Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 maja 2012, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawka zwisająca - uprawa
Witam. Na moich truskawkach pojawiły się mszyce. Opryskać to czy zostawić? Prosze o poradę.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki "zwisające"
W zeszłm roku kupiłam na allegro i posadziłam na działce.Owoce były blisko krzaczka i na "wąsach" Trzy sadzonki przyniosłam na balkon, a trzy zostały posadzone w donicy na działce.To jak nazwać truskawkę, owocującą przy krzaczku i na "wąsach"majs pisze:krab_ik1
Jeśli to jest selva to na pewno będzie owocować w tym roku,krab_ik1 pisze:Ja mam selve - podobno:)
No jeśli to nie jest truskawka powtarzająca to chyba nici z w tym roku z własnych owoców. Powinnaś je zasilić dolistnie jak to powtarzające to nawet 3x w trakcie owocowania.
ewa2019To na pewno nie są pnące bo takowe nie istnieją.ewa2019 pisze:Mam truskawki pnące(chyba)
Pozdrawiam Ewa
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
ewa2019
Jeden gatunek truskawki ma owoce bliżej drugi dalej krzaczka, każdy z nich będzie owocował na pozostawionych wąsach.
Truskawka nie posiada zdolności pnących ani czepnych. Słowo pnąca, czy wisząca to kolejny chwyt handlowy, który jest daleki od prawdy.
Jeden gatunek truskawki ma owoce bliżej drugi dalej krzaczka, każdy z nich będzie owocował na pozostawionych wąsach.
Truskawka nie posiada zdolności pnących ani czepnych. Słowo pnąca, czy wisząca to kolejny chwyt handlowy, który jest daleki od prawdy.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Czy na białą plamistość liści truskawek pomoże oprysk z pokrzywy?
Czy to coś poważnego? W ogóle robić coś z tym?
Czy to coś poważnego? W ogóle robić coś z tym?
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
krab_ik1
Zarówno czerwona jak i biała plamistość liści osłabia roślinę, porażone grzybem mogą zostać również łodygi kwiatostanu i działki kielicha jak i same owoce.
Grzybki te mogą obniżyć plon nawet o 20%.
Osłabiona roślina jest bardziej podatna na inne choroby i może mieć problem z przetrwaniem zimy.
Może tu coś znajdziesz ciekawego.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
Pozdrawiam.
Zarówno czerwona jak i biała plamistość liści osłabia roślinę, porażone grzybem mogą zostać również łodygi kwiatostanu i działki kielicha jak i same owoce.
Grzybki te mogą obniżyć plon nawet o 20%.
Osłabiona roślina jest bardziej podatna na inne choroby i może mieć problem z przetrwaniem zimy.
Może tu coś znajdziesz ciekawego.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
majs!
dziękuję serdecznie
dziękuję serdecznie
Re: Truskawka łamiąca schematy
majs - takie pytanie mam.
Pojawiać zaczęły się wąsy, czy usuwać je, czy pozwolić by zwisały? Planuję zrobić rozsadę tych krzaczków, by przezimowały w foliaku i gdy nie uda mi się przezimować walców, to wykorzystam je jako rezerwę do przyszłorocznego nasadzenia. Ale to miałem zamiar robić na jesień, a nie teraz.
Zdjęć nie dodaję, bo zanim wezmę aparat do ręki, to córuś już czyści walce z truskawek i mało ich zostaje do uwiecznienia. Jak na razie jestem mocno zadowolony z ilości i jakości.
Inna sprawa, że nie spodziewałem się takiej ilości chwastów w rurach z truskawkami. Ale to wszystko przez to, że pomieszałem ziemię ze starych truskawników z ziemią kompostową. Muszę regularnie co 3-4 dni ręcznie plewić wszystkie rury. Do tego jeszcze biała agrowłóknina powoduje, że chwaściory elegancko włażą pod nią i się pną do góry na agrotkaninie, ale pod agrowłókniną i przez to ciężko je powyrywać. Troszkę się zakręciłem z opisem, ale da się chyba zrozumieć.
Pozdrawiam.

Pojawiać zaczęły się wąsy, czy usuwać je, czy pozwolić by zwisały? Planuję zrobić rozsadę tych krzaczków, by przezimowały w foliaku i gdy nie uda mi się przezimować walców, to wykorzystam je jako rezerwę do przyszłorocznego nasadzenia. Ale to miałem zamiar robić na jesień, a nie teraz.
Zdjęć nie dodaję, bo zanim wezmę aparat do ręki, to córuś już czyści walce z truskawek i mało ich zostaje do uwiecznienia. Jak na razie jestem mocno zadowolony z ilości i jakości.

Inna sprawa, że nie spodziewałem się takiej ilości chwastów w rurach z truskawkami. Ale to wszystko przez to, że pomieszałem ziemię ze starych truskawników z ziemią kompostową. Muszę regularnie co 3-4 dni ręcznie plewić wszystkie rury. Do tego jeszcze biała agrowłóknina powoduje, że chwaściory elegancko włażą pod nią i się pną do góry na agrotkaninie, ale pod agrowłókniną i przez to ciężko je powyrywać. Troszkę się zakręciłem z opisem, ale da się chyba zrozumieć.

Pozdrawiam.

- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie, jak nie utnę wąsa, to ten krzaczek co tam będzie, też będzie owocował? Tak fajnie na wisząco 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
mr25ur - No to wychodzi, że będziemy mieli truskawki zwisające.
Oj coś majs zapracowany musi być, bo jakoś zniknął z forum. Ale niech ma roboty jak najwięcej, bo to znaczyłoby, że i plony są superowo duże.
Pozdrawiam.

Oj coś majs zapracowany musi być, bo jakoś zniknął z forum. Ale niech ma roboty jak najwięcej, bo to znaczyłoby, że i plony są superowo duże.

Pozdrawiam.

- mr25ur
Albo zapracowany, albo nie eksperymentował jeszcze ze zwisającymi 

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
mr25ur - zrób fotki dojrzałym owocom Alfy, jeśli możesz (również przekrojonego owocu) - zastanawiam się, czy moja Alfa to faktycznie Alfa - gdzieś czytałam, że miąższ mają biały, a u mnie jest jasnoczerwony z wyraźnymi jaśniejszymi paskami. No i owocuje teraz, odrobinę później niż Elsanta sadzona z takich samych sadzonek na wiosnę. Owoce są spore i bardzo dobre w smaku.
- mr25ur
Przykładowa alfa, przekroju owocu nie robię, bo wszystko zielone, dopiero od kilku dni rosną owoce, czyli na pewno odmiana późna:

tu jeszcze jakaś przemysłowa truskawka z Niemiec, owoce, piękne do 6 cm, ale smak mdły,

i jakaś poziomka z bazaru...

tu jeszcze jakaś przemysłowa truskawka z Niemiec, owoce, piękne do 6 cm, ale smak mdły,

i jakaś poziomka z bazaru...