Wspaniała hortensja , ależ wielki krzaczor
Kolejne lato w wiejskim ogrodzie
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejne lato w wiejskim ogrodzie
Marysiu jakie piękne liliowce
a ten bordowy pająk....... no po prostu brak mi słów
....cudo.....
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Marysiu.Widzę, że liliowców masz już sporą kolekcję, a jakie cudne. Ja mam też już kilka. Chyba będę musiał przejrzeć ofertę Emilia i pomyśleć o zagospodarowaniu kolejnego fragmentu ogrodu.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiolu witam Cię w moim wiejskim
Krysiu mam znaczniki i wykaz w domu na tyle to zapamiętam co sfotografowałam, a podpisują też się trochę utrwala nazwy. Na szczęście (?) nie mam za dużo roślin. A słońce po tylu szarych dniach szczególnie doceniam i rozkoszuję się nim
Michale ja lilii mam niewiele chyba ubiegłorocznych koło 10 i tegorocznych może drugie tyle, ale po klęsce gradowej sprzed czterech lat dopiero w zeszłym roku zaczęłam znowu kupować. Widziałam Twoje lilie nie dość że dużo odmian to jeszcze duże kępy. Ja nie do końca wiem czy to nasza wina z wielkością zdjęć wklejanych; ja na ogół zmniejszam piksele do 800 i daję pełny rozmiar.
Agnieszko ten typ liliowców mnie się podoba nie przepadam za falbanami ani w ubiorze ani w kwiatkach, a i ciemnego barwy mnie pociągają blisko czarnego, bo w ubiorach czarny ma ważne miejsce. Coś w tym jest! albo pastele
Hortensja przez lata była taka sobie a w tym roku poszła jak burza, bo ją otuliłam na zimę. Aż mi zarosła rododendrona i azalię
ale najważniejsze że kwitnie drugą ogrodową też okryłam i rezultat ten sam
Jureczku dzisiaj jadę do Emila na pewno będą zdjęcia, więc zapraszam po południu (może wieczorem!).Nie wiem tylko jak będzie z nazwami, bo wiadomo czas ograniczony jadę z M który nie kocha tak jak je kwiatów!
Krysiu mam znaczniki i wykaz w domu na tyle to zapamiętam co sfotografowałam, a podpisują też się trochę utrwala nazwy. Na szczęście (?) nie mam za dużo roślin. A słońce po tylu szarych dniach szczególnie doceniam i rozkoszuję się nim
Michale ja lilii mam niewiele chyba ubiegłorocznych koło 10 i tegorocznych może drugie tyle, ale po klęsce gradowej sprzed czterech lat dopiero w zeszłym roku zaczęłam znowu kupować. Widziałam Twoje lilie nie dość że dużo odmian to jeszcze duże kępy. Ja nie do końca wiem czy to nasza wina z wielkością zdjęć wklejanych; ja na ogół zmniejszam piksele do 800 i daję pełny rozmiar.
Agnieszko ten typ liliowców mnie się podoba nie przepadam za falbanami ani w ubiorze ani w kwiatkach, a i ciemnego barwy mnie pociągają blisko czarnego, bo w ubiorach czarny ma ważne miejsce. Coś w tym jest! albo pastele
Jureczku dzisiaj jadę do Emila na pewno będą zdjęcia, więc zapraszam po południu (może wieczorem!).Nie wiem tylko jak będzie z nazwami, bo wiadomo czas ograniczony jadę z M który nie kocha tak jak je kwiatów!
Marysiu, kocham oglądać zdjęcia Twoich kwiatów. Te falbaniaste liliowce są powalające. A różę Barkarole niezmiennie podziwiam. No i czekam na wieczorne zdjęcia pozakupowe, na pewno przywieziesz jakieś cuda. 
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Marysiu, fantastycznie uchwyciłaś liliowce z prześwitującym słońcem - zwłaszcza tutaj: http://images65.fotosik.pl/5/35d66078b9124924.jpg
Masz dużo oryginalnych roślin, już to pisałam, może Tobie uda się zidentyfikować jedną tajemniczą roślinę z tego wątku (nr 2)? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=68724
Masz dużo oryginalnych roślin, już to pisałam, może Tobie uda się zidentyfikować jedną tajemniczą roślinę z tego wątku (nr 2)? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=68724
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Marysiu
. Aksamit róży oddałaś doskonale
. Myślę, że zbyt krytycznie oceniasz swoje zdjęcia. Masz piękne i oryginalne rośliny ( o wielu czytam po raz pierwszy). Miłej niedzieli. Pozdrawiam
Ewa
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Marysiu, pięknie Ci wszystko kwitnie, ale mnie zauroczył Mozart, czy możesz zdradzić gdzie go kupiłaś?
Niedzielnie pozdrawiam, Marysiu
Czekam na wieczorne zdjęcia, a tymczasem zachwycam się obecnymi, najbardziej ujęciem cudownej hortensji...
Pozdrawiam Cię serdecznie!
A
Czekam na wieczorne zdjęcia, a tymczasem zachwycam się obecnymi, najbardziej ujęciem cudownej hortensji...
Pozdrawiam Cię serdecznie!
A
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Nie dość, że wcięło mój piękny post o kotach (nie znalazłam), to po obejrzeniu Twoich liliowców ogarnęło mnie brzydkie uczucie, które ma imię zazdrość
Przepiękne liliowce. Rozumiem, że sezon kwitnienia liliowców zależy przede wszystkim od wielkości roślin, a raczej ilości wytwarzanych pędów. Ile mniej więcej trwa taki spektakl?
Zdjęć nie będę chwalić (inni to zrobili) ale rozumiem ból. Na większość swoich zdjęć sama nie mogę patrzeć.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Maska

