Kawon ( arbuz ) - część 1
Re: Kawon(arbuz)
A to największy z moich arbuzów Rosario
Rośnie na słonecznym kompostowniku 

- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też już są malutkie zawiązki owoców, nie wiem czy cały czas mają być przykryte włókniną czy można je odkryć już.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
feniks83
- 100p

- Od: 22 lut 2011, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja muszę się pochwalić że też już mam kilka pięknych arbuzików i widzę zawiązki nastepnych i tu mam pytanie czy one teraz potrzebuja jakiegoś specjalnego dokarmiania ?
- neil
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Moje rosną w szklarni razem z pomidorami a więc jak podkarmiam pomidory gnojówką z pokrzywy to ich też tak samo traktuję 
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja daję pokrzywówkę, czasem rozcieńczoną gnojówkę. Wczesną wiosną był kurzeniec ale i tak widziałam po arbuzach, że nie są zbyt ciemne liście więc daję te pokrzywówkę. Arbuzy zdecydowanie ruszyły po tych dodatkach . Opryskałam 1 x wywarem ze skrzypu- zapobiegawczo przed mączniakiem rzekomym.
Ja miałam jakiś czas agro nad arbuzami ale tak było gorąco, że zdjęłam agro, rosną, sa z jednej strony osłonięte od wiatru inną rośliną.
Ja miałam jakiś czas agro nad arbuzami ale tak było gorąco, że zdjęłam agro, rosną, sa z jednej strony osłonięte od wiatru inną rośliną.
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
suzana jesteś zapobiegliwa, nawet oprysk zrobiłaś, to ja myślę, że też je odkryje.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Witam
Chciałbym zrobić stronę internetową o arbuzach, uprawie, odmianach, utd.
Czy mogę wykorzystać Wasze zdjęcia jako przykłady ładnie wyhodowanych arbuzów?
Chciałbym zrobić stronę internetową o arbuzach, uprawie, odmianach, utd.
Czy mogę wykorzystać Wasze zdjęcia jako przykłady ładnie wyhodowanych arbuzów?
-
loeb
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
A czemu ma służyć ta stronka?:) To prywatna strona, projekt szkolny, jaka ona jest w założeniu?:)
- zelwi
- 500p

- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Mam zawiązki kawonów o średnicy ok. 5 cm i po ściśnięciu są lekko sprężyste. Czy to normalne?
Tomek
-
loeb

Pewnie tak w końcu dopiero rosną to jeszcze skorupa miękka. Nie ściskaj ich tak bo ci krzywe powychodza;)
Chciałbym umieścić jak najwięcej informacji o uprawie arbuzów w jednym miejscu. Opisać poszczególne odmiany i ich cechy. Opisać zagadnienia związane z wysiewaniem, okrywaniem, nawożeniem itd.loeb pisze:A czemu ma służyć ta stronka?:) To prywatna strona, projekt szkolny, jaka ona jest w założeniu?:)
Chciałbym aby wszyscy mogli umieszczać na stronie zdjęcia swoich arbuzów.
Jednocześnie strona byłaby miejscem wymiany doświadczeń i porad dla nowicjuszy.
Troszkę już zrobiłem, ale Wy jako bardziej doświadczeni "arbuziarze" na pewno wiecie więcej i na pewno będziecie mieli wiele sugestii, których chętnie wysłucham
Za kilka chwil umieszczę na serwerze to co do tej pory mam. Ocenicie. Chciałbym jednak móc liczyć na Waszą pomoc
Niech ktoś powie jak się zapyla te kwiatki? Jak rozpoznać męski i żeński? Z którego na który? Czym? Samo się nie zapyli?
-
loeb

Marlowe proponuję na początek przeczytać cały wątek, sporo się dowiesz;)
Po przejrzeniu wątku dopatrzyłem się kilku odpowiedzi:
Kwiatki męskie: chude i długie
Kwiatki żeńskie: z zalążkiem owoca
Zapylanie: można ręcznie pędzelkiem, ale nie trzeba
Czego nie znalazłem to:
Jeśli ma się działkę 50 km od domu i nie sposób na niej być co dzień, czy arbuzy zapylą się same? Przynajmniej po owocu na krzak?
Można na to liczyć czy raczej trzeba się pofatygować z pędzelkiem? Kwiatki rozwijają się na krótko, więc trudno utrafić dobry moment na zapylanie nie będąc na działce. Posadziłem kilkanaście krzaków, szkoda by było gdyby nic z tego nie wyszło.
Kwiatki męskie: chude i długie
Kwiatki żeńskie: z zalążkiem owoca
Zapylanie: można ręcznie pędzelkiem, ale nie trzeba
Czego nie znalazłem to:
Jeśli ma się działkę 50 km od domu i nie sposób na niej być co dzień, czy arbuzy zapylą się same? Przynajmniej po owocu na krzak?
Można na to liczyć czy raczej trzeba się pofatygować z pędzelkiem? Kwiatki rozwijają się na krótko, więc trudno utrafić dobry moment na zapylanie nie będąc na działce. Posadziłem kilkanaście krzaków, szkoda by było gdyby nic z tego nie wyszło.
-
loeb

Same się nie zapylą, ale na pewno jakiś robal im w tym pomoże, chyba, że nie masz tam żadnych robali to zostaje Ci pędzel:)