Kawałek szczęścia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek szczęścia

Post »

Czyli trzeba wybrać się do ogrodniczego, bo nic na owady nie mam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu zbieraj chrząszczyki i ;:14 ale jeszcze szukaj na spodzie liści skupisk jajeczek i też je ściągaj są i pomarańczowe i czarne . Środki chemiczne czasem niszczą dorosłe, a nie jajka więc musiałabyś co jakiś czas pryskać. Z tego co widać to chyba nie ma ich dużo.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Asiu - dziweczyny mają racje,koniecznie wszystko zbieraj,ja akładam rękawiczke i miażdzę wszystko palcami.
Teraz dzięki koledze z fo stosuje roztwór wody i Ludwika miętowego do naczyć.Widzę ,że działa na mszyce i inne robactwo.
Asiu miłej niedzieli :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie wczoraj odkryłam pod liśćmi czarne kropki, więc jajka są ;:oj . Spróbuję z ludwikiem, może podziała. Najdziwniejsze jest, że lilie mam w trzech różnych miejscach i zaatakowane są tyle te z tamtego roku. Inne bez robactwa.
Wczoraj eM. przygotował miejsce pod pomidorki. Jest nadzieja, że jeszcze w tym tygodniu stanie foliaczek :). Teraz jeszcze szukam miejsca na fasolkę, cukinie i choć dwie dynie. I to byłoby na tyle, bo wczoraj stwierdziłam, że mój ogród warzywny niebezpiecznie się powiększa ;:14 .
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Asiu na chasty roandap to ja rozumię ;:306
Asiu jak najmniej chemi na warzywa i kwiaty no chyba ,że jakaś bardzo duża plaga . Słuchaj Marysi i Jadzi . Pozdrawiam ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Asiu, jak już nie dasz rady pozbierać i musisz pryskać na robaki to proponuję Polysect, działa 21 dni, nawet jak coś się wykluje za jakiś czas to padnie. Pryskasz raz i masz spokój.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie nie chcę używać chemii w ogrodzie, wolę chyba zbierać te jajka i robaczki niż pryskać. Będę walczyć, a co. Na niektóre lilie czekam, bo ubiegłym roku gracując urwałam im kły i nie wyszły ;:14 .
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu , Warzywniaczek super , widzę że zmagasz się z poskrzypkiem liliowym i u mnie to dziadostwo jest , na razie zbieram je , ale już brak mi cierpliwości i pewnie muszę zastosować jakiś radykalny sposób. ;:108
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj zmagam się, zmagam :). Pewnie też nie długo zastosuję coś innego, niż tylko zbieranie. Ludwik już czeka w pogotowiu .
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

:wit
Super pomysł z tymi skrzyniami .Muszę o czymś takim pomyśleć bo ziemię mam bardzo kiepską na warzywa a tak to mogłabym kupić dobrej ziemi i wtedy może w końcu by mi coś rosło.Muszę mojego męża poprosić żeby mi na przyszły rok coś takiego zorganizował.Gratuluję pomysłu,życzę miłej niedzieli:)
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betusiu, dziękuję za odwiedziny. Na razie trudno mi powiedzieć, czy skrzynie to był dobry pomysł. Na dzień dzisiejszy widzę, że warzywka ładnie rosną, ale czy duże porosną to zobaczymy.
U mnie też jest piach, ale podkładanie obornika znacznie poprawia glebę. Mieliśmy trochę lepszej ziemi z wykopu pod dom, ale na wiosnę chcemy kupić wywrotkę lepszej ziemi i położyć pod warzywnik.
Pozdrawiam i również miłego popołudnia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu zbieranie najmniej kosztuje a jak znajdziesz jajka to wystarczy je rozgnieść wtedy nowe się nie wyklują i będzie koniec wyżerki.
Foliaczek będzie to bardzo przydatna rzecz w ogrodzie może nie ozdobnym, ale użytkowym ;:168
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, masz rację, trzeba tak będzie zrobić, co szkoda lilii.
Co do foliaczka, też się zgadzam, ale nie robię ogródka na pokaz. Chcę mieć jakąś korzyść z pracy w ziemi, a jeśli uda się jakieś warzywko to tym bardziej będę szczęśliwa, mogąc przygotować choć kilka obiadków ze swoich warzywek.
Mam takich znajomych, którym ogród zrobiła firma, a ich praca teraz ogranicza się do wykoszenia trawnika. To nie dla mnie. Może gdybym miała inną pracę. Dla mnie ogródek jest lekiem na wszelkie dolegliwości (choć potem są inne bóle :wink: )
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Post »

Masz rację, takie ogrody są strasznie idealne wręcz, katalogowe, co mi również zbytnio nie odpowiada. Z tego powodu praktycznie przestałam oglądać Maję w ogrodzie. Nie zmieniłyby tego nawet pieniądze. Dla mnie one są w jakiś sposób smutne, choć kolorowe. Ogród jest wesoły, jeśli ogrodnik nim żyje, a nie wtedy, kiedy firma zrobi to za niego i nie musi być do tego idealny.
Jeśli chodzi o części użytkową i ozdobną, to mogą ładnie przechodzić jedna w drugą. Tak staram się robić u siebie, jednak dążę do tego, żeby były w miarę widoczne, ale też żeby się mieszały. Część użytkowa może pięknie przechodzić w ozdobny, sadząc krzewy owocowe, które pięknie kwitną. Wystarczy od razu zaplanować, gdzie ten tunel będzie stał. Tu ważną rolę odgrywa światło, bo ziemię i tak trzeba wymieniać co jakiś czas. Jak to już jest zaplanowane, to ułożenie reszty jest łatwiejsze. Jak zrobisz odwrotnie, może się okazać, że potrzebna będzie istna rewolucja i przesadzanie rosnących już roślin w inne miejsca. Mały pikuś, jak to będą malutkie kwiatki.... Jak sobie już teraz zaplanujesz ten tunel, to reszta ułoży się sama. Tak dla własnej wygody i funkcjonalności, nie dla innych. :wink:
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Asiu - popieram ogród to lek na całę zło tego świata :D Najgorszy dzień ,problem,a jak sobie pochodzę ,popracuje to chociaż na chwilę człowiek odżyje.

:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”