Moje marzenia -maniusika część III
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część III
Królowym należy się część specjalna:

- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
I część ostatnia - powojniki

W imieniu Frania przepraszam za wszystko co podeptane
.
Krysiu, to naprawdę fajnie poznać się w realu i obejrzeć w całości to, co w kawałkach oglądamy na zdjęciach. Na ogrody, które znam z rzeczywistości inaczej patrzę na Forum - wiem, gdzie co rośnie i widzę to w miejscu, które zapamiętałam
.

W imieniu Frania przepraszam za wszystko co podeptane

Krysiu, to naprawdę fajnie poznać się w realu i obejrzeć w całości to, co w kawałkach oglądamy na zdjęciach. Na ogrody, które znam z rzeczywistości inaczej patrzę na Forum - wiem, gdzie co rośnie i widzę to w miejscu, które zapamiętałam

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
U mnie też nie można było wejść , już myślałam że mi internet nawalił .. Franuś jeszcze jest lekki i nawet jak na coś nadepnął to się podniosło . ale przynajmniej nalatał się po ogrodzie .. Na twoich zdjęciach mój ogród wygląda pięknie , nawet nie widać pustych placów co jeszcze nic nie rosło . Teraz już wysadziłam wszystkie jednoroczne i muszę ciągle podlewać bo straszny upał .. Miło było was gościć , , szkoda tylko że mój wnusio był w przedszkolu bo razem by się bawili ,,
- maniusika
U mnie dzisiaj cały dzień przechodzą burze , deszcz i grad trochę narobiły mi szkód a wiatr połamał gałęzie na lipie oraz wyrwał świerka z korzeniami w ogródku przydomowym .. Spadając trochę naruszył rynny na dachu Jutro zacznie się usuwanie szkód .. Kwiaty wszystkie stoją bez płatków ,szczególnie róże , ostróżki też leżą na ziemi .. Nadal za oknem szaleje burza ale już w oddali ,myślę że może już nie wróci .. Dobrze że nie mam większych szkód ..
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie wcześnie rano obudziła taka szalona burza - całe szczęście,że ostatnio poprawiłam wiązania Ostróżek bo tez by leżały.
W ub. tygodniu po takich wiatrach miałam wyłamane 4 pędy z pąkami od wysokiej dalii , ależ byłam wściekła na siebie,że jej nie zabezpieczyłam .
Pierwszy raz takie coś się stało , pędy ułamane przy samej ziemi jakby odkruszone od kłączy.
Róże cudnej urody
W ub. tygodniu po takich wiatrach miałam wyłamane 4 pędy z pąkami od wysokiej dalii , ależ byłam wściekła na siebie,że jej nie zabezpieczyłam .
Pierwszy raz takie coś się stało , pędy ułamane przy samej ziemi jakby odkruszone od kłączy.
Róże cudnej urody

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Janeczko..brak mi wręcz słów aby wyrazić zachwyt nad twoimi pięknymi różami.
. Inne kwiatki oczywiście także urocze, ładny skalniaczek..super. U mnie prawie codziennie w nocy burze więc troszkę popada. Mimo to zbyt mało aby już nie podlewać. 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, u mnie wichura zrobiła dokładnie to samo - wyłamała pęd dalii od korzenia. notabene - dalii od Ciebie. Posadziłem ten pęd, bo miał maleńki korzonek więc może się przyjmie. A dalia wcale nie była wysoka więc jeszcze nie wiązałem.
- christinkrysia
Jacku u mnie też na jednym pędzie był mały korzeń ale pędy bardzo zwiędły więc nie posadziłam dla próby. Zostały chyba jeszcze ze 3 a że rośnie w rzędzie z innymi daliami to jakoś będzie.
Żal mi tej masy kwiatów, jaką ma ta odmiana bo nie powtórzy sie cudny widok z ub. roku.
Widać u mnie kłopoty chodza parami bo w piątek wywaliło na naszą działkę dużą jabłoń zza płotu w czasie burzy .... masakra.
Ciekawe co jeszcze się zdarzy a Ty Janeczko tak bardzo cieszysz się z każdego deszczu - daje życie ale też niesie sporo zniszczeń.
- ja od dłuzszego czasu mam dość burz, obfitych opadów i tej spekoty.
Nie bawię się