- Kontakt:
Przyjechaliśmy do Brzezinki gdzie przywitały nas oprócz gospodarza dwa słodkie kociaki!

Za chwilę dołączyła Dorotka korzo_m i zaczęło się harcowanie po grządkach. Ludzie ! czego tam nie ma, a najwięcej jest liliowców !

Moje ukochane pająki!

Skarbiec Emila wyselekcjonowane liliowce przeznaczone do krzyżówek

Teraz mogę być niezadowolona ze zdjęć, bo wszystkie są zrobione na mocno święcącym słońcu ale wklejam żebyście mieli pojęcie o tym co zobaczyłam. Jest tego tak dużo i taka różnorodność, że w pewnym momencie (w tunelu) gdzie mogłam zrobić lepsze zdjęcia to jedynie oglądałam kwiaty!
Potem zostaliśmy zaproszeni do ogrodu na kawę z pysznym ciastem upieczonym przez przesympatyczną mamę Emila. Dołączyli do nas kolejni goście Tadeo z żoną. Było bardzo sympatycznie i nawet nie zauważyłam jak minęły 3 godziny a oczywiście gospodarze zatrzymywali na dłużej.
Teraz zdjęcia z ogrodu

Na zdjęciu liliowiec, który dzisiaj zakwitł!

A to moje zakupy : jest tam pysznogłówka o lila kolorze, floks Tiara, mięta bananowa i jeszcze inne płożące

Irminko tzw biały (bo czysto białego nie ma ) będzie jest zamówiony i inne liliowce przyjadą do mnie za miesiąc.

Za chwilę dołączyła Dorotka korzo_m i zaczęło się harcowanie po grządkach. Ludzie ! czego tam nie ma, a najwięcej jest liliowców !

Moje ukochane pająki!

Skarbiec Emila wyselekcjonowane liliowce przeznaczone do krzyżówek

Teraz mogę być niezadowolona ze zdjęć, bo wszystkie są zrobione na mocno święcącym słońcu ale wklejam żebyście mieli pojęcie o tym co zobaczyłam. Jest tego tak dużo i taka różnorodność, że w pewnym momencie (w tunelu) gdzie mogłam zrobić lepsze zdjęcia to jedynie oglądałam kwiaty!
Potem zostaliśmy zaproszeni do ogrodu na kawę z pysznym ciastem upieczonym przez przesympatyczną mamę Emila. Dołączyli do nas kolejni goście Tadeo z żoną. Było bardzo sympatycznie i nawet nie zauważyłam jak minęły 3 godziny a oczywiście gospodarze zatrzymywali na dłużej.
Teraz zdjęcia z ogrodu

Na zdjęciu liliowiec, który dzisiaj zakwitł!

