Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Pada, pada, pada. ;:222 Okryłam trochę wrażliwszych bylin, ale jeszcze tej nocy chyba przymrozek nie dotrze, bo niebo zasnute chmurami. Jutro babciowy dzień, więc nie mogłabym nic zrobić. :)

Krysiu te fioletowe tulipany przy różach są omszone. Mój aparat nie pokazuje tego, w rzeczywistości są jeszcze ładniejsze. Mam jednego tulipana, który zawieruszył się przy wykopywaniu. Kopałam na głębokość 30-35 cm i nie dotarłam do niego. :shock: Co roku kwitnie samotnie, a w tym pojawił się następny liść, więc podzielił się i będzie dwa. ;:224 Niestety w doniczkach i koszykach mają za ciasno i przestają ładnie kwitnąć. Mam takich sporo do wykopywania w tym roku. ;:202

Obrazek

Madziu u mnie Q of N też słabo sobie radzą. W donicy posadziłam świeże, a z jakiegoś powodu połowa nie zakwitła, natomiast w gruncie gryzonie się do nich dobrały i tylko cztery ma kwiaty. Pewnie taka słaba odmiana. ;:218 Co roku obiecuję sobie, że nie będę karmić gryzoni, jednak gdy zaczyna się sezon cebulowy kupuję kolejne i sadzę. ;:14

Obrazek

Małgosiu mam nawet Claudie trzyletnie, na razie kwitną. Jak przestaną kupię kolejne. ;:173

Obrazek

Seba nowy awatar. ;:138 Ostróżki jednorocznej już chciałam się pozbyć, ale zawsze jakaś zostanie ominięta przy pieleniu i potem już mi jej szkoda. Zakwita i znowu mam setki siewek. ;:14 Jak będziesz miał chętnych na nią, to się ucieszysz z setek siewek, jak nie to koszmar z pieleniem. Meteorolodzy nie pozostawiają złudzeń, minus 4-5 u nas. ;:145 Trochę dziś pookrywałam, reszta musi sobie radzić. Czarne tulipany kwitną tylko starsze, sadzone jesienią też w pąkach.

Obrazek

Iwonko przymrozek chyba najbardziej szkodzi kwiatom i zawiązkom owoców borówki. Szkoda by było, u mnie już ładnie kwitnie. Swoje róże Artemis okryłam, bo już raz zmarzły.
jakby kolejny raz je to spotkało, to na kwiaty bym się chyba nie doczekała. ;:174 Pewnie gdyby wykopywać tulipany co roku byłyby dorodniejsze, ale to prawie niemożliwe. U mnie wiele już nie będzie nigdy wykopanych, bo powrastały w nie inne rośliny. Najwięcej mam w korzeniach hortensji i róż. Tylko w koszykach i doniczkach wyjmę z ziemi.

Obrazek

Basiu lubię tulipany Q Of N, szczególnie w połączeniu z jasnymi. Mam jedną kępkę z bordowymi Curly Sue i też podoba mi się takie zestawienie. ;:108

Obrazek

Małgosiu Q Of N to chyba słaba odmiana. U mnie większość była w gruncie, przesadziłam jesienią w inne miejsca, pewnie dlatego kwitną. ;:218

Obrazek

Aniu mam kępkę Purissimy już trzeci rok i kwitnie w tym samym miejscu całkiem ładnie. Niestety już ścięte. Muszę w tym je wreszcie wykopać, tylko jak to zrobić. Rosną obok świerka kulistego, który na pewno zarósł je korzeniami. ;:223 Ja mam tylko piątek wolny, może już będzie po przymrozkach, to też posadzę siewki do gruntu, bo już wyciągnięte mocno, albo męczą się w garażu bez światła.