Żal mi tej masy kwiatów, jaką ma ta odmiana bo nie powtórzy sie cudny widok z ub. roku.
Widać u mnie kłopoty chodza parami bo w piątek wywaliło na naszą działkę dużą jabłoń zza płotu w czasie burzy .... masakra.
Ciekawe co jeszcze się zdarzy a Ty Janeczko tak bardzo cieszysz się z każdego deszczu - daje życie ale też niesie sporo zniszczeń.
- ja od dłuzszego czasu mam dość burz, obfitych opadów i tej spekoty.
Nie bawię się

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janko, piękne zdjecia z Twojego ogrodu. przecudny perukowiec, cały w peruczkach...
Kazda roślinka śliczna
Kazda roślinka śliczna

- maniusika
Dalie się przyjmą i będą nowe karpy i nawet zakwitną .. Zawsze ukorzeniam połamane gałązki .. U mnie też zaczynają kwitnąć dalie ...
U mnie trochę popadało i jest strasznie gorąco , zielsko rośnie szybciej niż mogę go wyrwać , najgorszy syroczniak rozłazi się po całych rabatkach a korzenie ma większe od całej roślinki ..
Różyczki musiałam przyciąć bo szybko przekwitały i deszcze sprawiły że szybko pąki pleśniały ..Teraz zaczynają kwitnąć nowe pąki .. ładnie wyglądają też jeżówki i pysznogłówki .. , Kupiłam sobie jeżówkę pełną czerwoną a przyszła różowa pojedyncza jakich mam sporo .. więcej nie kupuję ze szkółek tylko od dziewczyn z forum .. przynajmniej mam to co zamawiam ..
Dobrze że mam lipkę to mam gdzie się schować przed spiekotą ..
U mnie trochę popadało i jest strasznie gorąco , zielsko rośnie szybciej niż mogę go wyrwać , najgorszy syroczniak rozłazi się po całych rabatkach a korzenie ma większe od całej roślinki ..
Różyczki musiałam przyciąć bo szybko przekwitały i deszcze sprawiły że szybko pąki pleśniały ..Teraz zaczynają kwitnąć nowe pąki .. ładnie wyglądają też jeżówki i pysznogłówki .. , Kupiłam sobie jeżówkę pełną czerwoną a przyszła różowa pojedyncza jakich mam sporo .. więcej nie kupuję ze szkółek tylko od dziewczyn z forum .. przynajmniej mam to co zamawiam ..
Dobrze że mam lipkę to mam gdzie się schować przed spiekotą ..
- christinkrysia
Janeczko czytam,że masz straty po burzy. W stosunku do tego co burza potrafi to niewiele szkód i trzeba mieć nadzieję,że więcej nie będzie a rośliny odrodzą się i sypną kolejnymi kwiatami.
Dalii z sadzonek tych odłamanych nie ukorzeniam bo i tak mam ich za dużo.
Jak wygląda ten chwast " syroczniak" bo z niczym ta nazwa mi się nie kojarzy - pewnie jakaś ludowa ?
Dalii z sadzonek tych odłamanych nie ukorzeniam bo i tak mam ich za dużo.
Jak wygląda ten chwast " syroczniak" bo z niczym ta nazwa mi się nie kojarzy - pewnie jakaś ludowa ?
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Janeczko. U mnie także burza za burzą..nie ma dnia aby jej nie było. Jednak na szczęście strat nie robią. Jedynie trochę za dużo deszczu, chwasty rosną jak szalone. Bardzo podoba mi się twój perukowiec choć inne roślinki równie ładne. 

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Janeczko
Wpadłam do Ciebie i od razu tyle zdjęć Twojego ogrodu. Wow, jest ogródek twój - cudowny.
I tak pięknie zagospodarowany. Kolory biją po oczach. Wyobrażam sobie jaki piękny zapach musi w nim być. A także, ile owadów w nim się uwija.
Naprawdę, cieszę się że tu zaglądnęłam, choć wątpię, że nadrobię stracony czas i stracone strony.
Na razie, pa.

Wpadłam do Ciebie i od razu tyle zdjęć Twojego ogrodu. Wow, jest ogródek twój - cudowny.

Na razie, pa.

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Janko
Rośliny od Ciebie pięknie rosną. Drżączka i wypuszcza nowe pędy i zawiązuje nasiona więc już mi jej nie zabraknie
Tytoń rośnie jak szalony. Jedynie posłonek ma problemy z przyjęciem się ale on zawsze z trudem się przyjmuje. Może jednak da radę.