Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
Szeroka gama kolorów kwiecia jest niezaprzeczalną zaletą tych roślin. Pięknie to widać na zbiorówce 

Wspaniały świąteczny pokaz
. Wszystkie, bez wyjątku, zachwycają swoją urodą
, przepięknie je pokazałeś. Modelki, jakby świadome swojej urody, wydają się być zadowolone z sesji zdjęciowej
. Cudne
.

- eszeweria18
- 200p
- Od: 29 sie 2018, o 16:23
Niesamowite kwiaty, nie potrafiłabym powiedzieć, który mi się najbardziej podoba
Nie tylko różnorodność kolorów, ale i kształtów kwiatów po prostu zachwyca
Wielkie brawa
dla Opiekuna 

'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję.
Zbiorówka którą pokazałem na zakończenie sesji zeszłorocznych to najpiękniejsze co było u mnie 2019 roku.
Dziś rośliny już tegoroczne, oczywiście na początek mało reprezentacyjne, niewielkie - te które u mnie zimują najwyżej na regale i mają najcieplej przez co najszybciej wchodzą w wegetację. One przodują i je pokażę. Nie są wybitne, zwykle małe czy wręcz maleńkie (rebucje nie są większe niż pierwszy człon maleńkiego palca!) ale przecież nareszcie pierwsze kwiatuszki są i mnie bardzo cieszą.
Nawet pokazać ich trudno...
Rebutia hybr. Doreen

Rebutia hybr. Linda

Rebutia hybr. Lullaby

Rebutia hybr. Candy

Rebutia hyb. Princess

Mediolobivia haagei var. orurensis JO 558

Mediolobivia haagei var. mudanensis WR 689

Mediolobivia haagei var. mudanensis MN 158

Mediolobivia pygmaea var. crassa RH 1384

Mediolobivia pygmaea var. albidula VS 277

Zbiorówka którą pokazałem na zakończenie sesji zeszłorocznych to najpiękniejsze co było u mnie 2019 roku.

Dziś rośliny już tegoroczne, oczywiście na początek mało reprezentacyjne, niewielkie - te które u mnie zimują najwyżej na regale i mają najcieplej przez co najszybciej wchodzą w wegetację. One przodują i je pokażę. Nie są wybitne, zwykle małe czy wręcz maleńkie (rebucje nie są większe niż pierwszy człon maleńkiego palca!) ale przecież nareszcie pierwsze kwiatuszki są i mnie bardzo cieszą.

Nawet pokazać ich trudno...

Rebutia hybr. Doreen

Rebutia hybr. Linda

Rebutia hybr. Lullaby

Rebutia hybr. Candy

Rebutia hyb. Princess

Mediolobivia haagei var. orurensis JO 558

Mediolobivia haagei var. mudanensis WR 689

Mediolobivia haagei var. mudanensis MN 158

Mediolobivia pygmaea var. crassa RH 1384

Mediolobivia pygmaea var. albidula VS 277

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Małe, bo małe, ale kwitną! Śliczne kwiatuszki
A zbioróweczka pokazana wcześniej echinopsisów fenomenalna

A zbioróweczka pokazana wcześniej echinopsisów fenomenalna

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świat roślin nie przejmuje się obecną sytuacją, rośliny rosną, pokazują i pozwalają oglądać swoje piękno w postaci kwiatuszków w różnych odcieniach kolorystycznych. Dobrze że są, pozwalają mieć nadzieję, że wrócą normalne czasy.
Henryku, piszesz że rośliny niezbyt duże, ale ten "mankament" ukrywają pod kolorowymi i nie tak małymi kwiatami, piękne rośliny
.
Henryku, piszesz że rośliny niezbyt duże, ale ten "mankament" ukrywają pod kolorowymi i nie tak małymi kwiatami, piękne rośliny

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Ciekawe i ładne miniaturki. Chyba Mediolobivia haagei var. orurensis JO 558 najbardziej przypadła mi do gustu. Jest dla mnie coś bardzo uroczego w takich maluchach.
- agula65
- 50p
- Od: 24 wrz 2019, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne są te maluchy,tak wdzięcznie kwitną.Mam kilka i nie zawodzą,szczególnie jak jest mało miejsca. 

