Na pewno nie będę oryginalna jak przyznam się,że najbardziej podobają mi się właśnie te najpopularniejsze: Limelight i Anabelle. A która jest twoją ulubienicą?
Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9
I doczekałam się pięknych hortensji
Na pewno nie będę oryginalna jak przyznam się,że najbardziej podobają mi się właśnie te najpopularniejsze: Limelight i Anabelle. A która jest twoją ulubienicą?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Rewi
- 1000p

- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piękne hortensje 
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Magenta, jeszcze nie wysiałam. Zaczynam w połowie lutego. Chyba do wiekszych krazków wsieję lobelię, bo będzie z niej spora kępka, a do mniejszych krążków powsadzam to, co ma duże nasiona, ale za to po jednym lub po dwa.
leszczyna, jeszcze czekam na wysiewanie. Na razie wzięłam się za przesadzanie fiołkow i storczyków, więc mam co robić
.
JLG, ja też czekam na moment wysiewania i też mi coraz trudniej, no ale już niedługo się doczekamy
April, tą Blue Deckiel kupiłam na alle... Miałam nadzieję, że będzie niebieska, ale właściwie jest wrzosowa. Zresztą też ładna.
Mufka, hortensje uwielbiam. Kwitną bardzo długo. Cudne są po prostu i bez nich jesienią byłoby naprawdę pusto.
Krysad1, wutaj Krysiu. Ja jestem przy zakupach dzielna. Narzuciłam sobie dyscyplinę i staram się jej trzymać. Powiem ci, że cebulowych to ja nie bardzo lubię. Gdy kwitną, to oczywiście wszystko bardzo pięknie, ale potem zanikają i w sumie nie wiadomo, gdzie właściwie są pod ziemią. Zostają puste placki. Jedynym rozwiązaniem, jakie na razie przyjęłam, jest sadzanie ich między hostami.
Krysiu, a może byś te swoje tulipany wsadziła w domu do jakiejś doniczki. Zakwitłyby ci wcześniej i mogłabyś je sobie wystawić potem do ogrodu.
Piszesz o ptaszkach. Ja wczoraj też słyszałam, jak już śpiewają. Zupełnie jak na przedwiośniu. A i między srokami ruch się zrobił. Jednak to jeszcze zima przecież, a one się radują, jakby już minęła.
Hortensje bardzo ci polecam, nie trzeba nad nimi stać i bać się, że coś im się stanie. Tylko w czasie upałów podlać trzeba, i to wszystko.
Lulka, wszystkie moje hortensje mają tylko rok i teraz zimują właśnie po raz pierwszy. O nie sorry, tylko Vanille Fraishe już zimowała, bo sadzona była zeszłej jesieni.
Dwostr, no więc ja też gustuję w tych popularnych. Limelight jest niezastąpiona. Ale Vanille Fraishe też ładna. Mam także w piwnicy cudowną Silver Dollar. Forumka mi ją u siebie kupiła. TA to jest dopiero wspaniała. Nie zdążyłam jej posadzić, więc musiałm schować w donicy. Teraz tylko doglądam i na wiosnę wysadzę.
Rewi, dziękuję, też mi się podobają
leszczyna, jeszcze czekam na wysiewanie. Na razie wzięłam się za przesadzanie fiołkow i storczyków, więc mam co robić
JLG, ja też czekam na moment wysiewania i też mi coraz trudniej, no ale już niedługo się doczekamy
April, tą Blue Deckiel kupiłam na alle... Miałam nadzieję, że będzie niebieska, ale właściwie jest wrzosowa. Zresztą też ładna.
Mufka, hortensje uwielbiam. Kwitną bardzo długo. Cudne są po prostu i bez nich jesienią byłoby naprawdę pusto.
Krysad1, wutaj Krysiu. Ja jestem przy zakupach dzielna. Narzuciłam sobie dyscyplinę i staram się jej trzymać. Powiem ci, że cebulowych to ja nie bardzo lubię. Gdy kwitną, to oczywiście wszystko bardzo pięknie, ale potem zanikają i w sumie nie wiadomo, gdzie właściwie są pod ziemią. Zostają puste placki. Jedynym rozwiązaniem, jakie na razie przyjęłam, jest sadzanie ich między hostami.
Krysiu, a może byś te swoje tulipany wsadziła w domu do jakiejś doniczki. Zakwitłyby ci wcześniej i mogłabyś je sobie wystawić potem do ogrodu.
Piszesz o ptaszkach. Ja wczoraj też słyszałam, jak już śpiewają. Zupełnie jak na przedwiośniu. A i między srokami ruch się zrobił. Jednak to jeszcze zima przecież, a one się radują, jakby już minęła.
Hortensje bardzo ci polecam, nie trzeba nad nimi stać i bać się, że coś im się stanie. Tylko w czasie upałów podlać trzeba, i to wszystko.
Lulka, wszystkie moje hortensje mają tylko rok i teraz zimują właśnie po raz pierwszy. O nie sorry, tylko Vanille Fraishe już zimowała, bo sadzona była zeszłej jesieni.
Dwostr, no więc ja też gustuję w tych popularnych. Limelight jest niezastąpiona. Ale Vanille Fraishe też ładna. Mam także w piwnicy cudowną Silver Dollar. Forumka mi ją u siebie kupiła. TA to jest dopiero wspaniała. Nie zdążyłam jej posadzić, więc musiałm schować w donicy. Teraz tylko doglądam i na wiosnę wysadzę.
Rewi, dziękuję, też mi się podobają
Moje ulubione krzaczki
A najbardziej Limelight
U mnie też zimuje pierwszy raz, ale moja to takie maleństwo z dwoma kwiatkami... Na wiosnę tniemy, prawda?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Bożenko, tak na wiosnę tniemy

