Kwitnie hibiskus!
Działka w Maksie III
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka w Maksie III
U mnie tez są żabki, nawet nie wiem, jak sobie radzą, bo ja oczko mam w kotle stojącym na tarasie. Jedna wskoczyła do balii i niestety nie mogła się wydostać i zeszła. od tej pory Dalia jest zawsze pełna, bo wtedy żaby będą mogły się wydostać.
Kwitnie hibiskus!
Kwitnie hibiskus!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Łał...oczko coraz ładniejsze się robi. Masz rację z liliami to będzie już
. Widzę u ciebie komarzycę posadzoną razem z pelargoniami. Posadziłam tak samo czego w przyszłym roku nie zrobię. Moja komarzyca tak się rozrosła że zdominowała pelargonie. Kosztem komarzycy pelargonie słabo rosną i kwitną .
. Tak jest u mnie. Pozdrawiam. 
- Mirabela
- 1000p

Witaj Zenitu! Chyba masz rację z tą komarzycą i pelargonią. Coś innego wymyślimy. Już zaczynam sprzątać działkę. Nie mam zbyt dużo czasu na działkę. Do miłego.
- Mirabela
- 1000p

Dzisiejsza pogoda pozwoliła na spędzenie całego dnia na działce. Zerwaliśmy aronię, ostatnie ogórki, pomidorki i czas zacząć sprzątać działkę. Najgorsze jest to, że dużo będzie obciętych gałęzi z drzew. Nie bardzo mamy gdzie je przechowywać. A dojdzie jeszcze więcej gdy będziemy skracać orzech włoski. Róże jeszcze kwitną np. Graham Thomas.
Na balkonie króluje róża chińska.

Na balkonie króluje róża chińska.

- manenka71

- Od: 28 sty 2011, o 11:45
MIrko coraz mniej kwiatow na grzadkach ,u mnie moe jeszcze zakwitną marcinki które kupiłam bo mają pączki no i kwitną rozchodniki i jeszcze żółte słoneczniczki a Twoja róza chinska piękny kolorek ,ja mam czerwoną,własnie pączek obleciał a jak 2 zakwitnie zrobie zdjęcie i wstawie.
- Mirabela
- 1000p

To prawda jeśli chodzi o zbliżającą jesień. Coraz mniej kwiecia na ogrodach. U mnie jeszcze kwitną (powtarzają) róże, świecznica, płomyki, rudbekie, hortensje bukietowa, ogrodowa.
Po ostatnich deszczach trawka za zieleniła się. Ten tydzień sprzyjał odpoczynkowi, pracom na ogrodach. Przekwitłe kwiaty usunięte, trochę gałęzi przybyło do cięcia, pomidory przerobione, zjedzone i trzeba cierpliwie czekać do przyszłego sezonu.

Po ostatnich deszczach trawka za zieleniła się. Ten tydzień sprzyjał odpoczynkowi, pracom na ogrodach. Przekwitłe kwiaty usunięte, trochę gałęzi przybyło do cięcia, pomidory przerobione, zjedzone i trzeba cierpliwie czekać do przyszłego sezonu.

- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Jakże zielony Twój ogród
A te róże ... aż cofnąłem się by datę sprawdzić - wyglądają jakby zdjęcie w czerwcu było robione
A te róże ... aż cofnąłem się by datę sprawdzić - wyglądają jakby zdjęcie w czerwcu było robione
- Zenia

Róże także pochwalę a jakże, niemniej hortensje powalają. Piękne już okazy
. Moje już wybarwione, jedne ładniej, inne mniej.
Poza tym ..niestety mamy już przymrozki. 
- Mirabela
- 1000p

Witam wszystkich!
Andrzeju , uwierz, te kwitnące róże i nie tylko są aktualne. Wczoraj byliśmy ostatni raz na działce , tym razem odpocząć , napstrykać zdjęć. Pogoda piękna, słoneczna zachęca roślinki do powtórnych kwitnięć. Jaka piękna soczysta trawka na ogrodzie. Ale po tych upałach i braku opadów musieliśmy dość sporo wody dostarczyć. Prawie codziennie włączać zraszacze i podlewać. Przesadzając niektóre roślinki wilgoci w ziemi było do 3 cm.

Zeniu , jestem w tym sezonie nie pocieszona brakiem hortensji bukietowych. Susza , nasza nieobecność zaważyła na opłakanym stanie tych kwiatów. Pousychały kwiaty, liście. Musiałam je ściąć bo szpeciły a nie zdobiły. U nas - na działce- przymrozków jeszcze nie było. Sporo prac porządkowych wykonaliśmy teraz , np. wycinka chorej, starej nie do uratowania gruszy, wisienki. Właściwie to i grzyb z jałowców przyczynił się do zniszczenia okolicznych grusz. przesadziliśmy z M. trawę słoniową przy oczku. Trochę odchorowała te przenosiny. Ale myślę, że odbije w przyszłym roku.