Obrazek

Ewelinko u mnie też padało, ale do czwartej popracowałam. Na werbenę poczekaj, może jeszcze się pokaże, to mało prawdopodobne, żeby się nie wysiała. Chyba, że byłaś gorliwa i posiekałaś porządnie ziemię. :) Lilie, które posadziłam przy różach okryłam. Reszta takiego komfortu nie będzie miała, mam pewnie ponad 60, w różnych miejscach. Queen of Night stały się modne, to wszyscy je kupujemy. Są oryginalne, ale jednak z jasnymi najlepiej wyglądają. Mam je z mocno różowymi, na razie tylko pąki pokazują.

Obrazek

Aprilku Q Of N kwitną tylko starsze, sadzone jesienią też w pąkach. Claudii nakupiłam sporo, ale raczej zostawię doniczki w glebie, bo mam za dużo starszych do wykopywania. :roll: Moje białe floksy są świeżutkie, a kolorowe już powoli przekwitają.

Obrazek

Aniu anabuko1 Majesty ma ponad 35 cm, przesadziłam do większych doniczek, bo zaczęły marnieć. To jednak duża roślina, w gruncie potrafi mieć z kłosem do 2 m. ;:108 Dobrze, że i floksy, i tulipany różnych odmian, kwitną w innych terminach, mamy je dłużej w ogrodzie. ;:215

Obrazek

Ewuś Pashmina niestety przymrozki będą w całej Polsce, na ile jesteśmy w stanie musimy trochę ochronić wrażliwsze rośliny. Piwonii wyjątkowo byłoby szkoda, opatulisz je, to odwdzięczą się kwiatami. ;:108 U mnie na strychy przeleżała 5 lat bela 100 m włókniny. W tym roku większość została użyta.

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze emotków za dużo. :roll:
Ewuniu ewarost tulipany najczęściej kupuję spontanicznie. :) Czasem są to widziane w innym ogrodzie, wtedy zakup świadomy. Nawet nie pomyślałam, że można wysiać fiołki. Zawsze mam je w donicach, więc małe prawdopodobieństwo samosiewu.

Obrazek

Lucynko już nie ma odwrotu, w piątek jadę na giełdę hurtową i kupuję rośliny do donic na tarasy i pewnie parę do gruntu. ;:65 Zimno odejdzie, jak nastawiam kolorowych, kwitnących roślin. :lol: Niestety wszystkie kwitnące potrzebują ciepła, floksy też. Chyba jednak maj do końca będzie chłodny, prognozy są takie mało optymistyczne. Niektóry bylinom już deszcze i zimna dają się we znaki. Irysy bródkowe mają wiele pąków, ale po kolei zagniwają i wycinam. Nawet nie wiem, czy to choroba grzybowa, czy coś innego. W wątku tematycznym nikt się nie odezwał, jak wstawiłam zdjęcie. ;:174 Może Twoje doświadczenie coś mi podpowie.

Obrazek

Aneczko już raczej trzeba się psychicznie przygotować na zimny maj. ;:222 Będę zaklinać pogodę w piątek na giełdzie kwiatowej. ;:306

Obrazek

Kasiu co roku kupuję bratki, a w tym zapatrzyłam się na miniaturowe Aneczki. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu trzymam kciuki, by przymrozki nie narobiły Ci szkód. ;:168
Połączenie bieli z niebieskością kocimiętki wygląda obłędnie. ;:oj Może i ja podsadzę swoje kocimiętki białymi floksami? Musiałabym jednak poszerzyć rabaty a tego Em mógłby nie przetrzymać. ;:306
Tulipanki jak zawsze czarujące. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nie mamy wpływu na aurę, ale trochę pookrywałam. Hosty kartonami i wiadrami, :roll: a róże i resztę włókniną. Kocimiętkę mam na długości 2 m, floksy białe podobnie. Trochę zasłaniają mur oporowy na dole skarpy. ;:215 Poszerzysz rabaty na pewno, tylko jeszcze tego nie wiesz dzisiaj. ;:306
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, ja liczę, że mrozy jakimś cudem nas ominą. Nie mam szans pookrywać nawet części roślin, a już ponad tydzień temu wsadziłam kobeę i teraz drżę o to czy przetrwa.. O różanych pączkach wolę nawet nie myśleć.. wczoraj zaglądałam i praktycznie każda ze starszych krzewów ma już pąki kwiatowe. Straty byłby ogromne :shock:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Okrywacie borówki? Moje jeszcze nie kwitną, to chyba nie muszę, co? Soniu - z wykopywaniem tulipanów czekasz aż liście będą żółte, prawda?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko nie ominą nas przymrozki. Na moich polach wiatr hula, więc i mroźne podmuchy dotrą. ;:202 U ciebie zacisznie, to roślinom łatwiej. ;:108 Jak możesz coś okryć, to chyba lepiej to zrobić. Trochę włókniny rozłożyłam, choć ogród paskudnie wygląda. Te trzy dni wytrzymam z takim widokiem. :roll:

