Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Jutro jadę do Widawy na targ, może będą morele innych odmian to kupie jedną i będą zrazy. :D
Oby nie było znowu tak jak z jabłonką co chce to mają. haha
Pozdrawiam
and777
mlody
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich
Trochę późno ale może ma ktoś jeszcze zachomikowane zrazy gruszy do szczepienia.
Wyszczepiłem już wszystkie jakie miałem przygotowane na ten rok a przez przypadek znalazłem jeszcze kilka siewek dzikich grusz w okolicy rosnących w zacienionych miejscach i chciałbym ja jeszcze w tym roku zaszczepić jeśli ktoś ma nadwyżki patyczków to proszę o pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

jutro idę po nożyk do kartonu i zrobie 20 starkingów na p60 , może się uda , a może nie. pąki kwiatowe już dawno spękały , zaraz liściowe ruszą.... późno. Na ile znawcy tematu oceniają ryzyko powodzenia??? ;:209
kolekcjoner smaków
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Na częściowe :wink: Na razie zapowiadają chłody i deszcze to i rozwój pąków nie powinien być nazbyt szybki, ani też schnąć nie mają powodu, powinno się udać.
Kiedyś szczepiłem takie zrazy że już liście rozwijały - za późno pojechałem po nie, a wiosna wybuchła nagle... Przyjęły się dwa na jakieś 6-8 (nie żebym pamiętał dokładnie), uschły najzwyczajniej, upały były. Może gdyby osłonić torebkami foliowymi uchroniłoby się przed wysychaniem. To było na przeszczepienie jednego drzewka, założyłem więcej na wszelki wypadek - i sukces jest :D
:wit
mlody
50p
50p

Post »

Witam wszystkich
Jak tam wasze drzewka ? szczepy się przyjmują?
Ja w tym roku szczepiłem sporo śliw i nie jestem niestety zadowolony z efektów bardzo mało się przyjmuje szczepów. Na szczęście szczepiłem ze sporym zapasem i śliwki na których najbardziej mi zależało jakoś się poprzyjmowały. Podejrzewam że przyczyną mogły być wymarznięte oczka lub zbyt cienkie szczepy, niestety sad z którego pobierane były zrazy dość intensywnie oberwał mrozem co okazało się dopiero po szczepieniu.
Szkoda mi trochę roku więc myślałem o okulizacji i tu pytanie jak to zrobić na zdjęciach widziałem że można wyciąć oczko i założyć ja na podkładkę tylko czy da się to zrobić przy różnych grubościach zraza i podkładki?
Może lepiej robić to za korę? znika nam problem różnej grubości ale nasuwa mi się pytanie czy zakładać wtedy oczka z drzewem czy samą korę z oczkiem?
Wiem że jeszcze nie czas na takie zabawy ale chciałem się przygotować poszukać dobrej jakości zrazów potrenować na sucho i w ogóle znaleźć trochę informacji
Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p

Post »

W tamtym roku szczepiłem i oczkowałem.Najlepszy % przyjęć oczek miałem przy metodzie na łatkę bez zdejmowania drewna/90%, trochę gorzej mi wyszły ze zdjętym drewnem/70%, a fatalnie było za korę nacięciem T /30%... Mowa tylko o jabłonkach.
Szczepienie w ręku -około 99% przyjęć.
W szkółkarza bawiłem się pierwszy raz i nie ostatni 8-)
kolekcjoner smaków
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Ja tak czytam, czytam i może sama się odważę? ;:oj
mlody
50p
50p

Post »

faniczekolady
szczepienie z ręki czyli szczepiłeś podkładki wykopane?
Jeśli chodzi o zakładanie oczek na łatkę to jak dobierałeś podkładkę (jej grubość) bo kilka razy próbowałem wybrać oczko ze zraza ale nie udawało mi się na grubszej podkładce dociąć podobnego miejsca szczepienia.
Jeśli masz jakiś filmik instruktażowy to podaj mi linka jeśli możesz
Pozdrawiam
Rafał
Ps. ja szczepiłem już kilka razy w życiu z pozytywnymi efektami, jednak ten rok jest fatalny najlepiej gruszki w tym roku mi się przyjmują
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Mlody, tu jest trochę linków:

Szczepienie roślin - z zasobów youtube...
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p

Post »

Grubość podkładki / zraza a którego zdejmowałem oczka +- takie same - grubość w miejcu złączenia - papieros standardowy albo ciut cieńsze- jak ktoś widział jak wyglądają ,,20" to wie ;:209 , ścinałem tak że drewienka na oczu zostawało mi około 1 mm , może 0,7 mm tak na oko. Cała trudność to ściąć gładko ,prosto i uzyskać jednakową powierzchnię na podkładce i oczku/zrazie, używałem nożyków do cięcia kartonów/taśm z kartonów , takich po 70gr- 3zł. Pierwsze 20 prób - do wyrzucenia XD, kolejne 20 zaczynam łapać o co chodzi, kolejne 20 już można zacząć sobie robić nadzieje :uszy .
Zachęcam każdego do szczepienia , bo jak zobaczyłem ze mi się przyjęło to duma mnie rozpiera do dziś ;:215

Szczepiłem posiłkując się książką Miki , taką cieniutką za 8zł o szczepieniu i YT -hasło ,,grafting''

Sczepienie w ręku - w zimę ( styczeń- luty ) podładka i zrazy na stole.Po szczepieniu zakopać.
kolekcjoner smaków
mlody
50p
50p

