Słodkie ziemniaki bataty
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słodkie ziemniaki bataty
To był bardzo dobry sezon. Jeszcze nigdy nie miałem tak dużych bulw. Nie wiedziałem że mogą być tak duże, ta ze zdjęcia zajmuje prawie całą szerokość skrzynki.
-
- 200p
Moje to odmiana koreańska, w środku jasnożółte. Smakują inaczej niż sklepowe.
-
- 200p
Wszystkie są wielkości mniej więcej jak tu:

A nawet większe, takich cienkich jest mało.

A nawet większe, takich cienkich jest mało.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobra odmiana .
Obawiam się , że u mnie nie będzie czym się chwalić .

-
- 200p

Dziś wykopki zakończone, no i znów zabrakło skrzynek ech
-
- 200p
Pewnie że może się udać. Ten sezon był zresztą bardzo dobry, jak nigdy. Nie mogło się nie udać w tym roku.
Kupiłam w markecie wielkiego batata z kiełkującymi pędami i wiosną zrobię z niego sadzonki na przyszły sezon 

-
- 100p
- Od: 15 sty 2018, o 14:24
Gdzie kupujecie bataty ?
Tzn w jakich marketach ?
Robicie jakieś czary z nimi przed sadzenieniem do wody/ziemi?
Tzn w jakich marketach ?
Robicie jakieś czary z nimi przed sadzenieniem do wody/ziemi?
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Tak, robimy czary
Swoje bataty kupiłem w dwóch miejscach: w Auch*** oraz w osiedlowym sklepie - raczej to nie ma znaczenia. Znaczenie ma odmiana - są odmiany, które lepiej się nadają do uprawy w naszych warunkach - są wcześniejsze. Uprawa batatów nie wszędzie się udaje. Generalnie urosną wszędzie, ale w jednym miejscu będą małe (jak świńskie ogonki) a w drugim miejscu takie jak trzeba. Moim zdaniem to zależy od rodzaju gleby oraz od długości okresu "ciepłej" wegetacji. Np. W Gdańsku mamy dosyć długi (teoretyczny) okres wegetacji, ale krótki okres z wysokimi temperaturami. Bataty (podobnie jak arbuzy) lubią wysokie temperatury.
W tym wątku są wszystkie informacje. W skrócie: wsadzam batata do podłużnej doniczki, tak żeby był zagłębiony do 1/2 - 2/3 w ziemi. Trzymam w cieple, z dostępem światła. Z batata wyrastają (z oczek) zielone pędy, które po podrośnięciu do ok. 10-15 cm. wyłamuję i umieszczam w szklance z niewielką ilością wody. Pędy te wypuszczają w wodzie korzonki. Po podrośnięciu korzonków wsadzam te pędy do doniczek z ziemią i trzymam na parapecie do wysadzenia w grunt po zimnych ogrodnikach.
Z tego co czytałem, to technika produkcji rozsady różni się u różnych osób na forum. Czyli to nie jest jedyny sposób, można kombinować.
Czarowanie rozpoczynamy najwcześniej w na przełomie stycznia/lutego. Niektórzy rozpoczynali w marcu/kwietniu i też było dobrze.

