Powolna metamorfoza

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Powolna metamorfoza

Post »

Krzysiu - to ja chyba namówię MagdęMisię żeby wysiała :D
Ona to lubi i na dodatek jej wszystko pod palcami rośnie.
U mnie pada.
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

bishop pisze:Spytaj mnie jeszcze raz za 10 lat :wink:
Na razie nie potrafię Ci odpowiedzieć :oops:
:;230 :;230 :;230 jak nie zapomne to zapytam :wink:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bishopciu, po tych forumkowych reorganizacjach uciekło mi sporo wątków, a tu TAKI temat.
Kiedyś ogladałam w TV reportaż z Japonii i pokazywali Ogród Mchów. Żaden inny ogród nie zrobił już nigdy na mnie takiego wrażenia jak tamten. Mroczny pagórkowaty krajobraz, poprzecinany nitkami strumieni i mini wdospadów, starodrzew, głazy, konary i wszędobylskie mchy :!: Piękno, magia i tajemniczość :!:
Też jestem ogromną fanką mchów i z utęsknieniem czekam aż wyprą trawę :lol: Niestety, najpierw muszę naprodukować, lub jak mówi Pola, nasadzić cień w większych ilościach :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Mchy uwielbiam, jako spatynowanie architektury ogrodowej. Wara im jednak od schodów, ścieżek, trawnika.
Ja mam ogród pod lasem i nie raz zdrowo zaliczyłam glebę,czterema literami, przez ten uroczy porost. :;230 . Po deszczu jeżdzi się na nich jak na łyżwach, tylko z mniejszą gracją :;230
Kaśka
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Kasinko, mokra trawa też jest śliska, a o ile mech ładniejszy od niej :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Tak....my się baaaardzo chętnie dzielimy roślinkami....
a najlepsze jest zawsze na końcu.....
Otwarcie.......jakiegoś autka......i te wszędobylskie ludziska-sępy..... :;230
Ale to jest piękne...ta radość ludzi...z kilku łysych korzonków.....
Niektórzy to nawet skaczą z radości.....Comcia-Mariolka :;230
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Witajcie, witajcie !

Ostatnio nabyłem m.in. bardzo oryginalną xiążkę. Oryginalną, bo mam wobec niej mieszane uczucia, co nieczęsto mi się zdarza. Tytuł to 'Ogrody XXI wieku".

Xiążka jest ewenementem. Ma rewelacyjne zdjęcia. Dla tych, co do szukania inspiracji muszą mieć papier w ręku pozycja jak najbardziej polecana. Ale... oprócz zdjęć jest w niej też text :;230

Xiążka była tłumaczona, i to w taki sposób, ze sprawia wrażenie, że posłużono się w tym celu elektronicznym translatorem. Błędy stylistyczne, niewłaściwe użycie słów tworzą strasznie dziwne wrażenie. Jeśli do tego dodać błędnie podpisane zdjęcia, albo spolszczenia typu "rabata z kampanuli"... Trafiają sie też porady typu: po co kupować rośliny, jak można się przejść do lasu czy na łąkę :roll: A jestem dopiero przy 50 stronie...

Musiałem się podzielić wrażeniami, bo dysonans pomiędzy obrazami a textem nie daje mi przestać o niej myśleć :oops: O ile większość z moich xiążek mogę polecić lub odradzić, tak tutaj nie potrafię :oops:

Czy ktoś z moich Gości ma ją i odniósł podobne wrażenie?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Krzysiu, ciekawe spostrzeżenia. Pewnie zdecydowanie słuszne. Teraz przecież - wydać książkę - to nic niemal już nie znaczy. Dobry redaktor na wagę złota. Może napisz do wydawnictwa? Niestety nie znam tej, o której piszesz, ale mam inną na pocieszenie- "Przestrzeń ogrodu. Przestrzeń kultury" -polecam, ciekawa, chodź naukowa- a przez to może się nie podobać, bo dużo w niej słów.

