Masz może jeszcze zdjęcie pokazujące lewo i prawo skrętną glicynię? Niestety ja nie widzę różnicy między nimi
Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
- krzysiek1240
- 200p

- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja
lesioc bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź 
Masz może jeszcze zdjęcie pokazujące lewo i prawo skrętną glicynię? Niestety ja nie widzę różnicy między nimi
Pozdrawiam Krzysiek
Najkrócej mówiąc pędy chińskiej skręcą się zgodnie ze wskazówkami zegara, a japońskiej/kwiecistej odwrotnie

-
fifiogrodniczek
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 30 mar 2016, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wisteria - wszystkie odmiany
Witam. Mam zamiar kupić sobie parę odmian tego pięknego pnącza.
Mam na piwnicy zespawaną ramę na której miał być winogron ale słabo rośnie i zdecydowałem się właśnie na tą wisterię,
tylko ta rama jest na murze piwnicy.
Przy murze mam znowu warzywniak i nie wiem czy na piwnicy będzie to dobrze rosło jak bym musiał glebę zaprawić i w ogóle.
Przy warzywniaku też nie bardzo bo zajmuje miejsce potem liście itd.
Za mokro też nie może mieć.
Co byście radzili?? Wstawię fotki żeby lepiej było to widać.

Mam na piwnicy zespawaną ramę na której miał być winogron ale słabo rośnie i zdecydowałem się właśnie na tą wisterię,
tylko ta rama jest na murze piwnicy.
Przy murze mam znowu warzywniak i nie wiem czy na piwnicy będzie to dobrze rosło jak bym musiał glebę zaprawić i w ogóle.
Przy warzywniaku też nie bardzo bo zajmuje miejsce potem liście itd.
Za mokro też nie może mieć.
Co byście radzili?? Wstawię fotki żeby lepiej było to widać.

- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: WISTURIA - wszystkie odmiany
fifiogrodniczek witaj na forum .
Musisz popracować nieco nad swoją pisownią.
Nie wiadomo o co chodzi... nie używasz wszystkich polskich liter ani interpunkcji.
Tasiemiec nie zdanie powoduje,że trudno się to czyta.
Poprawię Twój post ale następne - w takim stylu tu umieszczane będę niestety usuwać...
Zanim założysz nowy temat musisz korzystać z naszej wyszukiwarki http://forumogrodnicze.info/search.php
i umieszczać swój post w wątku odpowiednim, już istniejącym
Wisturia - to niewłasciwa nazwa ponącza.
Znamy wisteria,inaczej glicynia,słodlin
a tu są tematy z jej uprawą uprawą kliknij i czytaj.
Pozdrawiam
Nie wiadomo o co chodzi... nie używasz wszystkich polskich liter ani interpunkcji.
Tasiemiec nie zdanie powoduje,że trudno się to czyta.
Poprawię Twój post ale następne - w takim stylu tu umieszczane będę niestety usuwać...
Zanim założysz nowy temat musisz korzystać z naszej wyszukiwarki http://forumogrodnicze.info/search.php
i umieszczać swój post w wątku odpowiednim, już istniejącym
Wisturia - to niewłasciwa nazwa ponącza.
Znamy wisteria,inaczej glicynia,słodlin
a tu są tematy z jej uprawą uprawą kliknij i czytaj.
Pozdrawiam
- norbi007
- 200p

- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Re: Glicynia(Wisteria)
fifiogrodniczek
Wisteria nie należy do bardzo wymagających i wybrednych roślin - jak już się zadomowi i mróz jej nie przeszkodzi - to i murkowi da radę
Fakt, znaki interpunkcyjne pomogły by w zrozumieniu opisu, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - ta metalowa konstrukcja jest usytuowana na ścianie piwnicy? hmmm.... ja na dachu bym nie sadził. Posadził bym niżej w warzywniaku, liście jak i cała roślina i tak będą na rusztowaniu - wiec nie rozumiem problemu z listowiem na jesieni....nie ma znaczenia gdzie będzie posadzona - główne pędy czy tak, czy tak będą w tym samym miejscu, czyli na metalowej konstrukcji.
Glicynia jest silną i ekspansywna rośliną, więc kilka odmian na małym rusztowaniu - to o kilka będzie za dużo.
Posadź najpierw maksymalnie dwie sztuki i osadzisz po dwóch latach, czy dosadzać.
Poczytaj jeszcze wcześniejsze posty, jak i jakie rośliny kupić - żebyś nie musiał czekać 10 lat na kwiaty.
Wisteria nie należy do bardzo wymagających i wybrednych roślin - jak już się zadomowi i mróz jej nie przeszkodzi - to i murkowi da radę
Fakt, znaki interpunkcyjne pomogły by w zrozumieniu opisu, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - ta metalowa konstrukcja jest usytuowana na ścianie piwnicy? hmmm.... ja na dachu bym nie sadził. Posadził bym niżej w warzywniaku, liście jak i cała roślina i tak będą na rusztowaniu - wiec nie rozumiem problemu z listowiem na jesieni....nie ma znaczenia gdzie będzie posadzona - główne pędy czy tak, czy tak będą w tym samym miejscu, czyli na metalowej konstrukcji.
Glicynia jest silną i ekspansywna rośliną, więc kilka odmian na małym rusztowaniu - to o kilka będzie za dużo.
Posadź najpierw maksymalnie dwie sztuki i osadzisz po dwóch latach, czy dosadzać.
Poczytaj jeszcze wcześniejsze posty, jak i jakie rośliny kupić - żebyś nie musiał czekać 10 lat na kwiaty.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
Nie wykonałam cięcia letniego na mojej glicynii, teraz mam bezkształtną kopę długaśnych pędów. Czy przyciąć teraz, czy poczekać i zrobić to po kwitnieniu.
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Alicja, poczekaj aż zakwitnie i po kwitnieniu zrobisz cięcie.
Dzięki za podpowiedź, bo już dzisiaj złapałam za sekator, obcięłam kilka patyków ale na szczęście powstrzymałam się.
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zdecydowanie glicynie tniemy pierwszy raz po kwitnieniu, gdyż pączki kwiatowe zostały zawiązane na jesieni - zwykle najwięcej przy końcach pędów, więc intensywne cięcie teraz spowoduje drastyczną redukcję liczby kwiatów.
Możemy wykonać cięcie teraz, tylko jezeli zależy nam na jakości (dużych, długich kwiatostanach - dobre np. dla odmiany "multijuga") a nie na ilości kwiatostanów, ale popropnuję to zrobić jak pąki kwiatowe będą już wyraźnie rozróżnialne, wtedy zmniejszami liczbę liczbę pąków o 1/3 lub 1/2
Możemy wykonać cięcie teraz, tylko jezeli zależy nam na jakości (dużych, długich kwiatostanach - dobre np. dla odmiany "multijuga") a nie na ilości kwiatostanów, ale popropnuję to zrobić jak pąki kwiatowe będą już wyraźnie rozróżnialne, wtedy zmniejszami liczbę liczbę pąków o 1/3 lub 1/2
- norbi007
- 200p

- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Witajcie
Dzisiaj zrobione zdjęcia - z jednej strony cieszą bo już coś zaczyna się dziać a z drugiej strony martwię się przymrozkami majowymi
A jak tam wsze ...?

Dzisiaj zrobione zdjęcia - z jednej strony cieszą bo już coś zaczyna się dziać a z drugiej strony martwię się przymrozkami majowymi
A jak tam wsze ...?

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
Norbercie, moja obsypana mocno napęczniałymi pąkami, już widać kolor. Mam nadzieję, że do majowych ogrodników to ona już będzie przekwitać.
Pozdrawiam, Feliksa
-
Emilia

- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Zastanawiam się, kiedy spadną z glicynii strąki . Pączki nowe już są, małe, a te strąki wiszą 
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Norbi moja taka

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Strąki zaczną pękać z głośnym trzaskiem gdy zrobi się ciepło i sucho, płaskie, okrągłe nasiona są wystrzeliwane na sporą odległość.Emilia pisze:Zastanawiam się, kiedy spadną z glicynii strąki . Pączki nowe już są, małe, a te strąki wiszą
Pozdrawiam, Feliksa