Ewuniu jak borówka nie kwitnie, to mały przymrozek jej nie straszny. Tulipany generalnie zostawiam w glebie. ;:108 Tylko jak muszę, to wykopuję, jak zaschną liście. Jednak czasem mnie tak gryzą ich liście w oczy, że zielone usuwam. Gorzej niestety kwitną po takim zabiegu. ;:224
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu piękne masz to pierwsze zdjęcie (w tej serii) całej rabaty. Podobają mi się te płyty zanurzone w trawie. Chyba trochę podpatrzę i zrobię podobnie :)
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, mnie się własnie od jakiegoś czasu marzy połączenie takiego ciemnego tulipana z białym. Dzisiaj zobaczyłam takie u Aneczki, a teraz u Ciebie :D Utwierdziło mnie to dwukrotnie, że podoba mi się taki zestaw ;:173

Ja na swojej działce w tym roku poniosłam tulipanową porażkę. Na posadzonych jesienią 20 nowych cebul, wyszło z ziemi 11, z czego tylko 3 zakwitły - i to jeszcze coś innego niż wybierałam :lol: Dobrze, że u mamy w ogrodzie zakwitło mnóstwo piękności, to chociaż mam co podziwiać na żywo :wink:

Życzę Ci przyjemnych zakupów na giełdzie ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu za tymi pomaranczowymi z pierwszej fotki będę się rozglądać ... są super ;:333 , ale i te różowe z zielonymi smużkami takie landrynkowe ( malina z pistacją ) też słodkie :) . Ale co jest na ostatnim zdjęciu ... nie wiem :oops: bardzo ciekawe listki ... U nas na szczęści mrozu tej nocy nie było ( +3 ) ;:173 Może nie dojdzie z północy ten mrozik :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, zaklinaj pogodę, zaklinaj... U mnie dzisiaj 2 stopnie, chyba nie wyjdę z botków zimowych ;:223
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia i jak przymrozki?? u mnie nie było, chociaż wstawałam rankiem cała zestresowana....
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Orliki już ci kwitną. ;:333
I mnie skulone.
Tyle pięknych kolorów w ogrodzie. A tu takie cholerne zimno. ;:222
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Piękny orlik ;:138 , moje dopiero w pąku . Nie byłam nadgorliwa w tamtym miejscu ;:173 więc werbena powinna się w końcu ujawnić .Poczekam jeszcze ;:65 . U mnie przymrozku nie było ale też okryłam część roślin. Dzisiaj podobno mrozik nas nie ominie więc jeszcze trochę roślin zabezpieczę. Nie chcę potem pluć sobie w twarz . To zdjęcie z tulipanami na tle trawki i płyt boskie ;:167 . Cudnie u Ciebie więc niech te mrozy ominą Twój cudny ogród ;:196 . Pozdrawiam :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U mnie też przymrozku nie było. Od rana świeci piękne słonko, tylko zimnica straszna. Ale przez okno świeci cieplutko ;:108
Niestety moja rozplenica przez upadek , bardzo marna. Ale mama ma ładniejszą, to wezmę od niej. Twoja już bardzo poszybowała da góry. KOniec tygodnia ma być już wreszcie cieplejszy. Oby ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”