Post »

faniczekolady
Właśnie w grubości widzę największy problem, o ile nie było by problemu z doborem tej grubości podkładki (choć to są bardzo cienkie siewki) to ze zrazami mam już problem w mojej okolicy nie rosną sady towarowe i nie ma na śliwach grubych przyrostów jednorocznych dlatego jeszcze nie próbowałem oczkowania. Jeśli już rosną śliwy to są to drzewa rozłożyste i dużych rozmiarów, najczęstszej nigdy nie cięte więc nie rosną zbyt bujnie, no może poza langrodami te rosną jak opętane.
Do lipca jeszcze trochę czasu może uda mi się znaleźć zrazy na ogródkach działkowych albo u znajomych chociaż tych już odwiedziłem i zrazy po szczepiłem najczęściej ich nazwa była "że smaczne" więc nawet nie wiem co mam
Pozdrawiam
Rafał
Ps.
BozenkaA dzięki za linka oglądałem go wcześniej ale było miło znowu popatrzeć i trochę przypomnieć sobie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Moze się przydać, dość ciekawe:
http://e.sggw.waw.pl/file.php/507/wykla ... arstwa.pdf

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Witam i o poradę pytam :)
Czy podkładki można okulizować na wiosnę? Czytałem gdzieś, ze można tak robić ale zastanawia mnie dlaczego tego się nie wykonuje w szkółkach? Podejrzewam, ze w grę wchodzi tylko chip budding, nie wiem jak to się nazywa po polsku :(

Dziękuję za poradę i pozdrawiam serdecznie
Rossynant

Post »

Wracasz do tematu, str. 25 czy coś? :wink:
Też czytałem że fizycznie jest możliwie, ale poza tym nie wiem bom nie próbował.
Chip budding (dosłownie "okulizacja wiórkiem") nazywa się u nas okulizacją na przystawkę; Shield budding lub T-budding to okulizacja w T lub 'za korę'.

Wiosną można szczepić zrazem, a to lepsza metoda.
Jeśli chodzi o okulizację wiosną wyobrażam sobie gdzie może być problem: takie małe oczko musi szybko przyrosnąć, inaczej uschnie - mały kawałek to długo nie wytrzyma bez 'zasilania z podkładki'. A mówimy o oczkach które czekały od jesieni... Do sprawnego zrostu podkładka musi już rosnąć i musi być ciepło (a z tym może być różnie...) tymczasem jak bedzie ciepło to również naszczepione oczko ruszy i może uschnąć zanim przyrośnie. Druga kwestia - okulizacja wymaga by podkładka dobrze rosła i nie miała problemu z dostarczeniem wody, a w szkółce podkładki wiosną są świeżo posadzone...
Latem oczko 'śpiące' jest świeżutkie i żywotne a po założeniu nie rusza, zaś podkładki już ukorzenione - zatem nie ma problemu.
Oczywiście można okulizować w kontrolowanych warunkach "w ręku" zimą, wtedy można mieć temperaturę stałą (koło 10'C) i zrost wówczas powstaje a oczko nie rusza.

Tak czy owak trzeba zaczekać aż podkładka ruszy a zrazy mieć uśpione, w chłodzie przetrzymane. Spróbować można. Różne krzewy, winorośl itp tak się szczepi, na zachodzie jabłonie też tak robią - a czy w nasze wiosenne klimaty się uda to zobaczymy :lol:
http://forums2.gardenweb.com/forums/loa ... 66364.html

Przy okazji: istnieje inna metoda wiosennego szczepienia "oczkiem", jakkolwiek to się nazywa (coś jak za korę), która omija problem, bowiem wszczepia się kawałek zraza z jednym oczkiem za korę, 'obustronnie' by tak rzec.
Robi się tak: bierze odcinek zraza z oczkiem, takie chociaż 5 cm, lepiej więcej; zacina skośnie obie strony - skosy biegną od strony z oczkiem do 'tylnej' - a z tyłu ścina paseczek kory przez całą długość. Na podkładce nacina się pasek kory na szerokość tego zraza, przecina go środkiem i odchyla z obu stron by włożyć obustronnie te nacięte skosy zraza pod płatki kory, które przykryją cięcia. Środkową część kory, nadmiarową, usuwa się. To należy owinąć tak jak zawsze folią, samo oczko odsłonięte. Szczepi się tak wiosną trudne do naszczepienia drzewa, typu orzechów. Podkładka powinna być grubsza niż 'zraz'. W porównaniu do normalnego szczepienia zrazem ta sama zaleta co okulizacja - nie niszczy się podkładki bezpowrotnie.
Naturalnie można też szczepić zrazem 'za korę' jednostronnie a bez ścinania podkładki, ale to na grubszych drzewkach stosowane.
Rossynant

Post »

P.S.
Tu o metodzie z wszczepieniem całego kawałka zrazu - wyżej wspomniałem - i podobnież można w trakcie wegetacji, żywym zrazem :D
http://aggie-horticulture.tamu.edu/eart ... -grafting/
Obrazek

ładnie narysowane warianty okulizacji http://web.aces.uiuc.edu/vista/pdf_pubs/BUDDING.PDF
i jeszcze jedno z obrazkami http://cru.cahe.wsu.edu/CEPublications/ ... PNW496.pdf
i szczepienie winorośli http://cru.cahe.wsu.edu/CEPublications/ ... eb2023.pdf
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”