- gajowa

- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Wanda - Twoje hortensje maja dopiero rok? Takie są piękne i dorodne, że aż trudno uwierzyć.
Ja właśnie się zastanawiam nad wyborem hortensji na nową rabatę, którą planuję. Może byś mi coś podpowiedziała? Mają być na niej ze 2-3 gatunki, w sumie myślę, że jakieś 6 krzewów. Myślę o zrobieniu 2 pieter - wyższego i niższego i dodam jeszcze, że rabata będzie w słońcu...
Ja właśnie się zastanawiam nad wyborem hortensji na nową rabatę, którą planuję. Może byś mi coś podpowiedziała? Mają być na niej ze 2-3 gatunki, w sumie myślę, że jakieś 6 krzewów. Myślę o zrobieniu 2 pieter - wyższego i niższego i dodam jeszcze, że rabata będzie w słońcu...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Wandziu, ile razy jeszcze się zadziwię? Rewelacyjna kolekcja hortensji, faktycznie aż trudno uwierzyć, że mają dopiero rok!
Po raz kolejny padłam z wrażenia. Oj lista roślin "obowiązkowych" robi się coraz dłuższa! A wszystko Twoja i FO wina!

- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Czekam z niecierpliwością na Anabell. Mam nadzieje, że zakwitnie choc jednym kwiatkiem.
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
I ja posadziłam minionego lata 'Anabell'...
Nie mam reki do hortensji, niestety, więc z tym większą ciekawością czekam, czy zakwitnie
Nie mam reki do hortensji, niestety, więc z tym większą ciekawością czekam, czy zakwitnie
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Co ja tu czytam
Twoje hortensje mają dopiero roczek a takie okazałe i okwiecone
To może moje w tym roku,będą takie okazałe i będą raczyły moje oczęta swoim kwieciem,
W lecie je dopiero kupiłam,zobaczymy jeszcze jak przezimują
a czy Ty je obcinasz

To może moje w tym roku,będą takie okazałe i będą raczyły moje oczęta swoim kwieciem,
W lecie je dopiero kupiłam,zobaczymy jeszcze jak przezimują
a czy Ty je obcinasz - bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu!...dziękuję za piękny pokaz hortensji. Nie mogę doczekać się tego nabytku...Pisałam Ci,że mam ogrodowe...ale niczym nie zachwycają...co roku wielkie krzaczory bez kwiatów ...albo z pojedynczymi.Tak jak poradziłaś stawiam na bukietówki 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Cudne hortensje
Wandziu 19. 02 najlepszy termin na wysiewy 
- Edyta1

- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tymi najlepszymi terminami to ja ciągle mam kłopot, bo jakoś mnie się kłócą różne kalendarze. Wtorek 19, nie bardzo mam czas, więc chciałam sprawdzić inny dzień. Otwieram stronę a tu mój kalendarz mówi, żeby siać w czasie wznoszącego księżyca a od 19-tego właśnie zaczyna opadaćRomciaW pisze:Cudne hortensjeWandziu 19. 02 najlepszy termin na wysiewy
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Wando, piękne hortensje
Będziesz próbować ukorzeniać na wiosnę po cięciu?
Będziesz próbować ukorzeniać na wiosnę po cięciu?
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu,piękne te twoje hortensje,masz tyle odmian,których jeszcze nie mam.
Mam nadzieje,że w tym roku wybierzesz się do Bozenki w okresie ich kwitnienia?
Mam nadzieje,że w tym roku wybierzesz się do Bozenki w okresie ich kwitnienia?