Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To fakt, w kwiaciarniach ceny pozostają niezmienne :twisted: widziałam ostatnio super miniaturki ale po 43 zł :roll: jak pomyślę że w LM były kiedyś po 16 to sobie darowałam zakup...poczekam na okazję :lol:
Ja za 10 nigdy nie kupiłam, ale za 12 już tak :wink: był do reanimacji ale widziałam jaki ma kolor kwiatów. Obecnie pięknie zakwitł :wink: i raz widziałam po 5, przekwitnięte i naprawdę w opłakanym stanie, a że to było na początku mojej storczykomanii to odpuściłam...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

:;230 :;230
Oczywiście jak zaopatrzę się w pierwszego storczyka
to kupię go w całości :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja kupowałam w OBI przekwitnięte za 10 zł , były dendrobium, oncidium i phalenopsisy

niestety ja, żeby jechać do marketu muszę namawiać M., a on nie zawsze jest chętny. teraz mam zamiar zapolować na coś w kwiaciarni, bo są jednak jakieś mocniejsze te rośliny - jednak zamierzam poczekać na lepsze temperatury, bo jeżeli mam wydać 50 zł to chciałabym, żeby kwiat dłużej kwitł niż tylko miesiąc, albo i mniej.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witajcie ! :D

Jeanne - Ja Kupuję po minimum 20 pare , ale ostatnio po 3 w doniczce :lol: :wink: . Cieszę sie , że reanimacja sie udała :P :D , nicech pięknie rośnie i kwitnie :) .

krzysiek86 - " Leć nie czekaj , kwiat ucieka... " :lol: łap okazje :wink: .

Mala_MI - Ja nigdy nie widziałem takich tanich :cry: . Ja w kwiaciarni , jak kupowałem pierwszego to był to fioletowawy phalaenopsis drzewiasty :shock: :lol: , tak sie strasznie rozgałęział jak drzewo i kwitł 6 miesiecy i teraz znowu ma 15 pądków :wink: .

Muszę spadac bo przyjechał do mnie kuzyn :wink: , Będzie 3 dni . :shock:

Pozdrawiam ! :D
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ja mam jakąś wyjątkową kwiaciarnię :lol: Rzadko cokolwiek pow. 30 zł. Za 9,90 zdrowe, tylko bez kwiatów, za 20 z jednym pędem, za 23,50 z dwoma, trzema... :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Tulipan998 pisze:
Storczykowa pisze: nie były tak tanie i łatwo dostępne jak teraz
Teraz są tanie :shock: :shock: :shock: , to Ty chyba bodata jesteś... :shock: Storczyki są raczej drogie...
Ja teraz nie poszaleje... :( , zaczyna się nowy sezon i wydatki ogrodnicze....
miałam na myśli to, że teraz nawet za 20 zł można dostać kwitnącego Phalaenopsisa, a 4 lata temu nawet w sklepach były po 30-40. a w kwiaciarniach jeszcze więcej. no i teraz jest większy wybór i łatwiej można spotkać.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

:wit

Ariel - chciałbym miec taka tanią , super kwiaciarnię :roll: .

Storczykowa - No tak teraz jest wiekszy wybór :P , ale nie wszędzie.... :? , u nas czasem piękności , ale raczej białem , różowe , zółte i tyle ( mówię o phalaenopsisach ) ale nie raz jest duzo cambrii , są oncidia i miltonie.. , kiedyś były przepiękne ogromniaste oncidia.. , cena szokująca... :cry: , jedno strasznie mi sie podobało.. , 3 noce nie spałem.. za 105 zł.... :evil: z 3 pędami , ogrom kwiatów i strasznie duże :roll: , zajmuje dużo miejsca , ale mam takie 2 kąty co mogły by nawet 2 takie cymbidia stać :roll: .

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze::wit

Ariel - chciałbym miec taka tanią , super kwiaciarnię :roll: .

