ok 5 l wody
1,5-2 g węglanu wapnia-kupić w aptece lub w sklepie dla winiarzy(markecie)
W razie mniejszej ilości rabarbaru odpowiednio zmniejszyć ilość węglanu.Dodatek wody jest sprawą umowną ,jedni wolą wino bardziej aromatyczne inni mniej aromatyczne.Rabarbar należy pokroić na kawałki ,zalać wodą i zagotować aby zniknął posmak surowizny.Dodać węglan i dobrze wymieszać.Pozostawić na dwa dni w chłodnym miejscu.Odcisnąć powstały sok .Dalej postępować zgodnie z ogólnymi zasadami robienia win owocowych tzn.dodatek cukru ,pożywki ew. innych dodatków smakowo-aromatycznych było niejednokrotnie omawiane.
ps.
Wino rabarbarowe lepiej robić jako pół lub słodkie.
WINO Z RABARBARU przepis podstawowy ,uogólniony
10 kg ogonków rabarbaru,ok 5 l wody
1,5-2 g węglanu wapnia-kupić w aptece lub w sklepie dla winiarzy(markecie)
W razie mniejszej ilości rabarbaru odpowiednio zmniejszyć ilość węglanu.Dodatek wody jest sprawą umowną ,jedni wolą wino bardziej aromatyczne inni mniej aromatyczne.Rabarbar należy pokroić na kawałki ,zalać wodą i zagotować aby zniknął posmak surowizny.Dodać węglan i dobrze wymieszać.Pozostawić na dwa dni w chłodnym miejscu.Odcisnąć powstały sok .Dalej postępować zgodnie z ogólnymi zasadami robienia win owocowych tzn.dodatek cukru ,pożywki ew. innych dodatków smakowo-aromatycznych było niejednokrotnie omawiane.
ps.
Wino rabarbarowe lepiej robić jako pół lub słodkie.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
A w smaku co to przypomina ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Najbardziej przypomina kompot z rabarbaru wzmocniony alkoholem 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 20
- Od: 19 mar 2013, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Moją oliwkę na pniu czeka niedługo kolejne cięcie formujące. Będzie zatem sporo listków
Herbatę z nich już piłam. Teraz szukam przepisu na nalewkę z nich. W internecie znalazłam jedną miksturę na bazie czerwonego wina. Poszukuję jednak coś na bazie spirytusu. Co do smaku samej herbaty na początku jest on lekko gorzki, a potem przechodzi w słodki. Przypominając trochę napój z kwasu chlebowego. Smakowo pasowałyby mi do tej herbaty: miód, cynamon i odrobinę cytryny. Oraz druga wersja z tymi składnikami wzmocniona imbirem. Pytanie więc brzmi czy ktoś zna jakiś przepis na nalewkę z liści oliwki? Ewentualnie jakie Wam się wydają dobre proporcje na nalewkę z liści oliwek, miodu i laski cynamonu. Jak nie znajdę dobrego przepisu to będę eksperymentować ;-) Proszę o Wasze propozycje 


Ewelina
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Zaczęliście już sezon nalewkowy? Ja produkcję ratafii rozpoczęłam. W % utopiłam truskawki, płatki róży, po małej garstce kwiatów bzu czarnego i lipy, laska wanilii, migdały. Dziś dodałam czereśnie ciemne i jasne. Kusi mnie nalewka z truskawek w połączeniu z wanilią i płatkami róży.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Moja ratafia zawiera na razie tylko truskawki i poziomki. Za chwilę dodam czerwoną i białą porzeczkę. Potem agrest i czarna porzeczka, następnie morele, jabłka, drylowane wiśnie i śliwki. Na koniec daje kilka rodzynek 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6