Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Atko, palenie liśćmi w kominku to żadna przyjemność. MUszą być suche. Ja staram się je zgrabiać do worków włąsnie wtedy. Bo z takich wilgotnych robi się okropny dym i trzeba szybko zamykać drzwiczki od kominka. Jest tak, jak mówisz :|
Izo, ta roślina, o którą pytasz to KRWAWNIK TARCZOWATY. Kwitnie na żółto, tak samo jak wiązówkowaty, ale liście ma bardzo oryginalne - takie srebrnoszare wahlarze :)

Mimo ogólnej szarzyzny w ogródku można jeszcze podejrzeć tu i ówdzie kolorowe akcenty.
BUKSZPAN ma młode jasnozielote przyrosty, a samosiejek NAGIETEK wziął się nie wiadomo skąd i właśnie przed zimą raczył rozkwitnąć.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Samosiejki SMAGLICZKI. Już ich nie sieję. Same rozsiewają się co roku.
Obrazek Obrazek

Puchate kuleczki ZAWILCÓW oraz PĘCHERZNICA KALINOLISTNA
Obrazek Obrazek

Żółte koraliki OGNIKA, które zrobiły się pomarańczowe i żółta czupryna MODRZEWIA EUROPEJSKIEGO
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wandziu, na pewno nie ma u Ciebie szarzyzny w ogrodzie ! Kolorowych akcentów ciągle bardzo dużo i jesienny ogród ciekawie wygląda :)
Gratuluję wygranej w Festiwalu Chóralnym ;:138
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu cudna jesień w Twoim ogrodzie. ;:108
Jakże inna od tej w moim, bardziej kolorowa.
Nawet zawilce nie tworzą takiej ślicznej bawełenki.
Współczuję Ci jednak liści, najwięcej zachodu z ich palenie w kominku.
U nas duży teren poza ogrodem, gdzie powstaje co roku ogromna pryzma kompostowa. :)
X_Ro-a

Post »

Ile razy tu zaglądam, tyle razy jakaś niespodzianka i jakaś nowa roślina.Ciekawe Wandziu co jeszcze dla nas chowasz na te zimowe długie wieczory.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu akcja liście u mnie na ten sezon zakończona, moje dęby pozdrawiają Twoje dęby. W piątek myślami byłam u Ciebie właśnie przez grabienie dębowych liści. Oczywiście jeszcze sporo wisi na drzewie a i na rabatkach też leżą ale te już poczekają do wiosny.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Jakie piękne zdjęcia jesieni u mnie takich nie ma.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Romualda pisze:Ciekawe Wandziu co jeszcze dla nas chowasz na te zimowe długie wieczory.
Pewnie jakieś nowe szydełkowe cuda :-)
Tyle się wydarzyło w Twoim ogródku w ciągu tego sezonu, tyle zmian, które rokują bardzo ciekawe widoki na przyszłość.
Samosiejki też lubię. Właśnie smagliczka, maczek kalifornijski, czarnuszka, nagietki to takie małe duszki, które często robią niespodzianki :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Romciu, chyba będzie tak, jak mówi 100krotka. Zimą będę dłubać na szydełku i pielęgnować swoje kolorowe fiołeczki, no i wspominać lato, oczywiście, co na FO jest normą pozwalającą dotrwać nam do wiosny :D
AgaNet, dziękuję za gratulacje. Jakoś ostatnio rzadziej bywasz. Czyżby przybyło ci obowiązków?
Tajko, u nas za płotem też była kupa kompostu, zanim nie wybudowali się sąsiedzi. Teraz mam sąsiadó z każdej strony, no i nie mam gdzie tych moi liści wyrzucać. Sama widzisz, że jednak jest to dla mnie pewien problem. Nie wiem, co to będzie na stare lata, jak mnie i mojego M w krzyżu połamie. Zatoniemy w tych liściach.
Jolu1, moje dęby dziękują za pozdrowienie twoim ;:196 Są już wreszcie gołe i nic z nich nie spada. :roll:
Gosiu07, wiem, wiem, byłam u ciebie. I widziałam letnie wspominki. Jakże tęskno do takich kwitnień :wink:
100krociu, masz rację! Ten rok to niemal rewolucja w moim ogrodzie. Przede wszystkim róże. I wiesz co? To właśnie ty zainspirowałaś mnie Grahamem T. i gdy na niego będę spoglądać, za każdym razem pomyślę o tobie. No ale pewnie i u ciebie są zmiany. Nowe rośliny, nowe nasadzenia. Wszystko to zaowocuje wiosną i latem. Teraz możemy tylko na to czekać. :)

Pod liśćmi śpią sobie nowe różyczki
Obrazek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Wandziu bardzo lubię zaglądac do Twojego ogrodu również dlatego, że tak pięknie pokazujesz na zdjęciach uroki każdej
z pór roku. ;:138 A nie da się ukryc, że jesień w tym roku mamy naprawdę piękną. :heja
U mnie dzisiaj znów ślicznie świeci ;:3 i mimo, że noce mroźne to przy takiej pogodzie humor szczerze mi dopisuje. ;:108
I popołudniowe spacery miłe i dla ciała i dla ducha, kiedy wokół nas tak piękna polska przyroda. :tan
Ja szydełkowac nie umiem, ale długie jesienne i zimowe wieczory lubię spędzac z dobrą książką i kubkiem aromatycznej
herbaty w ręku. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Elciu, u nas niestety nie jest tak słonecznie jak u ciebie. Szaro i mglisto, a poza tym tak jakoś wilgotno.
Mówisz, że nie umiesz na szydełku. A nie myślałaś o tym, żeby się nauczyć. To takie fajne, terapeutyczne zajęcie. Na pewno byś polubiła. No i kwiaty doniczkowe ładnie na takich serweteczkach wyglądają. Spróbuj po prostu. Kup sobie jakieś takie pisemko (niektóre tytuły widać na osttanich stronach w moim wątku szydełkowym) i postaraj się coś zrobić. Masz artystyczną duszę, a więc na pewno ci wyjdzie :D

-- 14 lis 2011, o 14:47 --

Skoro dzisiaj tak szaro i smutno, to może też zrobię krótki letni przerywnik i pokażę wam moje ukochane LILIOWCE.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Wandziu wszystkie piękne liliowca ale ten najpiękniejszy

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu liliowce przecudnej urody. ;:138
Ten bordo z zieloną gardzielą dla mnie najpiękniejszy.
Tak niewyobrażalnie długo trzeba czekać na ponowne zakwitnięcie. :wink:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

dzięki za te zdjęcia optymistyczne, bo powoli zaczyna mnie brać jesienna depresja, Wandziu... mnie, podobnie jak Tajeczkę, zachwycił bordowy liliowiec... oszałamiający! czy to Night Beaon?
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Może zima nie będzie taka sroga skoro u Ciebie nagietek zakwitł .Koraliki ognika wyglądają na apetyczne jagody , chyba nie jadalne .Modrzew europejski ze zwisającymi lokami nadawałby się na tapetę do komputera . :heja
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Za liliami nie przepadam jakos ale liliowce sa cacy. Mam kremowe ale musze sobie jeszcze gdzies biale wcisnac. Szybko sie to-to rozrasta?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”