A to moje zakupy : jest tam pysznogłówka o lila kolorze, floks Tiara, mięta bananowa i jeszcze inne płożące

Irminko tzw biały (bo czysto białego nie ma ) będzie jest zamówiony i inne liliowce przyjadą do mnie za miesiąc.
- Maska

- Kontakt:
Linetko nie przywiozłam cudów ale może same przyjadą za miesiąc!
Wizyta bardzo udane - bardziej niż zdjęcia!
Milenko to szkarłatka amerykańska już wiem skąd ją mam od Emila, bo koło liliowca rośnie i podobno łatwo się wysiewa!
Ewuniu Barcarolle jest tak aksamitna że łatwo to oddać na zdjęciu. Miłego wieczoru niedzielnego!
Iwonko Róże kupowałam w jednym źródle (Ros...), a Mozart chwycił mnie za serce
Cieszę się, że jesteś
Aguś jest relacja ale tym razem moja niedoskonałość fotografa wyszła na jaw. Trudno nie mogłam wyrzucić zdjęć chociaż 3/4
Helenko czy chodzi o kota z 30 str? Na dzisiejszym spotkaniu na pewno dojrzałabyś to kolekcjonowania liliowców bo padło wiele argumentów za! kwitną długo, ale to zależy od wielkości kępy, od pogody w dużej mierze i od rodzaju ale wierz mi naprawdę warto! a nie warto zazdrościć bo to nic nie da
Wizyta bardzo udane - bardziej niż zdjęcia!
Milenko to szkarłatka amerykańska już wiem skąd ją mam od Emila, bo koło liliowca rośnie i podobno łatwo się wysiewa!
Ewuniu Barcarolle jest tak aksamitna że łatwo to oddać na zdjęciu. Miłego wieczoru niedzielnego!
Iwonko Róże kupowałam w jednym źródle (Ros...), a Mozart chwycił mnie za serce
Cieszę się, że jesteś
Aguś jest relacja ale tym razem moja niedoskonałość fotografa wyszła na jaw. Trudno nie mogłam wyrzucić zdjęć chociaż 3/4
Helenko czy chodzi o kota z 30 str? Na dzisiejszym spotkaniu na pewno dojrzałabyś to kolekcjonowania liliowców bo padło wiele argumentów za! kwitną długo, ale to zależy od wielkości kępy, od pogody w dużej mierze i od rodzaju ale wierz mi naprawdę warto! a nie warto zazdrościć bo to nic nie da
-
Marginetka
- 500p

- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Marysiu cudowna wycieczka!
Liliowce aż trudne do opisania! Przyznaj się ile kupiłaś?
Liliowce aż trudne do opisania! Przyznaj się ile kupiłaś?
Marysiu, całych pól liliowców jeszcze w życiu nie widziałam, więc zawdzięczam Ci nowe, szczególne doświadczenie.
I też jestem ciekawa Twoich zakupów. I ile spośród nich to będą te "pająki"?
- Maska

- Kontakt:
Martusiu, Linetko szarpnęłam się na dwa oczywiście pająki i mam nadzieję , że Emil zapamiętał które oczywiście z wyższej półki! 
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu dopiero teraz udało mi się zasiąść do kompa. Dziękuję serdecznie za miłe spotkanie (żałowałam, że tak szybko musieliśmy Was pożegnać, ale wiesz rodzince się nie odmawia). Zapraszam do siebie.
Dziękuję za pelargonię, Emil mi przekazał doniczkę od Ciebie.
Widoki liliowcowe piękne, cały czas zastanawiam się czy wybrałam te naj...na włościach Emila wpada się w zachwyt ja dostałam oczopląsu.
Dziękuję za pelargonię, Emil mi przekazał doniczkę od Ciebie.
Widoki liliowcowe piękne, cały czas zastanawiam się czy wybrałam te naj...na włościach Emila wpada się w zachwyt ja dostałam oczopląsu.