Swoje bataty kupiłem w dwóch miejscach: w Auch*** oraz w osiedlowym sklepie - raczej to nie ma znaczenia. Znaczenie ma odmiana - są odmiany, które lepiej się nadają do uprawy w naszych warunkach - są wcześniejsze. Uprawa batatów nie wszędzie się udaje. Generalnie urosną wszędzie, ale w jednym miejscu będą małe (jak świńskie ogonki) a w drugim miejscu takie jak trzeba. Moim zdaniem to zależy od rodzaju gleby oraz od długości okresu "ciepłej" wegetacji. Np. W Gdańsku mamy dosyć długi (teoretyczny) okres wegetacji, ale krótki okres z wysokimi temperaturami. Bataty (podobnie jak arbuzy) lubią wysokie temperatury.
W tym wątku są wszystkie informacje. W skrócie: wsadzam batata do podłużnej doniczki, tak żeby był zagłębiony do 1/2 - 2/3 w ziemi. Trzymam w cieple, z dostępem światła. Z batata wyrastają (z oczek) zielone pędy, które po podrośnięciu do ok. 10-15 cm. wyłamuję i umieszczam w szklance z niewielką ilością wody. Pędy te wypuszczają w wodzie korzonki. Po podrośnięciu korzonków wsadzam te pędy do doniczek z ziemią i trzymam na parapecie do wysadzenia w grunt po zimnych ogrodnikach.
Z tego co czytałem, to technika produkcji rozsady różni się u różnych osób na forum. Czyli to nie jest jedyny sposób, można kombinować.
Czarowanie rozpoczynamy najwcześniej w na przełomie stycznia/lutego. Niektórzy rozpoczynali w marcu/kwietniu i też było dobrze.
Pozdrawiam Irek
-
- 100p
- Od: 15 sty 2018, o 14:24
Dzięki Irku za odpowiedź.
No właśnie, forum czytałem, "czarów" jest kilka - szorowanie, moczenie itd,
Trochę dopytuje właśnie ponieważ z batatami, dokładnie pozyskiwanie pędów, w tym jak i w poprzednim roku miałem problem bo z kilku mi nic nie wyrosło a kupowałem w Li**u.
Ostatecznie coś tam się udało ale tak się zastanawiałem czy właśnie miejsce zakupu może mieć znaczenie i czas zakupu.
Różne sklepy pewnie mają z różnych źródeł i tak jak pisałeś pewnie różne odmiany.
W tym roku spróbuje zakupu w różnych źródłach, może lepsze efekty będą.
-
- 200p
Przed wsadzeniem do doniczki z ziemią bulwę batata umyłem w wodzie z sodą. Jest to sposób polecany na formum, w celu usunięcia środków powodujących brak kiełkowania.
Lepiej kupować bulwy, gdzie widoczne są oczka, wtedy jest większa szansa na wzrost pędów.
Właśnie z tego powodu kupowałem w dwóch sklepach.
Lepiej kupować bulwy, gdzie widoczne są oczka, wtedy jest większa szansa na wzrost pędów.
Właśnie z tego powodu kupowałem w dwóch sklepach.
Pozdrawiam Irek
-
- 200p
Bataty nie udają się na zbyt żyznej ziemi - wtedy rosną tylko w liście, a bulw nie ma. Druga ważna rzecz - dużo słońca. Trzeba wybrać takie miejsce, które jest jak najbardziej słoneczne - bezpośrednie światło słoneczne jak najdłużej w ciągu dnia. W miejscu zacienionym nie wytworzą bulw. Idealnie byłoby gdyby bezpośrednie słońce było przez cały dzień.
To prawda że są różne odmiany. Nie tyle wcześniejsze czy późniejsze (są to nieduże różnice), co raczej wymagania cieplne. Tzn czas jest podobny, ale niektóre zadowolą się mniej upalnym latem, inne nie.
Są też różne odmiany o innych kolorach, różne kolory skórki i miąższu. Przeważnie te odmiany pomarańczowe, które wszyscy znają ze sklepu w Polsce rosną najsłabiej.
To prawda że są różne odmiany. Nie tyle wcześniejsze czy późniejsze (są to nieduże różnice), co raczej wymagania cieplne. Tzn czas jest podobny, ale niektóre zadowolą się mniej upalnym latem, inne nie.
Są też różne odmiany o innych kolorach, różne kolory skórki i miąższu. Przeważnie te odmiany pomarańczowe, które wszyscy znają ze sklepu w Polsce rosną najsłabiej.
To ty trochę kombinujesz. Ja nie obrywam pędów 15 cm, czekam aż będą mieć po kilka metrów i tnę na kawałki. W ten sposób mam więcej sadzonek z jednej bulwy. Nie wsadzam do wody - od razu do ziemi w doniczkach bez dziur, po 15-20 w jedną doniczkę - nie ma sensu marnować miejsca na nie wiadomo ile doniczek. Przed wysadzeniem można łatwo rozdzielić sadzonki, najlepiej wypłukać ziemię z kępy wodą.Irek_2 pisze: ↑20 gru 2024, o 07:27 W skrócie: wsadzam batata do podłużnej doniczki, tak żeby był zagłębiony do 1/2 - 2/3 w ziemi. Trzymam w cieple, z dostępem światła. Z batata wyrastają (z oczek) zielone pędy, które po podrośnięciu do ok. 10-15 cm. wyłamuję i umieszczam w szklance z niewielką ilością wody. Pędy te wypuszczają w wodzie korzonki. Po podrośnięciu korzonków wsadzam te pędy do doniczek z ziemią i trzymam na parapecie do wysadzenia w grunt po zimnych ogrodnikach.
-
- 200p
Jak widać metody są różne. Jak widać z powyższego uzyskanie sadzonek nie jest problemem, jest to dosyć łatwe, robione różnymi metodami. Gorzej z uzyskaniem bulw o odpowiedniej wielkości (grubości i wadze). Trzeba po prostu spróbować u siebie w ogrodzie i w praktyce zobaczyć jak to wyjdzie.
Pozdrawiam Irek