Agnieszko-mięsko zmielone,z solą peklową czeka ...fotka niebawem
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jadziu
-ogóraski polecam
Agnieszko-mięsko zmielone,z solą peklową czeka ...fotka niebawem
Przepis w 1części 
Agnieszko-mięsko zmielone,z solą peklową czeka ...fotka niebawem
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu słoiczkowa kiełbaska wygląda przepysznie, a na widok tej galaretki aż łykam ślinkę 
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1214
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Słoiczkowa kiełbaska
idę do 1 części szukać 
Mam znalazłam
Asiu czy to jest przepis podany przez basiac ?
Mam znalazłam
Asiu czy to jest przepis podany przez basiac ?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Tak ,to przepis Basi,tu dałam podgardle zamiast boczku bo daje galaretkę 
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Podgardle jest tłuszczem twardym i datego należy go zawsze dodawać do takich mielonek jw.
Należy jednak pamiętać o usunięciu gruczołów.
Nie wiem ile dajesz peklosolu na 1 kg wyrobu, ja zawsze daję 30 % , reszta to sól i to w zupełności wystarczy. Po się truć.

Należy jednak pamiętać o usunięciu gruczołów.
Nie wiem ile dajesz peklosolu na 1 kg wyrobu, ja zawsze daję 30 % , reszta to sól i to w zupełności wystarczy. Po się truć.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Nie wiedziałam,że peklosól to trucizna...
Na ok 1.20kg daję łyżkę soli peklującej i łyżeczkę zwykłej
Na ok 1.20kg daję łyżkę soli peklującej i łyżeczkę zwykłej
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Każda chemia to trucizna, ja już dawno ,,na oko,, nie dodaję przypraw. Koszt wagi jest niewielki.
Niedługo będę robił rarytas, a mianowicie konserwę Tyrolską, kiedyś była popularna na wakacyjnych wyprawach.
Niedługo będę robił rarytas, a mianowicie konserwę Tyrolską, kiedyś była popularna na wakacyjnych wyprawach.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Możesz pisać jaśniej?Jakąś tajemnicą mówisz,a do mnie trzeba prosto,krótko i nt. 
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Chętnie rozjaśnię, ale nie wiem o co Ci konkretnie chodzi?

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Drogowa tak, a normalna podnosi ciśnienie, a zawarte w peklsoli związki azotu , długo by pisać. Pozytywnym faktem jest, iż konserwuje mięso, ale mało kto wie, że w obróbce cieplnej \ pow. 120 C \ jest kariocygenna. Dlatego kiełbasy czerwonej nie wolno piec ani grilować.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Czy sól peklowa to sól drogowa,że do niej nawiązujesz?
Kiełbasa czerwona to jaka?
Kiełbasa czerwona to jaka?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Przecież była w zeszłym roku afera, że zamiast zwykłej soli kamiennej serwowali Nam sól drogową.
Ja stosuję od lat tylko sól niejodowaną Kłodawską, można kupić po 5kg, ma zawsze domieszkę piasku, ale jak robię solankę do peklowania mięs czy do serów, to rozpuszczam sól w wodzie do odpowiedniego stężenia, jak się sól rozpuści, to wszystko znad osadu zlewam i jest ok. Piasek wyrzucam.
Ja do kilku lat jestem małosolny i np robiąc kiełbasy solę 16g/kg, a kiedyś było o 4-6 g więcej.
Tak jak pisałem wcześniej do peklowania na sucho, czy mokro stosuję mieszane sól/peklosól: 7/3, czyli na 1 kg daję 700g soli i 300g peklosoli. Jak najmniej azatanów i azotynów.
Jak robię kiełbasę grillową , to na samej soli, koloru dodaje dodatek wołowiny i cukru.
Natomiast często robię kiełbasę białą , niewędzoną na samej soli, wcale mi to nie przeszkadza, a jak chcę aby miał kolor to robię tak samo jak w przypadku kiełbasy grillowej.
Przepisów na zrobienie kiełbasy w Necie jest sporo, nie zawsze są dobre, ale warto spróbować, jelita również są dostępne, więc po co się ciągle bawić w słoikową mielonkę?
Ja stosuję od lat tylko sól niejodowaną Kłodawską, można kupić po 5kg, ma zawsze domieszkę piasku, ale jak robię solankę do peklowania mięs czy do serów, to rozpuszczam sól w wodzie do odpowiedniego stężenia, jak się sól rozpuści, to wszystko znad osadu zlewam i jest ok. Piasek wyrzucam.
Ja do kilku lat jestem małosolny i np robiąc kiełbasy solę 16g/kg, a kiedyś było o 4-6 g więcej.
Tak jak pisałem wcześniej do peklowania na sucho, czy mokro stosuję mieszane sól/peklosól: 7/3, czyli na 1 kg daję 700g soli i 300g peklosoli. Jak najmniej azatanów i azotynów.
Jak robię kiełbasę grillową , to na samej soli, koloru dodaje dodatek wołowiny i cukru.
Natomiast często robię kiełbasę białą , niewędzoną na samej soli, wcale mi to nie przeszkadza, a jak chcę aby miał kolor to robię tak samo jak w przypadku kiełbasy grillowej.
Przepisów na zrobienie kiełbasy w Necie jest sporo, nie zawsze są dobre, ale warto spróbować, jelita również są dostępne, więc po co się ciągle bawić w słoikową mielonkę?
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Poszukuje przepisu na brzoskwinie w syropie,moze ma ktoś przepis?







