Aleja Różana 33 cz. 2
Re: Aleja Różana 33 cz. 2
Mamciu Tereniu, jakie piękne kolorowe poduchy. Szczególnie na ostatnim zdjęciu, ta fioletowa. 
- MamciaTerenia
- 1000p

- Od: 1 lis 2012, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku witaj
Trochę mnie przeraża ta wiosna którą wszędzie oglądamy o tej porze roku...niech już lepiej przymrozi a roślinki będą w puchowej kołderce...ale mam marzenia
Gosiu już nie mogę doczekać się tych widoków, a ten żagwin ma niesamowity kolor, bardzo mi się podoba
Pozdrawiam cieplutko
Trochę mnie przeraża ta wiosna którą wszędzie oglądamy o tej porze roku...niech już lepiej przymrozi a roślinki będą w puchowej kołderce...ale mam marzenia
Gosiu już nie mogę doczekać się tych widoków, a ten żagwin ma niesamowity kolor, bardzo mi się podoba
Pozdrawiam cieplutko
- Malgolinka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Witaj Tereniu, najlepszego w Nowym Roku
U mnie też wiosna na całego, wszystko " wyłazi " z ziemi, gorzej jak przyjdzie mróz a śniegu nie będzie
U mnie też wiosna na całego, wszystko " wyłazi " z ziemi, gorzej jak przyjdzie mróz a śniegu nie będzie
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
pozdrawiam Małgośka
- MamciaTerenia
- 1000p

Małgosiu
dziękuję, ja też się boję takiego scenariusza, oby się nie sprawdził 
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tereniu..piękne kolorowe poduchy.
. Z ciekawości poczytałam o żagwinie, chyba mam biały. Nigdy nie przywiązywałam wagi do nazw a pewnie powinnam.
Dalej mamy ciepło, niemniej nie tracę wiary w nadejście zimy. Ale nam się klimat zmienia, nawet taki by mi odpowiadał
..tylko czy naszym roślinkom. 
- MamciaTerenia
- 1000p

U mnie za oknem w dalszym ciągu wiosna, zimy nie widać...chociaż trochę powiało i popadało, ale deszcz....
Jutro planuję razem z M. spacer na działkę...muszę sprawdzić jak tam cebulowe, jak za bardzo wyszły to podsypię ziemią...
A że ostatnio miałam trochę kopczyków
sprawdzę jak się rozwinęła sytuacja z nieproszonym gościem
W dalszym ciągu przywołuję wiosnę, tym razem padło na piwonie....

Zeniu
a ja nie mam białego żagwina...może się wymienimy
Mnie też taka pogoda odpowiada (nie lubię zimy) ale naszym roślinkom potrzebny jest czas odpoczynku...a nie wszystko budzi się w styczniu do życia.
Miłej niedzieli
Jutro planuję razem z M. spacer na działkę...muszę sprawdzić jak tam cebulowe, jak za bardzo wyszły to podsypię ziemią...
A że ostatnio miałam trochę kopczyków
W dalszym ciągu przywołuję wiosnę, tym razem padło na piwonie....

Zeniu
Mnie też taka pogoda odpowiada (nie lubię zimy) ale naszym roślinkom potrzebny jest czas odpoczynku...a nie wszystko budzi się w styczniu do życia.
Miłej niedzieli
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tereniu...śliczne piwonie, już czuję ich zapach a mają cudowny
. Kolorki piękne..zwłaszcza ten biało różowy. Może dlatego że mniej spotykany.
. Co do żagwinu...Tereniu poszukam zdjęcie z zeszłego roku bo w tym przez tą wodę chorował i nie kwitł. Podeślę oczywiście na PW bo nie chcę się zbłaźnić
...może to nie żagwin.
. Jeśli jednak okaże się tym...nie ma sprawy. 
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tereniu- ładne piwonie ,białych nie mam ,więc klejne chciejstwo dla mnie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tereniu, prześliczne piwonie! nie umiałabym określić która podoba mi się najbardziej. Chyba jednak ta bladoróżowa, która ma kwiat jak róża starej odmiany. Znasz może nazwy tych odmian, które pokazałaś? I czy masz może jakieś piwonie "z oczkiem"?
- Malgolinka

- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Witaj Tereniu, piwonie śliczne, też je uwielbiam, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem , sypanie kwiatków na Boże Ciało, no i ten zapach ...
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
pozdrawiam Małgośka
- MamciaTerenia
- 1000p

Zeniu
dziękuję w imieniu piwonii...po prostu je uwielbiam. Ta biała to przepiękna odmiana, początkowo kwitnąca na różowo, później przechodząca w kolor kremowy i biały. Środkowe płatki są wybarwione na bordowo. Pierwszy raz w tym roku (a jest na mojej działce od ok. chyba 30 lat) zaczęła się rozwijać przybierając barwę tak różową...byłam bardzo zdziwiona a z drugiej strony bardzo nią zauroczona.
Po całkowitym rozwinięciu wygląda ta...

Ale kilka kwiatów zachowało do końca odcień różowy.
Na temat żagwinu odpowiem na PW.
Jadziu
polecam tą białą, moja to Festiva Maxima...niezawodna wg odmiana (przeżyła wszystkie powodzie) i ten zniewalający zapach
Gosiu
mnie najbardziej z tych moich piwonii podoba się ta biała, która na dodatek w poprzednim sezonie tak mi się pięknie wybarwiła....ślicznie pachnie i ma ogromne, pełne kwiaty.
Jak napisałam wyżej to Festiva Maxima, nazwy tej różowej nie znam (też jest długo działce).
Mam jeszcze jedną, też różową ale jaśniejszą niż ta która pokazałam...ta nie ma takich pełnych kwiatów...i nie wiem jak się nazywa...

Małgosiu
mnie też się kojarzy z sypaniem kwiatków
a zapach...jak przywiozę do domu, do wazonu...roznosi się po całym mieszkaniu, szczególnie tej białej 
Po całkowitym rozwinięciu wygląda ta...

Ale kilka kwiatów zachowało do końca odcień różowy.
Na temat żagwinu odpowiem na PW.
Jadziu
Gosiu
Jak napisałam wyżej to Festiva Maxima, nazwy tej różowej nie znam (też jest długo działce).
Mam jeszcze jedną, też różową ale jaśniejszą niż ta która pokazałam...ta nie ma takich pełnych kwiatów...i nie wiem jak się nazywa...

Małgosiu
- MamciaTerenia
- 1000p

- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będziemy się cieszyć piwoniami. Też mam ich kilka, ale prócz koperkowej, nie znam nazw swoich.
Lubię bardzo ich kwiaty i nie lubię ścinać do wazonu, bo cały dzień spędzam na działce.
Wtedy się nimi napawam.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- MamciaTerenia
- 1000p

Tak Tosiu ja już nie mogę się tej wiosny doczekać, szczególnie jak wszędzie widzę budzące się do życia rośliny.
No ja mam tylko trzy piwonie (jedną białą dałam córci), ta koperkowa też mi się podoba ale nie mam już miejsca
Ja też sporadycznie biorę kwiaty do wazonu...ale mój M. lubi mnie obdarowywać piwoniami...robi to tylko wtedy kiedy mnie nie ma z nim na działce
Ale za to moja mama mogłaby wynieść tyle ile sama by udźwignęła
tak je uwielbia 
Pozdrawiam
dzisiaj u nas bardzo słonecznie i temp. +3 st.( w nocy było -3 st.)
No ja mam tylko trzy piwonie (jedną białą dałam córci), ta koperkowa też mi się podoba ale nie mam już miejsca
Ja też sporadycznie biorę kwiaty do wazonu...ale mój M. lubi mnie obdarowywać piwoniami...robi to tylko wtedy kiedy mnie nie ma z nim na działce
Pozdrawiam