Georginja- dziękuję ;)
U mnie teraz pełnia sezonu chryzantemowego. Zapachy i kolory oszałamiają.
Jeśli chodzi o skrętniki, to ja nieco przeorganizowuję swoja kolekcję, bo swoich siewek mam coraz więcej i miejsca coraz mniej.
Filigranowa27- chryzantemy powinny wytrzymać mrozik do minus ośmiu stopni.
W tym roku nawet śnieg ( 10cm było 12 października) nic nie zrobił. Chyba tylko ze trzy gałązki były złamane.
Tulap- takie przymrozki nie robią szkód chryzantemom. One po prostu na noc zamarzają, a na dzień odmarzają i...dalej sobie kwitną.
Violka33- tym bardziej się cieszę, że Zajrzałaś na chwilę do mnie ;) Chryzantemy szaleją, są obsypane kwiatami

Ja też teraz rzadziej tutaj, bo jesienne prace ogrodowo - doniczkowe. I przetwory, grzybobrania, itd.
Malachitek- zauważyłam, że po przymrozkach chryzantemy produkują większe i mocniej wybarwione kwiaty. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje.
Skrętniki nadal kwitną, mimo przestawienia ich na zimowy parapet pod grzejnikiem.
Kasia1007- tak, moje okolice są cudowne. Spacery jesienią, to czysta przyjemność.
Chryzantemy... Mam mnośtwo kwiatów. Myślę, że liczba ich sięga obecnie... na pewno kilka tysięcy
Domowe roślinki już zwolniły wzrost, myślę, że powoli przygotowują się do odpoczynku.
Już ich nie nawożę.
Frael- cieszę się, że moje siewki skrętnikowe Komuś się podobają. Nie jest wcale tak łatwo wyhodować coś, co się nie tylko mnie spodoba ;)
Na pewno w przyszłym sezonie będą nadwyżkowe listki.
Barbra13- jak tylko jest słońce i temperatura sprzyja. Siadam na moim leżaczku z kubkiem gorącej herbaty...i chłonę kolory i zapachy.
Anka159- polecam chryzantemki jako pojedyncze krzaczki dodadzą kolorów w ogrodzie ;)
Mnóstwo siewek skrętnikowych jeszcze nie kwitło. Zobaczymy, czy zdążą przed zimą pokazać swoje piękno...
Crazydaisy- każdy z nas nieco inaczej postrzega piękno chryzantem.
Mam późne odmiany, które zakwitają dopiero... po piątym listopada. Za to potrafią kwitnąć do grudnia.
Jestem też zdania, że w ogrodzie jest potrzebna zima. By rośliny ( i ludzie

) - mogły odpocząć i przygotować się do wiosny.
Jola1- każdy z nas lubi inne skrętniki. Ja lubi jedne i drugie.
U dużych cenie falbaniaste kwiaty, u małych - mnogość kwiatów.
Chryzantemki na pewno u Ciebie zdążą zakwitnąć. Mam odmiany, które rozkwitają dopiero po piątym listopada. Zatem pozostaje czekać...
Ależ mam zaległości zdjęciowych...
Trochę chryzantem na początek
Portrety; biała kulka, żółta kulka
Margo, Daphne
Jedna z najpiękniejszych pustych... Starlet
Różowo - łososiowa... Orchid Hellen
Czerwona, kwitnąca piętrowo - Carmen
Grybobranie udane... podgrzybki i rydze (to tylko część zbiorów)
Kolejna siewka skrętnikowa, debiut, po rodzicach Scarlett x Bianka
Bella
DS-Rozhdenije Tajfuna
German
Awena
Gina
Siewki i sadzonki rosną w siłę
Polska złota jesień trwa... zdjęcie ze spaceru