A na działkach ? Niektórzy nie ważą, nie odmierzają, a sypią i leją na oko i to jest dopiero szkodliwe! Mój czosnek jesienią dostaje obornik przekompostowany + superfosfat i wczesną wiosną saletrzak. Uprawa na działce. ŚOR nie stosuję, bo na warzywa w zasadzie nie używam, czasami na pomidory w drastycznych przypadkach
Czosnek zimowy cz.3
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
E tam, po co się oburzać, wszystkie doświadczenia są ważne. Działkowcy też stosują chemię i dobrze, żeby z umiarem. Bo, jak ich nazywacie "plantatorzy" używają chemii zgodnie z zaleceniami, dla nich jest zbyt droga, żeby szafować nią bez potrzeby.Ważne też przestrzeganie karencji i tu może być różnie.
A na działkach ? Niektórzy nie ważą, nie odmierzają, a sypią i leją na oko i to jest dopiero szkodliwe! Mój czosnek jesienią dostaje obornik przekompostowany + superfosfat i wczesną wiosną saletrzak. Uprawa na działce. ŚOR nie stosuję, bo na warzywa w zasadzie nie używam, czasami na pomidory w drastycznych przypadkach
Pozdrawiam Eugenia
A ja z innej beczki.
Wczoraj na targu w Jastrzębiu gościu miał taki zwykły czosnek o fioletowym zabarwieniu. Twierdził , że nazywa się niedźwiedzi.
No to ja tłumaczę, że niedźwiedzi to inny, taki z lasu a jego to pewnie Harnaś.
On na to, że Harnaś o tej porze roku to już by zesechł a ten jest wytrzymały i bardziej ostry. Pochodził z okolic Nowego Targu /oscypki miał dobre
/
Może to jakaś potoczna nazwa w tych okolicach? Albo zwykły naciągacz?
Wczoraj na targu w Jastrzębiu gościu miał taki zwykły czosnek o fioletowym zabarwieniu. Twierdził , że nazywa się niedźwiedzi.
No to ja tłumaczę, że niedźwiedzi to inny, taki z lasu a jego to pewnie Harnaś.
On na to, że Harnaś o tej porze roku to już by zesechł a ten jest wytrzymały i bardziej ostry. Pochodził z okolic Nowego Targu /oscypki miał dobre
Może to jakaś potoczna nazwa w tych okolicach? Albo zwykły naciągacz?
I z tą wypowiedzią się zgodzeEbabka pisze:E tam, po co się oburzać, wszystkie doświadczenia są ważne. Działkowcy też stosują chemię i dobrze, żeby z umiarem. Bo, jak ich nazywacie "plantatorzy" używają chemii zgodnie z zaleceniami, dla nich jest zbyt droga, żeby szafować nią bez potrzeby.Ważne też przestrzeganie karencji i tu może być różnie.
Czy ktoś wie czy maliny z czosnkiem nie będą sobie przeszkadzać? Jakbym posadził czosnek pomiędzy malinami?
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W jakim sensie miedzy malinami? Maliny wyrastają w trudno przewidywalnych miejscach i nie wyobrażam sobie sadzenia czegokolwiek w rządku malin. W pewnym okresie maliny dają taki cień, że nawet trawa nie chce rosnąć.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Powtykane mam sadzonki malin - które dopiero się ukorzenią i wypuszczą pędy a pomiędzy nimi rośnie czosnek.
Wiem ze niektóre warzywa nie powinny rosnąć koło siebie inne sobie pomagają. Czy czosnek z maliną jakoś na siebie wpłyną? Pomińmy fakt zasłaniania słońca czosnkom przez maliny bo to mogę skorygować sekatorem
Wiem ze niektóre warzywa nie powinny rosnąć koło siebie inne sobie pomagają. Czy czosnek z maliną jakoś na siebie wpłyną? Pomińmy fakt zasłaniania słońca czosnkom przez maliny bo to mogę skorygować sekatorem
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tkordus, chyba nikt tego nie badał i nie próbował, będziesz pierwszy. 
- Ebabka

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Między malinami w rzędzie,czy miedzy rzędami malin ? Doświadczenia w takiej uprawie nie mam, ale w pierwszym roku po posadzeniu maliny jeszcze nie będą rozrośnięte i czosnek między rzędami urośnie. W rzędzie malin - to wątpię czy poradzi, bo maliny mają spore liście i mogą zagłuszyć czosnek. Czosnek nie szkodzi innym roślinom i posiada właściwości grzybobójcze. Latem się wszystko wyjaśni 
Pozdrawiam Eugenia
No to będę pierwszy hehe, tak wyszło 
Pomiędzy rzędami malin oczywiście. Będę dokumentował zdjęciowo.
Pomiędzy rzędami malin oczywiście. Będę dokumentował zdjęciowo.
- nowapasja
- 1000p

- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Czytałam że dla czosnku sąsiedztwo malin i truskawek działa korzystnie.
Jesteś pewna że to jakiś szkodnik? Wykop jeden i sprawdz.
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Zaniepokoiło mnie to schnięcie liści ...
Dziś go nie wykopie, bo zostaję w domku, ale dziękuję za radę 
Jeśli nie masz żadnych szkodników to zasil go jakimś nawozem.
Mój czosnek jakby stanął w rozwoju - przynajmniej część naziemna. Czy to normalne czy nie?