Micha storczyków Kahim
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Micha storczyków Kahim
kahim no to zależy, będziesz musiała poobserwować. Zależy tez jak grubą zrobisz tą kołderkę, ja tak delikatnie dałam na wierzch do dużych falków i co dzień jest sucha na wiór ;) no a do mini jej raczej dużo nie dasz, bo doniczki są tak małe, że chcąc dać więcej musiałabyś zastąpić podłoże mchem po prostu
Ale próbuj.. ja szklarenki nie mam, wiec może akurat będzie Ci wolniej przesychać, u mnie w Krk mam wilgotność ok. 70% czasem mniej a czasem więcej i mech jest suchutki, no ale stoją przy oknie gdzie mają ciepło i jakiś ruch powietrza też jest
Możesz też korę przemieszać ze sphagnum po prostu.
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Bierz się za drugą szklarenke i jeszcze pare mini zmieścisz

-
Callanthe
- 1000p

- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Mnie również najbardziej podoba się ta delikatna różowa
Przesłodka
I cena bardzo atrakcyjna. O szklarence nie wspomnę, bo już nie mam pomysłów jak opisać swój zachwyt nad nią 
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
U nas z kolei było mnóstwo miniaturek... przy półce z nimi spędziłam grubo ponad godzinę...
Ale były i vandy po 136zł, phalaenopsisy w przedziale 19,90- 60zł, cattleye, dendrobia i te na om... zapomniałam jak one się zwą...
Nie wiem czy widziałyście, ale w sprzedaży m. in. w LM, są phalaenopsisy z tak fikuśnie wygiętymi pędami- jak czasami zawija się rośliny pnące na stelażu... nie jestem pewna czy dobrze wyjaśniłam
W każdym razie, ciekawe, czy w domu taki pędzik poddał by się takim manipulacjom 
P.S. Dufin, jak Ci czegoś trzeba mogę ci kupić i wysłać. Sporo było fioletowych i tych jasnych a'la philadelphia. No i całe multum białych
Ale były i vandy po 136zł, phalaenopsisy w przedziale 19,90- 60zł, cattleye, dendrobia i te na om... zapomniałam jak one się zwą...
Nie wiem czy widziałyście, ale w sprzedaży m. in. w LM, są phalaenopsisy z tak fikuśnie wygiętymi pędami- jak czasami zawija się rośliny pnące na stelażu... nie jestem pewna czy dobrze wyjaśniłam
P.S. Dufin, jak Ci czegoś trzeba mogę ci kupić i wysłać. Sporo było fioletowych i tych jasnych a'la philadelphia. No i całe multum białych
-
Callanthe
- 1000p

- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Też zwróciłam uwagę na te Phalenopsisy upięte na stelażu. Trochę przypominało to koszyk gdzie przy części, za którą się niesie koszyk był pęd kwiatowy wygięty w łuk.
Również sobie zadałam pytanie czy w domu coś takiego byłoby możliwe
Ale osobiście bym tego nie kupiła.
Również sobie zadałam pytanie czy w domu coś takiego byłoby możliwe
Ale osobiście bym tego nie kupiła.
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Pewnie, ze możliwe, nawet ktoś tu kiedyś pokazywał takiego storka upiętego w koszyk, chyba Arkadius
Oczywiście ukształtowany pęd się tak nie podda, bo się złamie, trzeba pęd dobrze poprowadzić w fazie wzrostu, wtedy jest w miarę elastyczny ;)
kahim Serce dziękuję, ale nie ma potrzeby ;) Po prostu pojechałabym bo za tą cenę warto poszperać
kahim Serce dziękuję, ale nie ma potrzeby ;) Po prostu pojechałabym bo za tą cenę warto poszperać
- kahim

Ok, miłych poszukiwań 
A co do tych powyginanych pędów- mi się podobało
Widziałam tak wygięty pęd z kaskadowymi kwiatami i wyglądał super. Storczyk był taki "grubiutki", w sensie, że żadne badylki mu nie sterczały i całość wyglądała bardziej stabilnie. Może ... jak się doczekam pędów..., popróbuję coś takiego zrobić... a jak złamię pęd to się zastrzelę
Najświeższe wiadomości ze szklarenki:

Roślinki nadal żyją i nadal mają ciasno
Dziś im jeszcze tylko wygrzebię trochę tego fatalnego mchu i dorzucę drobnego substratu
Miłego dnia

A co do tych powyginanych pędów- mi się podobało
Najświeższe wiadomości ze szklarenki:

Roślinki nadal żyją i nadal mają ciasno
Dziś im jeszcze tylko wygrzebię trochę tego fatalnego mchu i dorzucę drobnego substratu
Miłego dnia
- kahim

Nieskromnie się z Tobą zgodzę. W sumie to nie moje zasługi, tylko kwiatków, że są takie śliczne.. Tak więc popieram, śliczny widok 
Malo powiedziane.Ale nas kusisz ta szklarenka
.Tez taka chce

- kahim

Rybko, nic prostszego:
Szukasz jakiegoś forum akwarystycznego/ terrarystycznego. Wchodzisz na dział " oddam", "błagam zabierzcie"... i szukasz sobie zbiorniczka
Teraz ludzie oddają na prawdę ładne szkła- np. takie siedmiościenne... tzn. podstawa jest sześciobokiem- szklarenka byłaby boska!
Potem to już sama przyjemność
Szukasz jakiegoś forum akwarystycznego/ terrarystycznego. Wchodzisz na dział " oddam", "błagam zabierzcie"... i szukasz sobie zbiorniczka
Potem to już sama przyjemność
Tak jak sie ma dwie lewe rece do malowania to sama przyjemnosc

- Mariusz3357
- 1000p

- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ślicznie wygląda
Bardzo efektownie wygląda jak jest pomalowana no i z takimi miniaturkami
Gratuluje takich rąk do wykonania tego arcydzieła 
Pozdrawiam Mariusz3357