Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Post »

Elu,Piotrze - aż sama się dziwię, że Onychium rośnie jak burza. Chyba, między innymi dlatego, że kupiłam silną sadzonkę a nie mgiełkę. Rośnie w cieniu , w próchnicznej, wilgotnej glebie.

Krysiu - moje floksy są też niszczone przez deszcze ale do zdjęć wybieram śliczne świeżo rozwiniete wiechy ;:108 . Floksów jest u mnie takie zatrzęsienie, że różnią się nie tylko wysokością, barwą i kształtem kwiatostanów ale i porą kwitnienia. Dzięki temu cieszę się nimi przez długi okres.

Izo, Krysiu - ten języcznik jest jedną z moich najstarszych paproci - ma z 15 lat - ale jeszcze nigdy nie wykształcił takiej ilości i tak ogromnych liści. Roślina ma ponad 70 cm. średnicy.

Marpo - będziesz z pewnością zadowolona ze swego języcznika. Ja też uwielbiam paprocie ale w tym roku tropikalne upały trochę przypiekły im liście.

Jolu - może miał zbyt mokro? Mój rośnie pod śliwką i ma tam bardzo sucho. Języczniki raczej nie lubią zbyt mokrego podłoża.

Basiu - szkoda tych fuksji :( . Mam nadzieję, że w końcu się dowiem, co im jest.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie późne lato.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dzielżany, dzielżany....

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Och Aniu, jak ja ci zazdroszczę tego cienia dla paproci. Ale może za parę latek takowy u mnie też się pojawi...
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia43 pisze:Witaj Aniu :wit U ciebie kwiaty ja zwykle wszystkie cudne. Moje w tym roku jakieś takie marne, wątłe. Fuksje masz piękne, ja w tym roku też kupiłam sporo nowych, ale z większością się dzieje tak jak z twoimi niektórymi, szkodników nie widać a listki poskręcane, pączki opodają zanim zdążą zakwitnąć, pewnie to jakieś choróbsko ale też nie wiem co :evil:
Pozdrawiam
Basiu - obawiam się, że to to : http://www.fuksje.glebowski.eu/SZKODNIKI/roztocze.htm
Moje fuksje pochodzą od fuksjany.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu znowu zachwyciłaś mnie swoimi kwiatami. Zaintrygowała mnie szczególnie deinanthe caerulea, pewnie to jakiś rarytasik, bo nie spotkałam do tej pory tej rośliny. Domyślam się, że to bylina...czy zimuje u nas bez problemu :?: interesuje mnie również hibiskus, czy hodujesz go w gruncie, czy też jest rośliną doniczkową. W miniony piątek miałam okazje nabyć takiego hibiskusa i choć sprzedawca zapewniał mnie, że jest rośliną ogrodową, nie za bardzo mu wierzyłam...bardzo mi się podoba, ale nie chce już kolejnej rośliny, którą muszę taszczyć do domu na zimę :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwono - tak, Deinanthe bifida jest rzadko spotykaną rośliną -przy okazji zobaczyłam, że źle podpisałam zdjęcie( muszę skorygować) ;:151 Do rzadkości należy też niebieska Deinanthe caerulea. Białą mam od tej wiosny ale niebieska rośnie mi już drugi rok i ma się dobrze. Hibiskus bagienny jest zimotrwały. Ja przykrywam jego bryłę korzeniową torfem lub korą ( taki mały kopczyk) . Pamiętaj, że wiosną pędy tego hibiskusa wyrastają bardzo późno i nie należy się martwić, że przemarzł.
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Pięknie zakwitł Ci Hibiscus moschutos.U mnie dopiero w pączkach i nie wiem , czy znowu zdąży zakwitnąć.

Twój śliczny. Masz inne kolory też?
Pozdrawiam , Elżbieta
Basia43
200p
200p
Od: 4 lut 2010, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu. :wit Masz rację chyba to te roztocza zaatakowały nasze fuksje :cry: objawy są identyczne jak tam piszą :evil:
Moje fuksje również pochodzą od fuksjany.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania moje Deinanthe bifida nie zakwitnie a tak na nie czekalam :roll:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

ANIU
Lato późne, ale w Twoim ogrodzie piękne.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elba pisze:Pięknie zakwitł Ci Hibiscus moschutos.U mnie dopiero w pączkach i nie wiem , czy znowu zdąży zakwitnąć.

Twój śliczny. Masz inne kolory też?
Elu - kupiłam w ubiegłym roku dwie nowe odmiany ale zamiast zasadzić je w gruncie to ja zadołowałam je na zimę w szklarence i niestety straciłam. Natomiast mam dwie siewki - różową i białą z okiem; kwiaty mniejsze i rośliny wyższe.
Z tymi miałam zawsze kłopot bo nie zdążały mi wykwitnąć. Wesoly poradził mi, żebym je dobrze nawoziła i rzeczywiście, poskutkowało - kwitną bardzo ładnie.

Basiu - boję się, że moje zdrowe mogły się zarazić ;:110

Izo - w przyszłym roku zakwitnie ;:31

Krysiu - teraz, po deszczach, znowu jest zielono i jesienne roślinki kwitną :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na skalniaku ponownie kwitną niektóre byliny. Niestety, w czasie ostatnich ulew zamarło mi kilka gatunków, które doskonale przetrwały majowe, kilkutygodniowe deszcze. Na pocieszenie okazało się, że wśród kamieni zamieszkała rodzina jaszczurek żyworódek. Jeszcze się nie oswoiły i uciekają.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na wysokich rabatach zakwitają kolejne rośliny późnego lata.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

andowan pisze:
Elba pisze:

T?
Elu - kupiłam w ubiegłym roku dwie nowe odmiany ale zamiast zasadzić je w gruncie to ja zadołowałam je na zimę w szklarence i niestety straciłam. Natomiast mam dwie siewki - różową i białą z okiem; kwiaty mniejsze i rośliny wyższe.
Z tymi miałam zawsze kłopot bo nie zdążały mi wykwitnąć. Wesoly poradził mi, żebym je dobrze nawoziła i rzeczywiście, poskutkowało - kwitną bardzo ładnie.

:D
Aniu, dziękuję . Trzeba tak będzie zrobić ale już chyba na wiosnę.
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
Rybkaa
200p
200p
Od: 15 lip 2010, o 15:05

Post »

hej-oj powzdychałam sobie oglądajac piękne roślinki u ciebie :D ,widać wielkie zamiłowanie i dobra rękę oraz serducho do pielegnowania ogrodu-ja swojego nigdy nie zrobię chyba i powtarzam mojemu m ze cały urok jest w tych mniejszych ogrodach gdzie wzrokiem ogarniasz wiekszośc roslinek i napawasz sie ich pieknem-pozdrowionka :D
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

ANIU!
Cudownie kwitną u Ciebie rośliny. Bardzo ładna jest ta goryczka - nie wiem jak moja czy jeszcze jest.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”