Chciałam Ci powiedzieć, że Twoje mchy bardzo mnie zainspirowały i postanowiłam poupychać (docelowo) mchy między krążki w moim "tarasie". Mam nadzieję, że będzie tak ładnie jak u Ciebie, i równie tajemniczo.
I polałam beton mieszanką wody z kefirem- zobaczymy czy mchy i porosty ucieszą się z jedzonka... :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysku- nie czytaj, patrz na obrazki ;-) Moje dzieci dostały od kogoś spolszczoną wersję "Wilka i Zająca" - najpierw ja, potem mąż odmówiliśmy jednogłośnie czytania im tej książki, bo sprawiało nam to fizyczny ból. Rymy w stylu: czekaj zającu, już ja sięz tobą policzę / z twoich grzechów cię rozliczę :shock: masakra.

Rabatka z kampanuli pokazuje jednoznacznie, że tłumaczyła osoba nieznająca się zupełnie na ogrodnictwie...

A rada, żeby coś wykopać z lasu jest godna, żeby jej autora...wysłać do lasu :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie uwierzycie, ale ta xiążka nie ma autora :shock:

Parę perełek:
s.216 pisze:Także zabawny strumyk długi na dwa metry dla małego ogródka to urządzenie wodne
s.189 pisze:Fantastyczne gatunki sztuki już dawno dały dowód na to, że zbyteczne przedmioty mogą wezwać do odpowiedzi na pytanie o poprzedzającą je cywilizację
s. 178 pisze:Jasne kwiaty wytwarzają substancje emocjonalnie pozytywne dla dzieci
s.149 pisze:Hosta to jedna z roślin pozwalających niezwykły efekt dekoracyjny. Niebieskawe liście dodają jej niezwykłej urody. Kompozycje z innymi gatunkami pozwalają na stworzenie niezwykłych aranżacji z samych tylko host.

:roll: :shock:

Tuberozy wschodzą :roll: Róża przeniesiona do piwnicy poczuła wiosnę, piwniczna szkółka też nie zamierza spać... Nawet motyl, który do warsztatu wleciał na sen zimowy nie może zasnąć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wsadzona gdzieś tam zbędna sadzonka laku czy lewkonii wytrwale kwitnie:

Obrazek

Za namową żony postanowiłem odrobinę przedłużyć ścieżkę, która się tak głupio kończyła. I efekt zaskoczył mnie samego - wycięta w żywotnikach furtka nagle nadała fragmentowi ogródka głębię:

Obrazek

I przyczynek do wątku Marioli o stroju ogródkowym - wersja bez nakolanników, co widać po siwych plamach :wink:

Obrazek

I mój dzisiejszy nabytek. Prawda, że obiecująco się prezentują? :wink:

Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

U siebie na działce "robię" w cegłach, więc krótko... piękne cegły :wink:
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

bishop pisze:
s.189 pisze:Fantastyczne gatunki sztuki już dawno dały dowód na to, że zbyteczne przedmioty mogą wezwać do odpowiedzi na pytanie o poprzedzającą je cywilizację

Usiłuję to zrozumieć ale chyba głupsza jestem od autora bo nie wiem o co chodzi :roll:
Krzysiu - absolutnie tego nie czytaj bo ci sie mózg zagotuje !!!

Przedłużenie ścieżki wyszło naprawdę ciekawie. Właśnie takie elementy w ogrodzie dodają mu patyny i sprawiają ze staje się tajemniczy..
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Kompozycje z innymi gatunkami pozwalają na stworzenie niezwykłych aranżacji z samych tylko host.
Sentencja roku :;230 Wiesz co, mało sie nie udławiłam. Ta książka to dzieło sztuki. :heja

Pozwolę sobie ścieżkę między żywotnikami skomentować następująco: Ta wiele niespodzianek obiecująca przecinka powoduje wesołą perspektywę zaczynających się w głębi kamieni.

No nie, chyba oryginałowi nie dorównam, w każdym razie mieliście świetny pomysł. :-)

I kurcze, rzeczywiscie musimy założyć wątek mody ogrodowej :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko, od Ciebie musiałbym się nauczyć równego ich układania :wink:

Mariolu, jak przeczytałem Juniorowi, to powiedział, ze zrozumiał. Ale za chwilę przyznał, że jednak nie ma pojęcia, o co chodzi :;230

Agnieszko, właśnie dziś coma95 taki wątek założyła. Na razie bez zdjęć, ale rośnie w oczach :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Krzysiu... jak czytałam u Comci o tych narciarskich legginsach, to sobie nie mogłam wyobrazić :wink:
Ty to tam wklej... jako egzemplifikację :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”