Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

Piękna! Proszę napisz, na którą stronę świata wychodzi okno? Dużo ma światła?
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Brawo! Jest piękna! Ciekawa jestem jak długo utrzyma się kwiatostan?
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

@sev
Cudowna :!: ;:215 Czy ja widzę po prawej stronie następny pąk :?: ...czy pędy kwiatowe wyrastają bezpośrednio z ziemi, czy z liścia. Napisz, czy cały czas stoi w mieszkaniu, czy wystawiasz ją na zewnątrz. Iwona - czytałam, że bardzo długo utrzymuje się kwiat.
Pozdrawiam:)
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Witam Wszystkich :wit

Moją strelicje wyhodowałem z nasion, to jest jej drugie kwitnieniem. W ubiegłym roku miał 2 pąki, z czego rozwiną się jeden, drugi nie wiadomo z jakich przyczyn zasechł gdy był jeszcze mały, w tym roku będzie miał 3 kwiatostany. Cały okres "bezmrozowy" spędza na zewnątrz. W ubiegłym sezonie stała przed domem chyba do Wszystkich Świętych i niestety już ją przymrozek lekko złapał, dlatego musiałem obciąć kilka liści. Zimę spędza na poddaszu, ma tam raczej nie za wiele światła i nie za ciepło - czasem o niej zapominamy i jest przesuszona... Jak zobaczyłem że rozkwitła to została zabrana z poddasza :wink:
Kwiat utrzymuje się bardzo długo - do znudzenia :wink:

@Ekspresja - Pędy wyrastają z podstawy liści, z ich pochewek liściowych.
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41

Post »

Super. Gratuluję.
W tym roku może ja swoją też wyniosę na zewnątrz. Trzymasz ją na słońcu czy w cieniu?
sev
200p
200p

Post »

Dzięki
Zwykle stoi przy wschodniej ścianie budynku, ale raz stoi tu raz tam, nie troszczę się o nią zbytnio. Czasem ją przypali słońce to trzeba wyciąć potem parę brzydkich liści. :wink:
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

I ja sie cieszę, gdyż moja jest podobnej wielkości. Może w tym sezonie się uda?
Myślę że jeżeli mamy już kwiecień a nie ma pączków to tegoroczny pociąg już odjechał. Ale już następnej zimy sprawa jest otwarta.
bo cały czas męczy mnie to, że roślina okres spoczynku przechodzi latem.
W żadnym wypadku nie ma okresu spoczynku latem. Latem jest ogród, sporo słońca i nowy liść co trzy tygodnie. Zimą ona stopuje, latem jest maksymalna wegetacja.

Rzeczywiście kwiat utrzymuje się bardzo długo. Stopniowo pokazuje nowe płatki i jest dobry miesiąc pokazu. A wyrasta zupełnie jak nowy liść. Tylko jest lekko pomarańczowo zabarwiony.

sev, czy Twoja roślina podzieliła się już na więcej niż jedną 'rozetę'? Bo moja póki ani myśli.
sev
200p
200p

Post »

Tak, moja podzieliła się w ubiegłym roku. Jak się zamierza dzielić to wypuszcza jednocześnie 2 lub więcej liści. Są one małe i zdeformowane, a roślina wygląda jakby coś ją poraziło.
Mam, jeszcze jedną mniejszą też już się podzieliła ale jeszcze mi nie zakwitła.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

@sev, pEtr
Dziękuję Wam bardzo za cenne informacje. ;:180 W końcu coś konkretnego w tym wątku, bo jak do tej pory nikt nic mądrego tu nie napisał. Czytałam, że nie wolno poruszać rośliny po zawiązaniu pąków, bo zostaną one uwięzione w ogonkach liściowych - jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii. I jeszcze pytanie, które pozostaje cały czas bez odpowiedzi - czy dajecie jej jakiś wyszukany nawóz :?:
Życzę kolejnych, pięknych kwitnień. ;:215
Pozdrawiam:)
sev
200p
200p

Post »

Nie mam żadnych doświadczeń z uwiezionymi pąkami... a w sumie to często przestawiam swoje rośliny. Pąki pojawiają się u mnie już jesienią. Natomiast zauważyłem, że zbyt długie przetrzymywanie rośliny na zewnątrz w niesprzyjających warunkach, lub w zbyt chłodnym, ciemnym miejscu w domu może spowodować ich obumarcie.
Ja nawożę swoja w okresie letnim nieregularnie i czym popadnie -tzn tym czym akurat podlewam i mam pod ręką : nawóz do pelargonii, gnojówka:)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale to nie jest regułą, że strelicja kwitnie na wiosnę. U koleżanki kwitnienie było pod koniec lata. Ja cąły czas liczę na to, ze wtym sezonie coś się wydarzy. :)
W ciepłych krajach strelicje kwitną na okrągło, kwiaty widziałam zarówno w maju jak i we wrześniu.

Mam zdjęcia pąków kwiatostanowych u strelicji napotkanych w zeszłym roku Lizbonie. Są one wyraźnie grubsze, można je odróżnić od zwiniętych liści.
Obrazek

Obrazek

Poniżej w cz eści górnej na pewno liśćiowy, po prawej na dole - nie jestem pewna
Obrazek

Pąk liściowy
Obrazek
magda15
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2015, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Tydzień temu kupiłam strelicję na allegro,podobno ma 2 lata i to mnie zastanawia bo ma tylko trzy listki. Tu widzę okazy z nasion które mają po roku dość dużą ilość listków,więc czy to możliwe?
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

O to chyba tę samą kupiłam. Niestety moja poprzednia mi padła. Też się tak zastanawiałam nad jej wiekiem, bo poprzednią jak kupowałam to miała dwa listki i chyba kilka miesięcy.
Za to nowy nabytek ładnie rośnie i już ma kolejne dwa listki w niecały miesiąc.
Asia
anetola76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2013, o 13:30

Post »

Moje strelicję mam już 1,5 miesiąca. Podlewam je filtrowaną wodą. Stoją na razie na parapecie okiennym. Kupiłam je gdy miała 20 cm. na razie rosną. Oby tak dalej.

Obrazek Obrazek
metabasis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2015, o 12:12

Post »

Witam forumowiczów.
To mój pierwszy post na tym forum jednak nie mogłem już dłużej czekać by podzielić się z Wami zdjęciem mojego monstrum.
Moja strelicja została wyhodowana z nasiona przywiezionego 4 lata temu z Holandii. Celowo użyłem określenia monstrum gdyż jej rozmiary znacznie przekroczyły moje oczekiwania :)
Obecnie największy liść ma 66cm długości i 35cm szerokości a długość jego łodygi to 122cm. Zastanawiam się nad wystawieniem jej na balkon od południowej strony, ale nie wiem czy nie jest na to zbyt delikatna jak na swoje rozmiary. Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”