Pozdrawiam,
Agata.
Agata.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Pięknie kwitną Ci te maluchy Henryku.
A jak na pierwsze kwiaty tego roku to nawet sporo tego kwiecia.
A jak na pierwsze kwiaty tego roku to nawet sporo tego kwiecia.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Dopiero połowa kwietnia dobrze nie minęła, a tu już tyle kwiatów
To co będzie się działo w czerwcu, czy w lipcu.
Ja sobie nie potrafię wyobrazić Twojego balkonu - chyba wykorzystany każdy centymetr, albo jest jakichś pokaźnych rozmiarów. Gdzie Ty te wszystkie roślinki mieścisz?
Twój wątek Henryku to prawdziwa skarbnica wiedzy, przekrój przez tyle rodzajów kaktusów
.

To co będzie się działo w czerwcu, czy w lipcu.
Ja sobie nie potrafię wyobrazić Twojego balkonu - chyba wykorzystany każdy centymetr, albo jest jakichś pokaźnych rozmiarów. Gdzie Ty te wszystkie roślinki mieścisz?
Twój wątek Henryku to prawdziwa skarbnica wiedzy, przekrój przez tyle rodzajów kaktusów

Słodkie kwiatki
Jak Twoje parodie? Czekam na fotki, najlepiej zbiorówki 

- hen_s
Dziękuję odwiedzającym.
Natomiast teraz jest oczywiście OK, kilka parodii już ma duże pąki a bodaj dwie zakwitły. Jak będzie ich więcej to porobię fotki, może nawet zbiorowe. Wszystko będzie jak będzie zdrowie i czas.

Są i następne kwiaty, na pewno będzie co pokazywać - byle tylko zdrowie dopisało.maryjan13 napisał(a):
(...) jak na pierwsze kwiaty tego roku to nawet sporo tego kwiecia.

Gdzieś pokazywałem zdjęcia całości. Część moich roślin hoduję cały sezon na zaszklonej połowie loggi, drugą w sezonie na jej odkrytej części. Regały. regaliki, półki. Do tego kilka innowacji - pomysłowość hodowcy potrafi być zadziwiająca. Sam siebie o taką nie podejrzewałem...honorka22 napisał(a):
(...) nie potrafię wyobrazić Twojego balkonu - chyba wykorzystany każdy centymetr, albo jest jakichś pokaźnych rozmiarów. Gdzie Ty te wszystkie roślinki mieścisz?

Nie była to łaskawa zima dla moich parodii chociaż przecież nie mroźna. Straciłem kilka dla mnie cennych roślin - parodie nie lubią zimna a u mnie niestety spadki poniżej 10 stopni to jest właściwie standard.emerald napisał(a):
(...) Jak Twoje parodie? Czekam na fotki, najlepiej zbiorówki
Natomiast teraz jest oczywiście OK, kilka parodii już ma duże pąki a bodaj dwie zakwitły. Jak będzie ich więcej to porobię fotki, może nawet zbiorowe. Wszystko będzie jak będzie zdrowie i czas.

To ja mam więcej szczęścia. Jedna parodia jest w gorszym stanie bo straciła korzenie....pozostałe ładne i zdrowe, na trzech widać pierwsze pąki.
- hen_s
Tu chodzi o ilość roślin u mnie i u Ciebie - mając parodii... dużo, tracąc kilka sztuk procentowo mimo wszystko tak źle nie wyglądam.
Inną sprawą jest jakość korzeni u parodii. To bardzo kapryśne rośliny i jedno podlanie nie w tym momencie kiedy roślina tego oczekuje potrafi sprawić że tracą korzenie a odbudowuje je bardzo trudno bądź niestety wcale. Potem wegetują nawet kilka lat jeśli są stare ale prędzej czy później niestety odchodzą. To jest najczęstsza przyczyna utraty parodii + chłodne zimowanie o którym wspominałem wyżej.

Inną sprawą jest jakość korzeni u parodii. To bardzo kapryśne rośliny i jedno podlanie nie w tym momencie kiedy roślina tego oczekuje potrafi sprawić że tracą korzenie a odbudowuje je bardzo trudno bądź niestety wcale. Potem wegetują nawet kilka lat jeśli są stare ale prędzej czy później niestety odchodzą. To jest najczęstsza przyczyna utraty parodii + chłodne zimowanie o którym wspominałem wyżej.
To już tyle nowych kwiatów masz
. Piękne maluszki, pracowicie naprodukowały tyle kwiatów
. Zachwycające, z hybrydkami na czele.
Z mojego małego zbiorku parodii pożegnam się chyba z jedną, też za zimno miały. Miałam do wyboru albo za zimno, albo za ciepło.

Z mojego małego zbiorku parodii pożegnam się chyba z jedną, też za zimno miały. Miałam do wyboru albo za zimno, albo za ciepło.