Gratuluje prezentu - i czekam na jego kwiaty
Moja kolekcja
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moja kolekcja
Maleńki storczyk - ślicznie zaczął puszczać maleństwo.
- fiskomp

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
O takie prezenty to ja najbardziej lubię dostawać. Oby pięknie zakwitł. 
Piękny prezent, oncidium wypuszcza przyrościk gratuluję:).
- APe

- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne to żółciutkie oncydium,od dawna jest na mojej liście zakupów 
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Amarylisa, a raczej hipeastrum podnieś trochę do góry.
Takie prezenty, to ja też bardzo lubię. ;)
Takie prezenty, to ja też bardzo lubię. ;)
- meandrzejew
- 500p

- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam po długiej przerwie. Wybyłam z domu na kilka dni, a w tym czasie zielonymi opiekował się pan mąż (i nawet mu to nieźle wyszło).
Dziękuję w imieniu małych przyrostów.
Dziękuję również za rady odnośnie amarylisa/hipeastrum. Po raz pierwszy mam tą roślinę, więc nie wiem jak się nią zajmować. Już ją podsadziłam do góry.
-- 30 sty 2012, o 12:11 --
Witam po długiej przerwie. Wybyłam z domu na kilka dni, a w tym czasie zielonymi opiekował się pan mąż (i nawet mu to nieźle wyszło).
Dziękuję również za rady odnośnie amarylisa/hipeastrum. Po raz pierwszy mam tą roślinę, więc nie wiem jak się nią zajmować. Już ją podsadziłam do góry.
-- 30 sty 2012, o 12:11 --
Dziękuję Moniko za wspaniałą gościnę >poczekaj jeszcze troszkę a zobaczysz jak hippeastrum wypuści z boku taki mały pęd kwiatowy a może dwa .Moje już mają i właśnie będę zdjęcia wklejać u siebie to możesz zobaczyć jak to wygląda.A roślinki w domu masz piękne i oby ci dalej tak rosły 
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
- meandrzejew
- 500p

Oj Bożenko, ostatnio mąż pokazywał córci jak kwiatki piją wodę. Wziął najładniejszą sadzonkę fiołka. Skończyło się tym, że kwiatek miał odłamaną gałązkę i wylane z pół pojemnika wody (bo jest na sznurku). Wrrr. Ale trudno, listek, obsypany ukorzeniaczem, powędrował do nowej doniczki. Może coś z niego wyrośnie
A mała już wie, że jak kwiatki piją wodę, to robią cichutko "gul, gul" 
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Oj tak one bardzo szybko rosną i zakwitaja. Uwielbiam te cebulowce
Możesz u mnie zerknac jak szybko od puszczenia listka zakwitl
Możesz u mnie zerknac jak szybko od puszczenia listka zakwitl
- fiskomp

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Moniczko jeszcze nieraz przerobisz temat podlewania kwiatów przez córcię, mój synek jak dostał małą konewkę to wydawało mi się, że wykończy wszystkie kwiatki. 
- meandrzejew
- 500p

Magdo, Twój amarylis miał na początku takie fajne malutkie listki, a mój.... zapomniałam go czymś zasłonić i liściory się wyciągnęły
Basiu, Ty mnie lepiej nie strasz tym pomaganiem. Wystarczy mi, że pchła pomaga mi w wieszaniu prania. Klamerki zbieram po całym domu. Jak podrośnie, to chyba specjalnie kupię papirusa, aby go podlewała.
Basiu, Ty mnie lepiej nie strasz tym pomaganiem. Wystarczy mi, że pchła pomaga mi w wieszaniu prania. Klamerki zbieram po całym domu. Jak podrośnie, to chyba specjalnie kupię papirusa, aby go podlewała.
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Moni mojemu też się wyciągnęły, to było kolejne kwitnienie, więc wszystko rosło razem, ale jak z kwiaciarni przytargałam, to liście też były długaśne. Najbardziej mnie denerwuje, że teraz w celu naładowania mu bateryjek
stoi taki drapak bezkwietny
Witaj meandrzejew
Pierwszy raz jestem u Ciebie i dobrze, że zajrzałam
Widzę, że pięknie rośnie Twoje Oncydium, mojej niestety ginie,
liście żółkną jeden za drugim, przestawiłam je na jaśniejsze stanowisko, może to pomoże.
Nie wiem co z nim robić
bardzo mi go szkoda
Może coś poradzisz?
Będę zaglądać, pozdrawiam
Pierwszy raz jestem u Ciebie i dobrze, że zajrzałam
Widzę, że pięknie rośnie Twoje Oncydium, mojej niestety ginie,
liście żółkną jeden za drugim, przestawiłam je na jaśniejsze stanowisko, może to pomoże.
Nie wiem co z nim robić
Będę zaglądać, pozdrawiam
- meandrzejew
- 500p

Witam
Oto wyciągnięty amarylis:

Nowa gałązka u fikusa:

Maleństwo oncydiowe rośnie w siłę (obok nawet wychyla się następne
):

Reszta potem, bo mi roślin zbraknie, jak wszystko dziś pokażę.
Myszko, ja swoje oncydium trzymam na parapecie bodajże północno-wschodnim. Codziennie mu podłoże spryskuję (kaloryfer jest pod parapetem, więc szybko mi podłoże przesycha u wszystkich kwiatków). Stoi sobie w osłonce storczykowej (z takim wzniesieniem pośrodku), więc dla lepszego parowania staram się utrzymywać tam wodę (tyle, aby leciutko dosięgała doniczki). Raz na 2 tygodnie namaczam go z godzinę i co kilka dni spryskuję liście. To chyba wszystko co przy nim robię. Ogólnie staram się tam nie zaglądać zbyt często. Obserwuję przez firankę, co się dzieje i tyle.
Oto wyciągnięty amarylis:

Nowa gałązka u fikusa:

Maleństwo oncydiowe rośnie w siłę (obok nawet wychyla się następne

Reszta potem, bo mi roślin zbraknie, jak wszystko dziś pokażę.
Myszko, ja swoje oncydium trzymam na parapecie bodajże północno-wschodnim. Codziennie mu podłoże spryskuję (kaloryfer jest pod parapetem, więc szybko mi podłoże przesycha u wszystkich kwiatków). Stoi sobie w osłonce storczykowej (z takim wzniesieniem pośrodku), więc dla lepszego parowania staram się utrzymywać tam wodę (tyle, aby leciutko dosięgała doniczki). Raz na 2 tygodnie namaczam go z godzinę i co kilka dni spryskuję liście. To chyba wszystko co przy nim robię. Ogólnie staram się tam nie zaglądać zbyt często. Obserwuję przez firankę, co się dzieje i tyle.
- Jatra

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt: