Następne moje kwiatuszki od pana Stanisława.
603- Linzer Klangwolke
529- Cornell
Z przypiski 282- Lisonette ??
Na przypisce jest nr.121- hapet focus, ale chyba to pomyłka, po przestudiowaniu zdjęć z forum najbardziej mi pasuje na 278-Northlake Pride. Zresztą jak zwał tak zwał ważne że jest cudowna.
Stanisławie
niemożliwe, żeby temperatura przechowywania bulw w przypadku moich dalii była za wysoka. Przezimowały w piwnicy na działce, gdzie na pewno nie było więcej niż 5 stopni. Zresztą kiedy je stamtąd wyjęłam (pod koniec kwietnia lub na początku maja) prawie żadna nie miała widocznych oczek, więc chyba nie było im za gorąco. Być może jest to jedna z przyczyn jarowienia kwiatów dalii, ale z pewnością nie jedyna.
Ale niespodzianka!
Lodziu, czy mi się wydaje, czy udało się połączyć oba daliowe wątki?
Ja mam takie naiwne pytanie, czy to jest wątek ogólnie o Daliach (ponieważ innego nie znalazłam) czy tylko o pięknych okazach zakupionych u p. Stanisława?
Nie wiem czy w 100% trafnie odpowiem, najwyżej Stanisław zweryfikuje i mnie poprawi:
ciemnopomarańczowa z żółtym środkiem - Shu-Hokan
liliowa obok niej - Sir Alf Ramsey
liliowa z białym środkiem -Mingus Rendy
różowa dekoracyjna obok niej - Islander
Natomiast ta, która wg Ciebie to Pink Jupiter to raczej chyba Kazusa Bijin albo Jennie
Dami 1622
Pierwsza to KAN-U , druga DONAUTURM, ostatniej nie rozszyfruję dochodzą dane wielkość kwiatu, średnica oraz postawienie w roslinie.
Mamafrania
To nie jest Pink Jupiter, ta bez numerku może być LIGITA. Co do Elmy Elizabeth jest zgodna, zdaje mi się że ma cień.
Natomiast Barbara R odpowiedziała Renata 1962 ja tylko dodam że aktualne oferty wysyłam w grudniu po otrzymaniu pocztowego adresu cena za kłącze na nowy sezon 2,20 zł.