Mój fijoł 14-niedługo wiosna
- alana
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój fijoł 14-niedługo wiosna
Piękne sąsiadki, ale liście - cóż za kondycja, tfu tfu, zdrowe i lśniące, co z nimi robisz, że tak wyglądają? Chociaż niektóre odmiany mają to do siebie, że nie wymagają większej pielęgnacji, a są zdrowe.
Sieweczkami, mimochodem sezon rozpoczęłaś ;) Oby ładnie rosły i nie wybujały.
Sieweczkami, mimochodem sezon rozpoczęłaś ;) Oby ładnie rosły i nie wybujały.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuś to róż wcale nie dokarmiasz dolistnie
nie pryskasz liści to i są takie ciemno-zielone i zdrowe. A ten Hydrokompleks to jaki konkretnie 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ania, czarnuszkę w połowie kwietnia do gruntu
Można nieco wcześniej, bo sądząc z wyglądu rabaty różanej po zimie, mrozu się bardzo nie boi
Cieszę się, że pomogłam Ci się otrząsnąć z przygnębienia.
Ala, używam chemii, kiedy muszę. Ale najlepiej róże wyglądały, kiedy wczesną wiosną opryskałam wszystkie Miedzianem.
Majka, taki nawóz długo działający kupuje mi M. Wystarczy garść wiosną i garść po pierwszym kwitnieniu, liście pryskam, kiedy używam środków przeciwgrzybowych.

Ala, używam chemii, kiedy muszę. Ale najlepiej róże wyglądały, kiedy wczesną wiosną opryskałam wszystkie Miedzianem.
Majka, taki nawóz długo działający kupuje mi M. Wystarczy garść wiosną i garść po pierwszym kwitnieniu, liście pryskam, kiedy używam środków przeciwgrzybowych.
Odkąd pryskam Miedzianem drzewa i krzewy chorób jest jakby mniej. Ewa zamówiłaś ładną pogodę na weekend? 

- ewamaj66
Edyta, próbowałam, ale nie dostałam odpowiedzi
Nie martwię się za bardzo, bo mam zamiar zająć się doniczkami, więc nawet marna pogoda mi nie przeszkodzi. Aczkolwiek wolałabym wyjść do ogrodu 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo, czy tym miedzianem to pryska się prewencyjnie, czy jak już pojawią się objawy?? Wyczytałam, że to środek grzybobójczy, a póki co na roślinach nie widać żadnych oznak choroby..u Kasi(Robaczka) wyczytałam, że pryska promanalem (którego w mojej okolicy nie mogę znaleźć
). Który więc wybrać, żeby nie rozpylać za wiele tej chemii 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Ewa, ja też stosuje hydrocomplex - na trawnik i większość krzewów, świetny jest.
Nifredil - promanal to ekologiczny preparat olejowy na zimujące stadium szkodników (głownie przedziorka). Miedzian to preparat grzybobojczy, rownież zalecany w uprawie ekologicznej,wiec nie jest to twarda chemia. Każdy na co innego, nie musisz ich używać jeśli nie masz szkodników, ale oba mozna stosować wczesną wiosną, z tym, że promanal tylko w fazie pąka.
Nifredil - promanal to ekologiczny preparat olejowy na zimujące stadium szkodników (głownie przedziorka). Miedzian to preparat grzybobojczy, rownież zalecany w uprawie ekologicznej,wiec nie jest to twarda chemia. Każdy na co innego, nie musisz ich używać jeśli nie masz szkodników, ale oba mozna stosować wczesną wiosną, z tym, że promanal tylko w fazie pąka.
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Jeszcze dopiszę, bo przy okazji zajrzałam do notatek
, oprysk olejowy robimy po miedzianie. Mam przepis dla oszczędnych
: 100ml oleju parafinowego na 6 litrów wody. Silnie wstrząsnąć i dokładnie pokrywać rośliny, pryskać przy temperaturze na dworze ok. 5-10 stopni. Tak, jak napisała Kasia, to profilaktyka przeciw przędziorkom, mszycom, ochojnikom. Nie pryskać, a nawet okrywać w czasie oprysku iglaki o srebrnych i niebieskich igłach.

Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- ewamaj66
Sabina, za późno zajrzałam do wątku-już wszystko jasne
Kasia (robaczek) jestem zadowolona z tego nawozu, w dodatku nie muszę się martwić, że coś spalę. A M (lekko po czasie) dostrzegł, że lepiej kupić cały worek niż po trochu
A mam pod co sypać
Kasia (katja), nie wiedziałam o tych srebrnoigłych, dobrze, że zwróciłaś na to uwagę.

Kasia (robaczek) jestem zadowolona z tego nawozu, w dodatku nie muszę się martwić, że coś spalę. A M (lekko po czasie) dostrzegł, że lepiej kupić cały worek niż po trochu

Kasia (katja), nie wiedziałam o tych srebrnoigłych, dobrze, że zwróciłaś na to uwagę.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dobrze wiedzieć jakie nawozy sprawdzają się najlepiej.
Jutro idę dalej ciąć róże.
Ech......serce boli........
Jutro idę dalej ciąć róże.
Ech......serce boli........
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ciekawa informacja o tych srebrno-iglastych... nie wiedziałam, a jutro pryskam... dzięki za uświadomienie!
Ewa, pozdrowienia
Ewa, pozdrowienia

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
O opryskach to na razie mogę zapomnieć, trzeba najpierw sprzątnąć liście. A Promanalem powinnam opryskać całą południowo-zachodnią elewację i pobliskie rabaty.
Ale czytam że najpierw miedzianem a dopiero potem olejowo
no i tu problem jak to zorganizować
Ewuś dzięki o info o nawozie hydro
coś mi się zdaje że też się na takie skuszę 
Ale czytam że najpierw miedzianem a dopiero potem olejowo

Ewuś dzięki o info o nawozie hydro

- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Trzeba uważać, bo po oprysku olejowym tracą nieodwracalnie swój srebrzysty nalot. Tak przeczytałam na FOO.
Tak mam w notatkach, że miedzian najpierw /źródło FOO/. Myślę, że to nawet logiczne, bo olej stworzy oleistą powłokę i trudniej będą się wchłaniać przez jakiś czas inne preparaty.
Też się zastanawiam, jak to zorganizować. Nie pryskałam nigdy miedzianem, ale w tym roku planuję potraktować nim róże. Tylko najpierw chyba trzeba je odkopcować? A na to jeszcze za wcześnie, przynajmniej u mnie w ogrodzie
.

Tak mam w notatkach, że miedzian najpierw /źródło FOO/. Myślę, że to nawet logiczne, bo olej stworzy oleistą powłokę i trudniej będą się wchłaniać przez jakiś czas inne preparaty.
Też się zastanawiam, jak to zorganizować. Nie pryskałam nigdy miedzianem, ale w tym roku planuję potraktować nim róże. Tylko najpierw chyba trzeba je odkopcować? A na to jeszcze za wcześnie, przynajmniej u mnie w ogrodzie

Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- ewamaj66
Grażyna, a ja na jednym z powojników znalazłam zielony pączek. Przy samej ziemi. Szału nie ma, ale wiem, że roślina żyje
Aga
Mnie też ta informacja się przyda
Majka, pani w szkółce nam doradziła, kiedy pytaliśmy, co stosują.
Kasia, Miedzianem jeszcze zdążysz popryskać, u nas róże nie mają jeszcze specjalnie nabrzmiałych pąków.
Trzcinnik zalotnie się wychyla.

Clair R.

Aga

Majka, pani w szkółce nam doradziła, kiedy pytaliśmy, co stosują.
Kasia, Miedzianem jeszcze zdążysz popryskać, u nas róże nie mają jeszcze specjalnie nabrzmiałych pąków.
Trzcinnik zalotnie się wychyla.
Clair R.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
EWA,jak tam u Ciebie z wiosną,na tym biegunie zimna
Coś mi się wydaje,że przyjdzie do Ciebie w ta pora,czyli w terminie
Nie tak jak np.u mnie,w lutym
Pozdrowienia,,
Sławek