Będzie pięknie i kolorowo a koleusy super wyglądają :)Niech przedszkole dorasta
Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków
Lucynko zakupy super
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
BEATKO - gdy się przynosi te paczki i paczuszki z kolejnymi roślinami, to taka tęsknota za wiosną i działeczką ogarnia człowieka, że aż
boli. 
- Anuleczka
- 500p

- Od: 25 sty 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko no piękna kolekcja nowych kwiatów. Super. A powiedź mi co to za piękny wiciokrzew pokazałaś na zdjęciu?
- beacia0088

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Lucynko ja to mam na tyle dobrze,że mam koło domy wyjdę i już.Ja już wsadzam na zewnątrz do ziemi ,co będzie to będzie 
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
-
plocczanka

ANIU - ten wiciokrzew jest , jak większość moich roślinek, z gatunku NN.
BEATKO - mogę Ci tylko pozazdrościć, ale nie jestem taka.
TOSIU - te "cuda", jak je określiłaś, nabyłam w Carfurze.
BEATKO - mogę Ci tylko pozazdrościć, ale nie jestem taka.
TOSIU - te "cuda", jak je określiłaś, nabyłam w Carfurze.
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Lucynko zakupy super, a za koleusami muszę się porozglądać fajnie by mi uzupełniły rabatki. Wyczytałam że mogą być z nasion więc szukam jak na razie bezskutecznie 
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
Dwa lata temu miałam koleusy z nasion, ale się zgapiłam i nie przechowałam. Teraz się zbieram żeby wysiać. Miejsca mi brakuje...wczoraj troche popikowałam siewki to zwolniło mi się miejsce na pomidory i papryki. A tu czeka jeszcze cała gromada kwiatów....
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Lucynko, szkoda, że ta róża nn jest nn, bo śliczna
A zakupy
Ja ostatnio też wybitnie szaleję zakupowo, a co 
A zakupy
-
Iwona i Piotr
- 500p

- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Czy dobrze pamiętam że od 5 można siać?
To chyba zależy od kalendarza z którego się korzysta, bo ten do którego ja zaglądam twierdzi, ze od 26 lutego można już siać do 8 chyba marca
-
plocczanka

Zalecenia kalendarza biodynamicznego na marzec 2015.
I -Ogólnie korzystny okres siania i sadzenia :aktualnie - do 12 marca oraz od 25 do końca miesiąca.
Jednak niektóre rośliny mają szczególnie korzystne dla nich dni siewu i sadzenia. W marcu 2015 to :
1. rośliny kwitnące i zioła :7, 8, 9; 16, 17, 18; 24, 25, 26;
2. rośliny korzeniowe : 4, 5, 6, 7 ;14, 15, 16 ;22, 23, 24 i 31;
3. rośliny, których plonem mają być owoce lub nasiona :2, 3, 4; 12, 13, 14; 20, 21, 22; 29, 30, 31;
4. rośliny, których plonem ma być liść lub łodyga :1, 2; 9, 10, 11, 12; 18, 19, 20; 26, 27, 28, 29.
Celowo zaczęłam od kalendarza, aby mi nie umknął temat. Teraz koleusy; nie uprawiałam z nasion, po prostu kupiłam na bazarku gotowe sadzonki. Ale czytałam tu na FO, że spokojnie można je uprawiać z nasion. Nie mam pojęcia, gdzie można kupić nasiona. W ubiegłym roku nie dopuszczałam swoich do kwitnienia, żeby ładniej się rozrastały, w tym roku pozwolę im wydać nasiona, by móc porozdawać zainteresowanym uprawą tych roślinek.
A szaleństwo zakupowe trwa i trwać będzie, choćby z nudów. Jak się poprawi pogoda i ruszy inne szaleństwo - prac ogrodowych - to to zakupowe pójdzie na bok. I oby stało się to jak najszybciej, bo kto jak kto, ale ja zbankrutuję z całą pewnością !
I -Ogólnie korzystny okres siania i sadzenia :aktualnie - do 12 marca oraz od 25 do końca miesiąca.
Jednak niektóre rośliny mają szczególnie korzystne dla nich dni siewu i sadzenia. W marcu 2015 to :
1. rośliny kwitnące i zioła :7, 8, 9; 16, 17, 18; 24, 25, 26;
2. rośliny korzeniowe : 4, 5, 6, 7 ;14, 15, 16 ;22, 23, 24 i 31;
3. rośliny, których plonem mają być owoce lub nasiona :2, 3, 4; 12, 13, 14; 20, 21, 22; 29, 30, 31;
4. rośliny, których plonem ma być liść lub łodyga :1, 2; 9, 10, 11, 12; 18, 19, 20; 26, 27, 28, 29.
Celowo zaczęłam od kalendarza, aby mi nie umknął temat. Teraz koleusy; nie uprawiałam z nasion, po prostu kupiłam na bazarku gotowe sadzonki. Ale czytałam tu na FO, że spokojnie można je uprawiać z nasion. Nie mam pojęcia, gdzie można kupić nasiona. W ubiegłym roku nie dopuszczałam swoich do kwitnienia, żeby ładniej się rozrastały, w tym roku pozwolę im wydać nasiona, by móc porozdawać zainteresowanym uprawą tych roślinek.
A szaleństwo zakupowe trwa i trwać będzie, choćby z nudów. Jak się poprawi pogoda i ruszy inne szaleństwo - prac ogrodowych - to to zakupowe pójdzie na bok. I oby stało się to jak najszybciej, bo kto jak kto, ale ja zbankrutuję z całą pewnością !
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Lucynko nie będziesz jedynym bankrutem w tym peletonie
Byłam wczoraj w jednym z marketów i zobaczyłam info, że w niedzielę otwierają stoisko ogrodowe na zewnątrz. Zajrzałam przez szparkę i zobaczyłam regały z różami
- aż mi z radości w portfelu drobne zabrzęczały
07.03 - dobry dzień na sadzenie ??? - no to będę sadziła "nówki"
Koleusa przechowałam przez zimę jednego - na nim uczyłam się przechowywania. Teraz już go rozmnażam przez uszczknięte gałązki.
Byłam wczoraj w jednym z marketów i zobaczyłam info, że w niedzielę otwierają stoisko ogrodowe na zewnątrz. Zajrzałam przez szparkę i zobaczyłam regały z różami
07.03 - dobry dzień na sadzenie ??? - no to będę sadziła "nówki"
Koleusa przechowałam przez zimę jednego - na nim uczyłam się przechowywania. Teraz już go rozmnażam przez uszczknięte gałązki.
-
plocczanka

MARIOLKA ! Coś Ty taka tajemnicza
Zdradź, proszę imię tego marketu. Polecę i ja, wydam resztę kasiory, a co się będę cykać !
Zdradź, proszę imię tego marketu. Polecę i ja, wydam resztę kasiory, a co się będę cykać !
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Ja też wypatruję już ładnej pogody bo zamiast coś robić w ogrodzie to człowiek tylko kupuje. Lucynko, dzięki za porady wg kalendarza biodynamicznego na marzec, zastosuję się do nich i mam nadzieję, iż wysiewy będą lepsze