Storczykowa - No tak teraz jest wiekszy wybór :P , ale nie wszędzie.... :? , u nas czasem piękności , ale raczej białem , różowe , zółte i tyle ( mówię o phalaenopsisach ) ale nie raz jest duzo cambrii , są oncidia i miltonie.. , kiedyś były przepiękne ogromniaste oncidia.. , cena szokująca... :cry: , jedno strasznie mi się podobało.. , 3 noce nie spałem.. za 105 zł.... :evil: z 3 pędami , ogrom kwiatów i strasznie duże :roll: , zajmuje dużo miejsca , ale mam takie 2 kąty co mogły by nawet 2 takie cymbidia stać :roll: .

no większy jest, ale u mnie i tak bardzo ciężko spotkać coś oryginalnego, ale kilka lat temu było jeszcze gorzej. teraz kupuję już tylko Phalaenopsisy, inne rodzaje mnie nie interesują (np. Paphiopedilum, Miltonia, Oncidium, Cambria itp). mogę na te inne patrzeć u kogoś, ale moja kolekcja będzie się składała z Phalaenopsisów i paru Vand.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mnie tez raczej interesuja phalaenopsis , ale to cymbidium było przepiękne... :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Mnie tez raczej interesuja phalaenopsis , ale to cymbidium było przepiękne... :wink:
Cymbidia są piękne, ale nie u każdego będą rosły i kwitły. Phalaenopsis dobrze czuje się w domowych warunkach, wystarczy zaspokoić jego podstawowe wymagania i ładnie rośnie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak cymbida potrzebują dużej wilgotności powietrza... , no ale można kupić nawilżacz... , albo zamówić u szklarza jakieś szklane lokum :wink: , na dno zalany wodą keramzyt :wink: i już wysoka wilgotność :wink: . No a latem na krótkie wakacje do ogrodu , pod dach w cieniste miejsce... :wink: .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja wszystkie wrunki dla cymbidium spełniłam.Zdala od kaloryferów teraz ,wilgotność duża ,keramzyt ,woda ,latem ogród i........nie zakwitł skubaniec :twisted: Rozkrzewił się tylko w piekne nowe przyrosty ze zdrowymi bulwami.Nie wiem...moze nył za mlody zeby zakwitnąć???Kupilam go na allegro,nawet nie wiem jaki kolor maja kwiaty.Może w tym roku zakwitnie.Widdzialam w OBI cudowne cumbidia za 19 ,90 dwupędowe.Nie kupiłam ,bo moz enie mam akurat ręki do tego gatunku.Jak doczekam sie kwitnienia u mojego cymbidium wtedy kupie sobie inne.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja gdzieś czytałam, że je w lato powinno się wynosić na podwórko. ja moich nie wynosiłam, więc nie kwitły. nie pożyły długo. miałam je na początku zainteresowania storczykami, miałam wtedy tendencję do przesuszania, może to im też nie pasowało. w każdym razie u mnie dobrze czują się tylko Phalaenopsisy i Vandy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Moje cymbidium stalo od poczatku maja do pierwszych przymrozków(przygruntowych)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam :wit

Pestko - no to może ja lepiej nie będe się brał za ich uprawę :lol: , a byłem ostatnio w kwiaciarni.. i kusiło mnie , tylko 80 zł... :evil: .
Za 19.90 :shock: :shock: :shock: u nas 80-85 z 2 pędami ( b. duże ) 105 z 3 pędami 9 oooogromne :shock: )

Storczykowa - Pisałaś coś o szklarni... Mogłas do szklarni wynieść , tylko trzeba założyć ciemną folię na dachu... :wink: , żeby nie spaliło :wink: . Idealne miejsce dla kolejnych 50 storczyków :lol: :wink: . Macie przy domu ta szklarenkę ? Taką jak u Jovanki ? W zimie ogrzewana ? Bardzo ciekawy jestem :oops: :lol: . Może warto by pomyśleć... ?

Zaraz będzie pare fotek w słonecznym dniu :wink: :P .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”