Wycięliśmy jałowiec, ponieważ w przyszłym roku obok tej trawy będzie posadzona trawa pampasowa o różowym pióropuszu.
Jeszcze ostatnie jeżyny wygrzewają się w słoneczku. Sporo dżemów już zrobiłam, soki.
[/UR
Winogrono już zebrane z jednej pergoli
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/2893182168c7a4cb]

pozostały rosnące na tarasie

Jak dojrzeje zrobię sok w raz z aronią.

Andrzeju , uwierz, te kwitnące róże i nie tylko są aktualne. Wczoraj byliśmy ostatni raz na działce , tym razem odpocząć , napstrykać zdjęć. Pogoda piękna, słoneczna zachęca roślinki do powtórnych kwitnięć. Jaka piękna soczysta trawka na ogrodzie. Ale po tych upałach i braku opadów musieliśmy dość sporo wody dostarczyć. Prawie codziennie włączać zraszacze i podlewać. Przesadzając niektóre roślinki wilgoci w ziemi było do 3 cm.

Zeniu , jestem w tym sezonie nie pocieszona brakiem hortensji bukietowych. Susza , nasza nieobecność zaważyła na opłakanym stanie tych kwiatów. Pousychały kwiaty, liście. Musiałam je ściąć bo szpeciły a nie zdobiły. U nas - na działce- przymrozków jeszcze nie było. Sporo prac porządkowych wykonaliśmy teraz , np. wycinka chorej, starej nie do uratowania gruszy, wisienki. Właściwie to i grzyb z jałowców przyczynił się do zniszczenia okolicznych grusz. przesadziliśmy z M. trawę słoniową przy oczku. Trochę odchorowała te przenosiny. Ale myślę, że odbije w przyszłym roku.

Wycięliśmy jałowiec, ponieważ w przyszłym roku obok tej trawy będzie posadzona trawa pampasowa o różowym pióropuszu.
Jeszcze ostatnie jeżyny wygrzewają się w słoneczku. Sporo dżemów już zrobiłam, soki.
[/URWinogrono już zebrane z jednej pergoli
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/2893182168c7a4cb]

pozostały rosnące na tarasie

Jak dojrzeje zrobię sok w raz z aronią.

- Zenia

Mireczko...z hortensjami bukietowymi nie przesadzaj, ładnie ci kwitły.
. Moja ogrodowa także zapowiadała się na obfite kwitnienie. Po mimo codziennego podlewania, upały zrobiły swoje...przypaliły pąki.
. No cóż, może przyszły rok będzie lepszy. Winogrona widzę obrodziły...u nas to samo. Wczoraj M tylko część zerwał...reszta jeszcze czeka.
Widzę na jednym zdjęciu chyba jeżówkę...
, moja póżno wyszła i właśnie kwitnie.
. Reszta, po jednym kwiatku na rabatce.
. Nie było co czekać..dalie i inne nie zimujące już w piwnicy. Pozdrawiam. 
- Mirabela
- 1000p

Witam! Pogoda dopisała. Spacer , obywatelski obowiązek zaliczony.
Ogród trochę zasypany liśćmi, ale czekam, aż trochę więcej opadnie liści z drzew. Ostatnie róże Graham Tomas kwitną w najlepsze. kilka gałązek ścięłam do wazonu.
Przeprosiłam druty i dziergam sweterek dla wnusia. Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia.

Ogród trochę zasypany liśćmi, ale czekam, aż trochę więcej opadnie liści z drzew. Ostatnie róże Graham Tomas kwitną w najlepsze. kilka gałązek ścięłam do wazonu.
Przeprosiłam druty i dziergam sweterek dla wnusia. Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia.

- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Mireczko!
Ślicznie kwitnące chryzantemy, w doskonały sposób nadają uroku jesiennemu ogrodowi
Róże nadal pokazują swój urok. Obficie obrodziły winorośla
Z utęsknieniem będziemy czekały do kolejnej wiosny. Ach, jak ten czas szybko płynie, nieubłaganie!Pozdrawiam cieplutko
Z utęsknieniem będziemy czekały do kolejnej wiosny. Ach, jak ten czas szybko płynie, nieubłaganie!Pozdrawiam cieplutko
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Mirabela
- 1000p

Bogusiu, zgadzam się z Tobą co do upływającego czasu. Lubię to winogrono. W tym roku tylko na sok je wykorzystałam + aronia+ liście wiśni. Przepyszny wyszedł. W tym roku po raz pierwszy wysuszyłam owocki aronii. Muszę przyznać, nie sądziłam, że będą mi smakowały w herbacie. Praktycznie wszystkie owoce w tym sezonie przerabiałam na konfitury i dżemy. Tych ostatnich zrobiłam więcej. Teraz przyszła kolej na ostatnie zbiory w tym sezonie, orzechy włoskie.

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
No toś sie narobiła! Czy dobrze zrozumiałam, że sok zrobiłaś aroniowo - winogronowy? Nie stety nie mam winogron, ale aronię w nadmiarze
Właśnie dziś soki robię. Nie suszę, bo i tak nikt po to nie sięgnie
Orzechów zazdraszczam! Ja nie mam, ale czasami sąsiadka przez płot podaruje woreczek
Orzechów zazdraszczam! Ja nie mam, ale czasami sąsiadka przez płot podaruje woreczek
Miłka