Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

dorka, Twoje kwiaty jeszcze śliczne, moje wyglądały jak antyreklama, dlatego wyrzuciłam. Tylko pelargonie przesadziłam do mniejszych doniczek na przechowanie zimowe. A fuksje mam tak marniutkie, że nie wiem czy zimę przeżyją. Twoje fuksje cudne.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Dziękuję, Kasiu... Fuksje to moje ulubione rośliny... Jedna, to już weteranka... Ma chyba z piętnaście lat i ciągle kwitnie... O tej porze często dają taki popis... Chyba w lecie im za gorąco... :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ładne jesienne kompozycje. U mnie nadal lato
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oprócz jesiennych skrzynek przed domem, mam jeszcze niektóre letnie na tarasie. Nadal ładnie kwitną pelargonie, wysoka werbena taka jak u Magdalleny i celozja pierzasta. W jednej donicy ponownie zakwitła bakopa i całkiem nieźle trzyma się starzec. No i nieśmiertelne chyba begonie.
Poddały się już całkiem floksy, werbeny (te niskie, dwukolorowe), koleusy, lobelia i surfinie.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Witajcie, podbijam wątek :heja

Zaczęliście już coś powoli siać oprócz pelargonii? Jakie kwiaty na białkowy można już próbować kiełkować w szklarenkach?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pod koniec stycznia można siać lobelię i heliotrop, inne kwiaty później. Teraz to tylko pelargonie ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Ja powoli przygotowuję się do siania begonii :tan
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Kochani, witajcie noworocznie! ;:196
Tydzień temu posiałam lobelię, kobeę i bratki. W tym sezonie stawiam na to, co mi się udaje na moim balkonie, czyli smagliczka, lobelia, szałwia, aksamitki. Jeśli przeżyją zimowane w mieszkaniu i na balkonie starce to będę miała ich całkiem sporo. Mam też dużo dzwonków Poszarskiego i liczę, że przezimuje mi pelargonia angielska i papryczki ozdobne. Z eksperymentów planuję nabyć hosty do zacienionych miejsc na balkonie. Dokupię też begonii.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Magda, przeczytałam kilka dni temu praktycznie cały twoj watek balkonowy - jestem pod ogromnym wrażeniem i ilości i zapału i sił! Dzięki Tobie skusze sie chyba na papryczki bo miałaś ślicznej mam nadzieje ze moj balkon da z nimi radę ;) lobelie tez juz kupiłam teraz zastanawiam sie nad hostami bo mam ciemny balkon i moze one dadzą sie wyciągnąć :))

Z host te odmiany sa najlepsze do cienia, tak?
Color Glory, George Smith - z nasionek dam radę?
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Jak ja lubię ten wątek ;:167 Zawsze przypomina mi o sianiu :lol:
W tym roku nie planuję za wiele..nemezję i sanwitalię wysieję wprost do doniczek z pelargoniami. Może jeszcze wysieję starce ;:224 No i niedługo pelargonie, jak tylko zdobędę swoje nasionka ;:138
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja spróbuję powstrzymać się w tym roku od tego szaleństwa doniczkowego, bo w zeszłym roku nie ogarniałam już tych ilości, trudno było zwłaszcza jak musiałam gdzieś wyjechać. Póki co w planach mam lobelię, tytoń oskrzydlony, tradycyjnie trochę dziwaczków i petunii. Oprócz tego daję sobie jeszcze miejsce na inne trzy gatunki z siewu.
Później chcę wysiać na rozsadę aksamitki, astry i cynie w gruncie pod przykryciem - po raz pierwszy, więc zobaczę co z tego wyjdzie.
Pelargonie chyba mi przezimują, dobrze trzyma się też radykalnie przycięta fuksja.
Na wiosnę kupię gotową rozsadę bratków, a potem pewnie to co na bazarku mnie przywoła i nie pozwoli pójść dalej..., czyli znowu sporo :D
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Oo, Mario, jak miło! Dziękuję bardzo ;:196 Cieszę się, że do mnie zajrzałaś. Co do host, to zamierzam je posadzić wiosną ale z kłączy, czy z czego one tam rosną. Nigdy nie miałam tych roślin więc nic o nich nie wiem. Wyczytałam na Forum, że do pojemników nie za bardzo nadają się duże odmiany więc zwróć na to uwagę. Mam nadzieję, że po nadchodzącym sezonie będę mogła się wypowiedzieć, jak sprawiły się u mnie hosty. Na pewno podzielę się moim doświadczeniem ;:108

Madziu, widziałam u Ciebie sanwitalię. Ładnie wygląda. Coś mi świta, że ona lubi słoneczne stanowiska, tak? Nie zimujesz starców? Co prawda one dość szybko rosną, tylko, żeby mieć dorodne okazy w sezonie to trzeba siać już teraz. Powiedz jeszcze - czy pelargonie siane teraz zakwitną jeszcze w tym roku? Siałam kiedyś pelargonię bluszczolistną i zakwitła mi mizernie dopiero jesienią :roll:
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Ja siałam chyba pod koniec stycznia, czy nawet w lutym i wszystko zakwitło jakoś w lipcu, więc byłam bardzo zdziwiona ;:108 starce też siałam późno, bo w marcu i wyrosły śliczne ;:108 Może na początku wyglądały mizernie w maju, ale jak ruszyły, to fiu fiu ;:224 Jakoś nie wciągnęłam starców na zimowanie, sama teraz nie wiem czemu ;:222 A co do sanwitalii, też słyszałam, że lubi słoneczne stanowiska..u mnie słońce miała do 12 ;:108
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

U mnie w tym roku to co się zawsze sprawdza,pelargonie,niecierpki,fuksje i datury oczywiście.Żadnych cudów.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ja w tym roku sieje same Lobelie, resztę dokupię :) Lobelia swietnie sie sprawdza, zwlaszcza w miejscach narażonych na mocniejsze porywy wiatru.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”